Ügyvédek alapképzése az Európai Unióban

Ez a szakasz az ügyvédek uniós tagállamokbeli képzési rendszerét mutatja be: felvételi feltételek, célkitűzések és tartalom, időtartam és szervezet, végső értékelés.

Az ügyvédek kulcsfontosságú szerepet játszanak az uniós jog gyakorlati alkalmazásában számos jogi eljárásban, legyenek azok tagállami vagy határon átnyúló, polgári jogi, családjogi, közigazgatási vagy büntetőeljárások. Az ő feladatuk az is, hogy bizonyos jogi helyzetekben felvessenek az uniós joggal kapcsolatos kérdéseket.

Az alapképzésnek, valamint a leendő vagy újonnan kinevezett ügyvédek számára nyújtott képzésnek a következőket kell biztosítania:

  • az uniós jog és jogi kultúra alapjai, az uniós jog nemzeti jogrendszerekben betöltött szerepének megértése a gyakorlati működés tekintetében is
  • a jogállamisággal kapcsolatos uniós vívmányok
  • saját, európai gyakorló jogászként betöltött szerepük megismertetése.
Utolsó frissítés: 01/03/2023

A honlapot az Európai Bizottság tartja fenn. Az ezen az oldalon található információ nem feltétlenül tükrözi az Európai Bizottság hivatalos álláspontját. A Bizottság semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal az e dokumentumban foglalt vagy említett információk és adatok tekintetében. Kérjük, az európai oldalak szerzői jogi szabályai vonatkozásában vegye figyelembe a jogi nyilatkozatot.