Lapsen sijoittaminen toiseen maahan esimerkiksi sijaisperheeseen

Puola
Sisällön tuottaja:
European Judicial Network
Siviili- ja kauppaoikeuden alan Euroopan oikeudellinen verkosto

1 Jos maahanne on tarkoitus sijoittaa ulkomailta tuleva lapsi, mitä viranomaista on kuultava ja minkä viranomaisen on annettava hyväksyntänsä?

Suostumusta koskeva hakemus osoitetaan keskusviranomaiselle, joka toimittaa sen edelleen toimivaltaiselle tuomioistuimelle.

Jos lapsi voidaan sijoittaa sijaisperheeseen vieraan valtion tuomioistuimen tai muun viranomaisen päätöksen perusteella, tulevan sijaishuoltopaikan toimivaltainen holhoustuomioistuin antaa luvan sijoittamiseen sen jälkeen, kun on todettu, että

  • tällainen sijoittaminen on lapsen edun mukaista ja
  • lapsella on merkittävä yhteys Puolan tasavaltaan, tai
  • hän on Puolan tasavallan kansalainen.

Jos vieraan valtion tuomioistuin tai muu viranomainen on nimennyt ehdokkaita, jotka voisivat toimia lapsen sijaisperheenä, tai valinnut perhekodin tai erityisen hoito- ja koulutuslaitoksen tai alueellisen hoitolaitoksen tai -keskuksen taikka adoptioon valmistavan laitoksen, johon lapsi voitaisiin sijoittaa, holhoustuomioistuin voi antaa luvan lapsen sijoittamiseen tällaiseen sijaishuoltopaikkaan saatuaan asianomaisen voivodikunnan johtajan (starosta) lausunnon. Jos vieraan valtion tuomioistuin tai muu viranomainen ei ole nimennyt ehdokkaita, jotka voisivat toimia lapsen sijaisperheenä, eikä valinnut perhekotia tai hoito- ja koulutuslaitosta tai alueellista hoitolaitosta tai -keskusta taikka adoptioon valmistavaa laitosta, johon lapsi voitaisiin sijoittaa, holhoustuomioistuin voi antaa luvan lapsen sijoittamiseen sijaishuoltopaikkaan saatuaan lausunnon pääkaupunki Varsovan kaupunginjohtajalta.

2 Lyhyt kuvaus kuulemis- ja hyväksyntämenettelystä (vaaditut asiakirjat, määräajat, menettelyn kulku ja muut asiaankuuluvat tiedot), jota sovelletaan kun maahanne on tarkoitus sijoittaa ulkomailta tuleva lapsi.

Hakemuksessa on oltava tarvittavat asiakirjat, lausunnot ja tiedot lapsesta, erityisesti hänen perhetilanteestaan, terveydentilastaan ja erityistarpeistaan. Jos vieraan maan tuomioistuimen tai muun viranomaisen tekemästä hakemuksesta ei käy ilmi, miten lapsi on tarkoitus tuoda Puolaan tai miten matkakustannukset maksetaan, ja siinä tapauksessa, että sijoittaminen on määrä tehdä vain rajoitetuksi ajaksi, myös lapsen palauttamiseen liittyvät järjestelyt ja siitä aiheutuvat kustannukset, holhoustuomioistuimen on pyydettävä tällaisia tietoja.

Hakemus on käsiteltävä kuukauden kuluessa siitä kun tuomioistuin on vastaanottanut sen, ja käsittelyn lopputulos ilmoitetaan asiaa koskevassa määräyksessä.

Lapsen sijoittaminen sijaisperheeseen tai perhekotiin edellyttää sijaisvanhempien tai perhekodin vanhemman suostumusta.

3 Onko maassanne päätetty, että ulkomailta tulevan lapsen sijoittamiseen ei tarvita viranomaisten hyväksyntää, jos lapsi on tarkoitus sijoittaa tiettyjen lähisukulaisten luo? Jos tällainen päätös on tehty, mitä lähisukulaisten ryhmiä päätös koskee?

Puola ei ole poistanut ennakkosuostumusta koskevaa vaatimusta neuvoston asetuksen (EU) 2019/1111 82 artiklassa tarkoitettujen lähisukulaisten osalta siinä tapauksessa, että lapsi haluttaisiin sijoittaa tiettyihin ryhmiin kuuluvien lähisukulaisten luo. Oikeudellinen tilanne on säilytetty ennallaan, eli velvollisuudesta hankkia toimivaltaisen keskusviranomaisen suostumus lapsen sijoittamiseen toiseen jäsenvaltioon voidaan poiketa ainoastaan jos sijoitus on tarkoitus tehdä jommankumman vanhemman luo.

4 Onko maanne tehnyt sopimuksia tai järjestelyjä, joilla pyritään yksinkertaistamaan kuulemismenettelyä hyväksynnän saamiseksi ulkomailta tulevien lasten sijoittamiseen?

Puola ei ole tehnyt sopimuksia tai järjestelyjä, joilla pyrittäisiin yksinkertaistamaan kuulemismenettelyä hyväksynnän saamiseksi ulkomailta tulevien lasten sijoittamiseen.

Päivitetty viimeksi: 29/12/2023

Tämän sivuston eri kieliversioita ylläpitävät Euroopan oikeudellisen verkoston kansalliset yhteysviranomaiset. Käännökset on tehty Euroopan komissiossa. Muutokset, joita jäsenvaltiot ovat saattaneet tehdä tekstin alkuperäisversioon, eivät välttämättä näy käännöksissä. Komissio tai Euroopan oikeudellinen verkosto eivät ole vastuussa tiedoista, joita esitetään tai joihin viitataan tällä sivustolla. Ks. oikeudellinen huomautus, josta löytyvät tästä sivustosta vastaavan jäsenvaltion tekijänoikeussäännöt.