Gyermek határon túli elhelyezése, ideértve a nevelőcsaládban való elhelyezést is

Ciprus
Tartalomszolgáltató:
European Judicial Network
Európai Igazságügyi Hálózat (polgári és kereskedelmi ügyek)

1 Melyik hatósággal kell konzultálni, és melyik hatóság előzetes hozzájárulását kell beszerezni a gyermeknek az Ön országa területén történő, határon átnyúló elhelyezéséhez?

Az illetékes hatóság, amelynek a gyermek határokon átnyúló elhelyezése előtt az előzetes hozzájárulását kell adnia, a szociális jóléti minisztérium szociális jóléti szolgálata, amelynek elérhetőségei a következők:

Cím: Leoforos Prodromou 63, 2063 Strovolos, Nikosia

Tel.: +357 22406602 / +357 22406655

E-mail: central.sws@sws.dmsw.gov.cyhtapanidou@sws.dmsw.gov.cyPTrifilli@sws.dmsw.gov.cy

Weboldal: https://www.mlsi.gov.cy/mlsi/sws/sws.nsf/dmlindex_en/dmlindex_en?OpenDocument

Nyelvek: görög és angol

2 Kérjük, röviden ismertesse a gyermekeknek az Ön országa területén történő, határon átnyúló elhelyezésére vonatkozó konzultációs eljárást és a hozzájárulás beszerzését (beleértve a szükséges dokumentumokat, határidőket, az eljárás részletes szabályait és egyéb vonatkozó részleteket).

Minden megkeresést a Ciprusi Köztársaság központi hatóságához, azaz az Igazságügyi és Közrendi Minisztériumhoz kell intézni.

A gyermek elhelyezéséhez való hozzájárulásra irányuló kérelemmel együtt a megkereső hatóságnak a következő információkat kell megküldenie, amelyekhez csatolnia kell azok görög nyelvű hivatalos fordítását is.

1) A gyermekről szóló jelentés, amely a következőket tartalmazza:

  • a gyermek, szülei és hozzátartozói azonosító adatai, valamint tartózkodási helyük;
  • a szociális jóléti szolgálatok beavatkozása iránti kérelem indokai és a megkereső hatóság által hozott intézkedések összefoglalása;
  • a gyermek fizikai, pszichológiai és szociális fejlődésére vonatkozó információk;
  • a gyermek sajátos szükségleteire vonatkozó információk, beleértve az orvosi jelentést, ha a gyermek orvosi kezelésre szoruló állapotban van, és bármilyen sajátos nevelési igényt;
  • a gyermek és (adott esetben) a szülők véleménye;
  • a gyermek és szülei valamint hozzátartozói közötti kapcsolatra vonatkozó információk;

2) a tervezett elhelyezés vagy gondozás indokai;

3) az elhelyezés várható időtartama;

4) a szülőkkel, más hozzátartozókkal vagy egyéb olyan személyekkel való kapcsolattartásra vonatkozó megállapodások, akikkel a gyermek szoros kapcsolatban áll, vagy annak okai, hogy miért nem ajánlott ilyen kapcsolattartás;

5) az intézkedés tervezett felügyelete;

6) a gyermek felügyeletét ellátó természetes vagy jogi személy vagy más illetékes szerv írásbeli nyilatkozata a gyermek elhelyezésének és lakhatásának valamennyi költségéről;

7) a gyermekre vonatkozó bírósági vagy más hatósági határozatok, ha vannak ilyenek;

8) bármely egyéb lényeges információ.

3 Az Ön tagállama úgy döntött-e, hogy nincs szükség hozzájárulásra a gyermekeknek az Ön országa területén történő, határon átnyúló elhelyezéséhez, amennyiben a gyermeket közeli hozzátartozók bizonyos kategóriáinál helyezik el? Ha igen, mik ezek a közeli hozzátartozói kategóriák?

A határokon átnyúló elhelyezéshez előírt hozzájárulás szükségessége alól az sem kivétel, ha a gyermeket közeli hozzátartozóknál kívánják elhelyezni. Minden esetben hozzájárulásra van szükség.

4 Rendelkezik-e az Ön tagállama olyan megállapodásokkal vagy rendszerekkel, amelyek egyszerűsítik a gyermekek határokon átnyúló elhelyezéséhez való hozzájárulás beszerzésére irányuló konzultációs eljárást?

Nincsenek ilyen megállapodások vagy egyezmények.

Utolsó frissítés: 20/02/2024

Ennek a lapnak a különböző nyelvi változatait az Európai Igazságügyi Hálózat tagállami kapcsolattartói tartják fenn. Az Európai Bizottság szolgálata készíti el a fordításokat a többi nyelvre. Előfordulhat, hogy az eredeti dokumentumon az illetékes tagállami hatóság által végzett változtatásokat a fordítások még nem tükrözik. Sem az Európai Igazságügyi Hálózat, sem a Bizottság nem vállal semmilyen felelősséget, illetve kötelezettséget az e dokumentumban közzétett vagy hivatkozott információk és adatok tekintetében. Az ezen oldalért felelős tagállam szerzői jogi szabályait a Jogi nyilatkozatban tekintheti meg.