Gyermek határon túli elhelyezése, ideértve a nevelőcsaládban való elhelyezést is

Finnország
Tartalomszolgáltató:
European Judicial Network
Európai Igazságügyi Hálózat (polgári és kereskedelmi ügyek)

1 Melyik hatósággal kell konzultálni, és melyik hatóság előzetes hozzájárulását kell beszerezni a gyermeknek az Ön országa területén történő, határon átnyúló elhelyezéséhez?

Finnországban a gyermek elhelyezéséhez való, az (EU) 2019/1111 rendelet 82. cikk szerinti hozzájárulást a gyermek elhelyezési helye szerinti megye jólléti szolgálata adja. Amennyiben a kérelemben nem jelöltek meg konkrét helyet, a gyermekjólétről szóló törvény (417/2007) 17. szakasza szerint meghatározott – más szóval a gyermek vagy a szülei legutolsó tartózkodási helye vagy lakóhelye szerinti – megyei jólléti szolgálat adja a hozzájárulást. Ha a gyermek vagy szülei nem tartózkodtak vagy laktak Finnország semmilyen településén, a döntéshozó jogkör Helsinki város hatóságait illeti.

2 Kérjük, röviden ismertesse a gyermekeknek az Ön országa területén történő, határon átnyúló elhelyezésére vonatkozó konzultációs eljárást és a hozzájárulás beszerzését (beleértve a szükséges dokumentumokat, határidőket, az eljárás részletes szabályait és egyéb vonatkozó részleteket).

A hozzájárulási eljárásra nem vonatkoznak külön szabályok. A rendelet 82. cikkének (1) bekezdésében előírt adatok elengedhetetlenek ahhoz, hogy a megyei jólléti szolgálat megszervezhesse a gyermek számára szükséges szolgáltatásokat és támogatást, és nyomon követhesse az elhelyezést. A megyei jólléti szolgálat nyilvántartásba veszi a területén elhelyezett gyermeket. A Finnországban elhelyezett gyermeknek meghatározott jogai vannak, például a megfelelő bánásmódhoz és a magas minőségű nevelőszülői gondozáshoz való jog.

3 Az Ön tagállama úgy döntött-e, hogy nincs szükség hozzájárulásra a gyermekeknek az Ön országa területén történő, határon átnyúló elhelyezéséhez, amennyiben a gyermeket közeli hozzátartozók bizonyos kategóriáinál helyezik el? Ha igen, mik ezek a közeli hozzátartozói kategóriák?

Finnországban a rendelet 82. cikke értelmében történő valamennyi elhelyezéshez előzetes hozzájárulás szükséges.

4 Rendelkezik-e az Ön tagállama olyan megállapodásokkal vagy rendszerekkel, amelyek egyszerűsítik a gyermekek határokon átnyúló elhelyezéséhez való hozzájárulás beszerzésére irányuló konzultációs eljárást?

Nem.

Utolsó frissítés: 19/04/2024

Ennek a lapnak a különböző nyelvi változatait az Európai Igazságügyi Hálózat tagállami kapcsolattartói tartják fenn. Az Európai Bizottság szolgálata készíti el a fordításokat a többi nyelvre. Előfordulhat, hogy az eredeti dokumentumon az illetékes tagállami hatóság által végzett változtatásokat a fordítások még nem tükrözik. Sem az Európai Igazságügyi Hálózat, sem a Bizottság nem vállal semmilyen felelősséget, illetve kötelezettséget az e dokumentumban közzétett vagy hivatkozott információk és adatok tekintetében. Az ezen oldalért felelős tagállam szerzői jogi szabályait a Jogi nyilatkozatban tekintheti meg.