Gyermek határon túli elhelyezése, ideértve a nevelőcsaládban való elhelyezést is

Luxemburg
Tartalomszolgáltató:
European Judicial Network
Európai Igazságügyi Hálózat (polgári és kereskedelmi ügyek)

1 Melyik hatósággal kell konzultálni, és melyik hatóság előzetes hozzájárulását kell beszerezni a gyermeknek az Ön országa területén történő, határon átnyúló elhelyezéséhez?

A 2019. június 25-i (EU) 2019/1111 tanácsi rendelet 103. cikke szerint kijelölt központi hatóság, és egyben a gyermek elhelyezésének előzetes jóváhagyására illetékes hatóság Luxemburgban:

The State Public Prosecutor (Procureur Général d’Etat)

Cité judiciaire, Bâtiment CR

Plateau du Saint-Esprit

L-2080 Luxembourg

Telefon: (+352) 47 59 81 – 2335

Fax: (+352) 47 05 50

E-mail: parquet.general@justice.etat.lu

2 Kérjük, röviden ismertesse a gyermekeknek az Ön országa területén történő, határon átnyúló elhelyezésére vonatkozó konzultációs eljárást és a hozzájárulás beszerzését (beleértve a szükséges dokumentumokat, határidőket, az eljárás részletes szabályait és egyéb vonatkozó részleteket).

A 2019. június 25-i (EU) 2019/1111 tanácsi rendelet 82. cikkében meghatározott eljárás alkalmazandó.

A megkereső tagállam központi hatóságának hozzájárulás iránti kérelmet kell továbbítania a luxemburgi központi hatóságnak, amely tartalmazza a gyermekről szóló jelentést, a javasolt luxemburgi elhelyezés indokait, valamint minden egyéb, általa lényegesnek tarott információt, például az elhelyezés várható időtartamát.

A kérelemhez és minden további dokumentumhoz csatolni kell annak francia, német vagy angol nyelvű fordítását.

3 Az Ön tagállama úgy döntött-e, hogy nincs szükség hozzájárulásra a gyermekeknek az Ön országa területén történő, határon átnyúló elhelyezéséhez, amennyiben a gyermeket közeli hozzátartozók bizonyos kategóriáinál helyezik el? Ha igen, mik ezek a közeli hozzátartozói kategóriák?

Nem.

Az (EU) 2019/1111 rendelet végrehajtása során ugyanezek a szabályok vonatkoznak a gyermek nevelőszülőknél (famille d’accueil) vagy egy megbízható személy (personne digne de confiance) otthonában történő, luxemburgi elhelyezésére, és ehhez a luxemburgi központi hatósággal folytatott előzetes konzultáció és annak jóváhagyása szükséges.

4 Rendelkezik-e az Ön tagállama olyan megállapodásokkal vagy rendszerekkel, amelyek egyszerűsítik a gyermekek határokon átnyúló elhelyezéséhez való hozzájárulás beszerzésére irányuló konzultációs eljárást?

Nem.

Utolsó frissítés: 11/01/2024

Ennek a lapnak a különböző nyelvi változatait az Európai Igazságügyi Hálózat tagállami kapcsolattartói tartják fenn. Az Európai Bizottság szolgálata készíti el a fordításokat a többi nyelvre. Előfordulhat, hogy az eredeti dokumentumon az illetékes tagállami hatóság által végzett változtatásokat a fordítások még nem tükrözik. Sem az Európai Igazságügyi Hálózat, sem a Bizottság nem vállal semmilyen felelősséget, illetve kötelezettséget az e dokumentumban közzétett vagy hivatkozott információk és adatok tekintetében. Az ezen oldalért felelős tagállam szerzői jogi szabályait a Jogi nyilatkozatban tekintheti meg.