Figyelem: az oldal eredeti nyelvű változata holland nemrég módosult. Az Ön által kiválasztott nyelvi változatot most készítik fordítóink.
Swipe to change

Gyermek határon túli elhelyezése, ideértve a nevelőcsaládban való elhelyezést is

Hollandia
Tartalomszolgáltató:
European Judicial Network
Európai Igazságügyi Hálózat (polgári és kereskedelmi ügyek)

1 Melyik hatósággal kell konzultálni, és melyik hatóság előzetes hozzájárulását kell beszerezni a gyermeknek az Ön országa területén történő, határon átnyúló elhelyezéséhez?

Egy másik tagállamból származó gyermek Hollandiában történő elhelyezéséhez a központi hatóság jóváhagyása szükséges. E célból a központi hatóság konzultál egy nevelőszülőket közvetítő szervezettel, hogy megvizsgálja azon nevelőszülők alkalmasságát, akiknél a gyermek elhelyezését tervezik.

2 Kérjük, röviden ismertesse a gyermekeknek az Ön országa területén történő, határon átnyúló elhelyezésére vonatkozó konzultációs eljárást és a hozzájárulás beszerzését (beleértve a szükséges dokumentumokat, határidőket, az eljárás részletes szabályait és egyéb vonatkozó részleteket).

Ha egy másik tagállam bírósága vagy más hatósága a gyermeket Hollandiában kívánja elhelyezni, indokolással ellátott kérelmet kell küldeni a központi hatóságnak. A kérelemnek tartalmaznia kell egy, a gyermekről szóló jelentést. A központi hatóság ezt követően konzultál egy nevelőszülőket közvetítő szervezettel, hogy megvizsgálja azon nevelőszülők alkalmasságát, akiknél a gyermek elhelyezését tervezik. A központi hatóság kérelmére a Gyermekvédelmi Tanács (Raad voor de Kinderbescherming) megvizsgálja, hogy kiadható-e kifogásolás mellőzéséről szóló nyilatkozat.

3 Az Ön tagállama úgy döntött-e, hogy nincs szükség hozzájárulásra a gyermekeknek az Ön országa területén történő, határon átnyúló elhelyezéséhez, amennyiben a gyermeket közeli hozzátartozók bizonyos kategóriáinál helyezik el? Ha igen, mik ezek a közeli hozzátartozói kategóriák?

Nem, az előzetes engedélyezés követelménye alól nincsenek kivételek. A gyermek szüleitől eltérő személyeknél történő elhelyezésre minden esetben a jóváhagyási eljárást kell alkalmazni.

4 Rendelkezik-e az Ön tagállama olyan megállapodásokkal vagy rendszerekkel, amelyek egyszerűsítik a gyermekek határokon átnyúló elhelyezéséhez való hozzájárulás beszerzésére irányuló konzultációs eljárást?

Nem.

Utolsó frissítés: 09/05/2023

Ennek a lapnak a különböző nyelvi változatait az Európai Igazságügyi Hálózat tagállami kapcsolattartói tartják fenn. Az Európai Bizottság szolgálata készíti el a fordításokat a többi nyelvre. Előfordulhat, hogy az eredeti dokumentumon az illetékes tagállami hatóság által végzett változtatásokat a fordítások még nem tükrözik. Sem az Európai Igazságügyi Hálózat, sem a Bizottság nem vállal semmilyen felelősséget, illetve kötelezettséget az e dokumentumban közzétett vagy hivatkozott információk és adatok tekintetében. Az ezen oldalért felelős tagállam szerzői jogi szabályait a Jogi nyilatkozatban tekintheti meg.