Gyermek határon túli elhelyezése, ideértve a nevelőcsaládban való elhelyezést is

Svédország
Tartalomszolgáltató:
European Judicial Network
Európai Igazságügyi Hálózat (polgári és kereskedelmi ügyek)

1 Melyik hatósággal kell konzultálni, és melyik hatóság előzetes hozzájárulását kell beszerezni a gyermeknek az Ön országa területén történő, határon átnyúló elhelyezéséhez?

A gyermek svédországi elhelyezésére vonatkozó, a Brüsszel II. rendelet szerinti engedélyt annak a településnek a szociális jóléti tanácsa vizsgálja meg, ahol a gyermeket elhelyezik.

2 Kérjük, röviden ismertesse a gyermekeknek az Ön országa területén történő, határon átnyúló elhelyezésére vonatkozó konzultációs eljárást és a hozzájárulás beszerzését (beleértve a szükséges dokumentumokat, határidőket, az eljárás részletes szabályait és egyéb vonatkozó részleteket).

A szociális jóléti tanács csak akkor hagyhatja jóvá a külföldi hatóság által a gyermek svédországi elhelyezését, ha:

  1. a gyermek számára a legjobb, ha Svédországban helyezik el, különös tekintettel Svédországhoz fűződő kapcsolataira,
  2. a lehetséges mértékben kikérték a gyermek véleményét az elhelyezésről,
  3. a gyermek gyámja, és ha a gyermek 15 éves vagy annál idősebb, a gyermek hozzájárul az elhelyezéshez,
  4. a szociális jóléti tanács ellenőrizte az adott családi otthon körülményeit és a gondozási feltételeket,
  5. a gyermek rendelkezik tartózkodási engedéllyel, ha erre szükség van, és
  6. az elhelyezés a házassági és szülői felelősségi ügyekben a joghatóságról, a határozatok elismeréséről és végrehajtásáról, valamint a gyermekek jogellenes külföldre viteléről szóló, 2019. június 25-i (EU) 2019/1111 tanácsi rendeleten (Brüsszel II. rendelet) vagy a szülői felelősséggel és a gyermekek védelmét szolgáló intézkedésekkel kapcsolatos együttműködésről, valamint az ilyen ügyekre irányadó joghatóságról, alkalmazandó jogról, elismerésről és végrehajtásról szóló, 1996. október 19-i Hágai Egyezményen alapul.

Az egyedi esetekben szükséges dokumentumokra vonatkozó információkat az érintett forgó önkormányzat szolgáltatja. További információkért forduljon Svédország központi hatóságához.

3 Az Ön tagállama úgy döntött-e, hogy nincs szükség hozzájárulásra a gyermekeknek az Ön országa területén történő, határon átnyúló elhelyezéséhez, amennyiben a gyermeket közeli hozzátartozók bizonyos kategóriáinál helyezik el? Ha igen, mik ezek a közeli hozzátartozói kategóriák?

Nem, ez a szabály nem alkalmazható.

4 Rendelkezik-e az Ön tagállama olyan megállapodásokkal vagy rendszerekkel, amelyek egyszerűsítik a gyermekek határokon átnyúló elhelyezéséhez való hozzájárulás beszerzésére irányuló konzultációs eljárást?

Nem.

Utolsó frissítés: 09/05/2023

Ennek a lapnak a különböző nyelvi változatait az Európai Igazságügyi Hálózat tagállami kapcsolattartói tartják fenn. Az Európai Bizottság szolgálata készíti el a fordításokat a többi nyelvre. Előfordulhat, hogy az eredeti dokumentumon az illetékes tagállami hatóság által végzett változtatásokat a fordítások még nem tükrözik. Sem az Európai Igazságügyi Hálózat, sem a Bizottság nem vállal semmilyen felelősséget, illetve kötelezettséget az e dokumentumban közzétett vagy hivatkozott információk és adatok tekintetében. Az ezen oldalért felelős tagállam szerzői jogi szabályait a Jogi nyilatkozatban tekintheti meg.