Plasarea copilului în altă țară, inclusiv într-o familie substitutivă

Croaţia
Conținut furnizat de
European Judicial Network
Rețeaua judiciară europeană (în materie civilă și comercială)

1 Ce autoritate trebuie să fie consultată și să își dea consimțământul înainte de plasarea transfrontalieră a unui copil pe teritoriul dumneavoastră?

Înainte de a proceda la plasamentul transfrontalier al unui copil pe teritoriul Republicii Croația, trebuie consultat în prealabil Ministerul Muncii, al Sistemului de Pensii, al Familiei și al Politicii Sociale (Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike) și trebuie obținut consimțământul acestuia. Comisia pentru stabilirea respectării condițiilor pentru plasamentul transfrontalier al copiilor și pentru examinarea cererilor individuale de consimțământ prealabil pentru plasamentul transfrontalier al unui copil pe teritoriul Republicii Croația (Povjerenstvo za utvrfüivanje uvjeta za prekogranični smještaj djece te razmatranje pojedinačnih zahtjeva za davanje prethodnog pristanka za prekogranični smještaj djece na području Republike Hrvatske) este o comisie înființată în cadrul ministerului care are misiunea de a îndeplini acest obiectiv.

2 Vă rugăm să descrieți pe scurt procedura de consultare și de obținere a consimțământului (inclusiv documentele necesare, termenele, modalitățile procedurii și alte detalii relevante) pentru plasarea transfrontalieră a copiilor pe teritoriul dumneavoastră.

Ministerul Muncii, al Sistemului de Pensii, al Familiei și al Politicii Sociale, care este autoritatea centrală pentru acțiunile prevăzute în Regulamentul (UE) 2019/1111 al Consiliului, a instituit această comisie formată din cinci membri cu sarcina de a stabili dacă sunt respectate condițiile necesare pentru plasamentul transfrontalier al copiilor și de a examina cererile individuale de consimțământ prealabil pentru plasamentul transfrontalier al unui copil pe teritoriul Republicii Croația. Comisia se reunește pentru a lua decizii în cazurile individuale pe baza cererilor primite.

Se depune o cerere, însoțită de un raport cuprinzător privind copilul, însoțit de avizul și concluzia echipei de experți privind plasamentul transfrontalier, care include documentația medicală și motivele plasamentului transfrontalier, numele prestatorului de servicii care ar urma să se ocupe de plasament, detalii privind data planificată de începere și de încheiere a plasamentului, o declarație a prestatorului de servicii prin care acesta acceptă să presteze serviciul copilului și să suporte toate costurile de călătorie (sosire și plecare) și de ședere ale copilului; asigurarea de sănătate și costurile de școlarizare, o declarație a copilului prin care acesta își dă consimțământul pentru plasamentul transfrontalier și care confirmă că acesta are cunoștință de programul de plasament, o declarație a statului solicitant prin care se garantează că reprezentantul prestatorului de servicii va fi autorizat să reprezinte copilul în scopul înregistrării șederii sale temporare, precum și să ia toate măsurile necesare pentru protejarea copilului, detalii privind autoritatea din statul solicitant care este competentă să ia decizii privind plasamentul, hotărâri judecătorești pronunțate cu privire la copil (de exemplu, hotărâri privind încredințarea părintească a copilului etc.) și alte documente pe care statul solicitant le consideră relevante pentru desfășurarea acestei proceduri.

Documentele sunt furnizate în original în limba statului solicitant, însoțite de o traducere în limba croată. Procedura este urgentă, așadar Comisia ia o hotărâre imediat după examinarea cererii și a documentelor justificative. Pe baza acestei hotărâri, Ministerul Muncii, al Sistemului de Pensii, al Familiei și al Politicii Sociale adoptă o decizie finală de admitere sau de respingere a cererii de consimțământ prealabil pentru plasamentul transfrontalier pe teritoriul Republicii Croația.

3 A decis statul dumneavoastră membru că nu este necesar consimțământul pentru plasarea transfrontalieră a copiilor pe teritoriul dumneavoastră, în cazul în care un copil urmează să fie plasat la anumite categorii de rude apropiate? Dacă da, care sunt categoriile de rude apropiate?

În temeiul articolului 82 din Regulamentul (UE) 2019/1111 al Consiliului, consimțământul Croației nu este necesar în situația în care copilul urmează să fie plasat la un părinte sau la o rudă apropiată. În sensul articolului 82 alineatul (2) din Regulamentul (UE) 2019/1111 al Consiliului, bunicii, unchii, mătușile, frații/frații vitregi, surorile/surorile vitrege și copiii fraților/surorilor/fraților vitregi/surorilor vitrege sunt considerați rude apropiate.

4 Există în statul dumneavoastră membru acorduri sau modalități de simplificare a procedurii de consultare în vederea obținerii consimțământului pentru plasarea transfrontalieră a copiilor?

Croația nu a încheiat acorduri și nu a convenit asupra unor modalități de simplificare a procedurii de consultare în vederea obținerii consimțământului pentru plasamentul transfrontalier al copiilor.

Ultima actualizare: 20/05/2024

Versiunea în limba naţională a acestei pagini este administrată de punctul de contact RJE respectiv. Traducerile au fost efectuate de serviciile Comisiei Europene. Este posibil ca eventualele modificări aduse originalului de către autoritatea naţională competentă să nu se regăsească încă în traduceri. Nici RJE și nici Comisia Europeană nu-și asumă nicio răspundere sau responsabilitate în legătură cu informațiile sau datele pe care le conține ori la care face trimitere acest document. Pentru a afla care sunt regulile privind protecția drepturilor de autor aplicabile de statul membru responsabil pentru această pagină, vă invităm să consultați avizul juridic.