EU:n lainsäädännössä (puitepäätös 2005/214/YOS) sovelletaan vastavuoroisen tunnustamisen periaatetta siten, että oikeus- tai hallintoviranomainen voi toimittaa taloudellista seuraamusta koskevan päätöksen suoraan toisen EU-maan viranomaiselle, minkä jälkeen kyseinen päätös tunnustetaan ja pannaan täytäntöön kyseisessä maassa ilman muita muodollisuuksia.
Puitepäätöksen mukaan tätä periaatetta sovelletaan kaikkiin rikoksiin ja rikkomuksiin, joista voidaan määrätä taloudellisia seuraamuksia. Tämä tarkoittaa, että kaksoisrangaistavuuden tutkimisesta luovutaan 39:n erikseen nimetyn rangaistavan teon osalta (esim. rikollisjärjestöön osallistuminen, terrorismi, ihmiskauppa, raiskaus, varkaus, tieliikennerikkomukset). Seuraamuksen on oltava jonkin jäsenvaltion oikeus- tai hallintoviranomaisten määräämä ja sitä koskevan päätöksen on oltava lainvoimainen, mikä tarkoittaa, että siihen ei voida enää hakea muutosta.
Seuraamusta koskeva päätös ja siitä puitepäätöksen mukaisesti annettu todistus (107 Kb) voidaan toimittaa sen jäsenvaltion toimivaltaisille viranomaisille, jossa sillä luonnollisella tai oikeushenkilöllä, jota vastaan päätös on annettu, on omaisuutta tai tuloja taikka asuinpaikka tai rekisteröity kotipaikka. Kukin jäsenvaltio nimeää yhden tai useamman viranomaisen, joka on kansallisen lainsäädännön nojalla vastuussa rajat ylittävissä tapauksissa määrättyjä taloudellisia seuraamuksia koskevien päätösten lähettämisestä ja vastaanottamisesta. Vuonna 2017 laadittiin eräiden jäsenvaltioiden aloitteesta 5 vakiolomaketta. Lomakkeet eivät ole sitovia, vaan niiden tarkoituksena on helpottaa puitepäätöksessä tarkoitettujen, valtioiden rajat ylittävien taloudellisten seuraamusten täytäntöönpanoa ja vähentää menettelyyn liittyvää taloudellista ja hallinnollista rasitusta.
Valtio, jolle päätös on toimitettu, voi kieltäytyä panemasta sitä täytäntöön ainoastaan puitepäätöksessä erikseen mainituissa tapauksissa (esim. jos todistusta ei ole toimitettu tai se on puutteellinen, jos taloudellinen seuraamus on alle 70 euroa, jos asianomaiselle henkilölle ei ole ilmoitettu oikeussuojakeinoa koskevista aikarajoista, jne.) Päätös pannaan täytäntöön täytäntöönpanovaltion lainsäädännön mukaisesti. Jos taloudellista seuraamusta ei pystytä perimään, täytäntöönpanovaltio voi määrätä vankeusrangaistuksen tai kansallisen lainsäädännön mukaisen muun seuraamuksen. Päätöksen täytäntöönpanosta kertyneet varat saa täytäntöönpanovaltio, jollei asianomaisten jäsenvaltioiden kesken ole sovittu toisin.
Yksityiskohtaisia tietoja täytäntöönpanosta eri jäsenvaltioissa on rikosoikeuden alan Euroopan oikeudellisen verkoston sivustolla.
Tätä sivustoa ylläpitää Euroopan komissio. Sivuston tiedot eivät välttämättä edusta Euroopan komission virallista kantaa. Komissio ei ole vastuussa tiedoista, joita esitetään tai joihin viitataan tällä sivustolla. EU:n sivustoihin sovellettavat tekijänoikeussäännöt löytyvät oikeudellisesta huomautuksesta.