Polgári és kereskedelmi ügyekben hozott bírósági határozatok - Brüsszel I.

Portugália

Tartalomszolgáltató:
Portugália

ILLETÉKES BÍRÓSÁGOK/HATÓSÁGOK KERESÉSE

A lenti keresőeszköz segít megtalálni Önnek az(oka)t a bíróságo(ka)t/szerv(ek)et, amely(ek) illetékes(ek) az adott európai uniós jogi eszköz vonatkozásában. Figyelem: noha mindent megtettünk azért, hogy a rendszerben indított keresések a lehető legpontosabb találatokat eredményezzék, kivételes esetekben előfordulhat, hogy az illetékesség helytelen megállapítása miatt a keresés eredménye nem teljes.

Portugália

Bírósági határozatok elismerése és végrehajtása – Polgári és kereskedelmi ügyekben hozott bírósági határozatok (Brüsszel I. rendelet)


*kötelező választás

I. melléklet – A 3. cikk (2) bekezdésében és a 4. cikk (2) bekezdésében említett joghatósági szabályok

Portugáliában a következőket kell alkalmazni:

- a polgári perrendtartás (Código de Processo Civil) 63. cikkének (1) bekezdése, amennyiben az a bíróságokat területen kívüli joghatósággal ruházza fel, például a fióktelep, az ügynökség vagy hivatal, a kirendeltség vagy a képviselet helyén található bíróságot (ha ezek Portugáliában vannak) a központi iroda részére történő kézbesítés iránti kérelem benyújtása esetén; valamint

- A munkajogi eljárási törvénykönyv (Código de Processo de Trabalho) 10. cikke, amennyiben területen kívüli joghatóságot biztosít a bíróságoknak, például a felperes lakóhelye szerinti bíróságnak a munkaszerződésből eredő, a munkavállaló által a munkáltatóval szemben indított eljárások esetében.

II. melléklet – Azok a bíróságok vagy hatáskörrel rendelkező hatóságok, amelyekhez a 39. cikkben említett kérelmet kell intézni

Portugáliában: a kerületi bíróság (Tribunal de Comarca).

III. melléklet – Azok a bíróságok, amelyekhez a 43. cikk (2) bekezdésében említett jogorvoslat benyújtható

Portugáliában: a fellebbviteli bíróság (Tribunal de Relação).

IV. melléklet – A 44. cikk alapján benyújtható jogorvoslati kérelmek

Portugáliában: jogkérdésben benyújtott fellebbezés.

Utolsó frissítés: 07/04/2024

E lap nemzeti nyelvű változatát az adott tagállam tartja fenn. Az Európai Bizottság szolgálata készíti el a fordításokat a többi nyelvre. Előfordulhat, hogy az eredeti dokumentumon az illetékes tagállami hatóság által végzett változtatásokat a fordítások még nem tükrözik. Az Európai Bizottság nem vállal semmifajta felelősséget az e dokumentumban szereplő vagy abban hivatkozott információk vagy adatok tekintetében. Az ezen oldalért felelős tagállam szerzői jogi szabályait a Jogi nyilatkozatban tekintheti meg.