Bizonyításfelvétel videókonferencia útján

A polgári és kereskedelmi ügyekben illetékes Európai Igazságügyi Hálózat egy sor tájékoztatót készített, amelyek gyakorlati információkat nyújtanak a különböző uniós tagállami bíróságok közötti videokonferenciák szabályaira, eljárásaira és technikai lehetőségeire vonatkozóan.

Az (EU) 2020/1783 rendelet (átdolgozás), amely a polgári és kereskedelmi ügyekben a bizonyításfelvétel terén a különböző uniós országok bíróságai közötti együttműködést szabályozza, általános jogi keretet biztosít a bíróság országától eltérő országban történő bizonyításfelvételhez. Ez a rendelet az 1206/2001/EK tanácsi rendelet helyébe lép, és 2022. július 1-jétől alkalmazandó. Az új rendelet tisztázza a videokonferencia vagy más távközlési technológia útján történő bizonyításfelvétel módját, és az I. mellékletben meghatározza a vonatkozó műszaki információk cseréjére szolgáló N. formanyomtatványt. Az N. formanyomtatványt kell használni a videokonferencia útján történő bizonyításfelvétel iránti kérelemhez, és az ilyen kérelemre adott pozitív válaszhoz. Ugyanakkor minden uniós tagállam saját eljárásjoggal rendelkezik e területen, így az eljárás részletei az együttműködésre irányuló megkeresést fogadó ország jogszabályaitól függnek.

A különböző uniós tagállamok igazságügyi hatóságai közötti együttműködés megkönnyítése, valamint a másik uniós tagállamban videókonferencia útján történő bizonyításfelvétel teljes körű kihasználása érdekében a polgári és kereskedelmi ügyekben illetékes Európai Igazságügyi Hálózat (EJN civil) egy sor tájékoztatót állított össze. Ezek gyakorlati információkat tartalmaznak a különböző uniós országok szabályairól, eljárásairól és technikai létesítményeiről.

Kérjük, válassza ki a vonatkozó ország zászlaját a részletes nemzeti információk megjelenítéséhez.

Kapcsolódó link

Bizonyításfelvétel - tagállami értesítések és a hatáskörrel rendelkező bíróság(ok)/hatóság(ok) azonosítására szolgáló keresőeszköz

Utolsó frissítés: 03/04/2024

A honlapot az Európai Bizottság tartja fenn. Az ezen az oldalon található információ nem feltétlenül tükrözi az Európai Bizottság hivatalos álláspontját. A Bizottság semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal az e dokumentumban foglalt vagy említett információk és adatok tekintetében. Kérjük, az európai oldalak szerzői jogi szabályai vonatkozásában vegye figyelembe a jogi nyilatkozatot.