

Informații pe regiuni
Instanța decide în timp util cu privire la utilizarea videoconferinței de către reprezentanții celeilalte țări, solicitantul fiind contactat individual înainte de începerea videoconferinței.
Judecătorul soluționează toate chestiunile în conformitate cu Codul de procedură civilă (Civilprocesa likums).
Atât martorii, cât și experții pot fi interogați.
Articolul 108 alineatul (1) din Codul de procedură civilă prevede că martorul poate fi audiat și prin videoconferință, fie din locul unde se află, fie dintr-un loc special amenajat în acest scop.
Articolul 122 din Codul de procedură civilă prevede că un expert poate fi audiat și prin videoconferință, fie din locul unde se află, fie dintr-un loc special amenajat în acest scop.
Instanțele decid în aceste cazuri.
Codul de procedură civilă prevede că videoconferințele se efectuează prin intermediul unei legături video cu locul unde se află persoana în cauză sau cu un loc special echipat în acest scop.
În conformitate cu articolul 61 din Codul de procedură civilă, ședința de judecată se înregistrează în întregime prin mijloace tehnice. Materialul obținut prin înregistrare sonoră sau prin alte mijloace tehnice este inclus în dosarul cauzei și stocat împreună cu acesta sau plasat și stocat în sistemul informatic al instanței.
În ceea ce privește dreptul părților la procedură de a înregistra ședințele de judecată, articolul 152 alineatul (3) din Codul de procedură civilă prevede că procedurile judiciare pot fi consemnate în scris sau în alt mod, cu condiția ca desfășurarea ședinței să nu fie perturbată. Utilizarea fotografiilor, a filmelor sau a materialelor video în cadrul unei ședințe de judecată este posibilă numai cu acordul instanței. Înainte de a se pronunța cu privire la acest aspect, instanța audiază punctul de vedere al părților la procedură.
(a) În temeiul articolului 12 alineatul (2) din Regulamentul privind obținerea de probe, instanța solicitată execută cererea în conformitate cu legislația sa națională. În conformitate cu articolul 13 alineatul (1) din Codul de procedură civilă, procedura în Letonia se desfășoară în limba oficială.
(b) În cazul în care probele sunt obținute în mod direct în temeiul articolelor 19-21 din Regulamentul privind obținerea de probe, audierea se desfășoară și în limba oficială, întrucât, în temeiul articolului 689 alineatul (4) din Codul de procedură civilă, instanța care participă la executarea unei cereri de obținere directă a probelor de către o țară străină este cea în a cărei jurisdicție se află sursa probelor care urmează să fie obținute.
Articolul 691 din Codul de procedură civilă. Executarea unei cereri de obținere de probe de către o țară străină în prezența sau cu participarea părților sau a reprezentanților instanței competente din țara străină
(1) Instanța care execută cererea de obținere de probe formulată de o țară străină în temeiul articolului 13 sau 14 din Regulamentul (UE) 2020/1783 al Parlamentului European și al Consiliului notifică reprezentanților instanței competente din țara străină sau părților ori reprezentanților acestora data și locul obținerii probelor, precum și condițiile de participare.
(2) Instanța verifică dacă reprezentanții instanței competente din țara străină sau părțile ori reprezentanții acestora au nevoie de un interpret.
(3) În cazul în care persoanele menționate la alineatul (1) din prezentul articol nu înțeleg limba oficială și nu există dificultăți practice majore, un interpret participă la obținerea de probe, la cererea reprezentanților instanței competente din țara străină sau a părților ori a reprezentanților acestora.
În ambele scenarii, cererea de asistență juridică trebuie prezentată în timp util, de preferat cu cel puțin 60 de zile înainte de videoconferința planificată.
Înaintea videoconferinței planificate, trebuie prevăzut un interval de timp pentru a se testa conexiunea.
O cerere de videoconferință trebuie să indice parametrii tehnici.
Articolul 694 din Codul de procedură civilă. Costuri aferente executării unei cereri de obținere de probe de către o țară străină
(1) În cazurile prevăzute la articolul 22 alineatul (3) din Regulamentul (UE) 2020/1783 al Parlamentului European și al Consiliului, o instanță poate solicita instanței competente dintro țară străină să plătească un avans din onorariile experților până la executarea cererii de obținere de probe de către țara străină.
(2) În cazurile prevăzute la articolul 22 alineatul (2) din Regulamentul (UE) 2020/1783 al Parlamentului European și al Consiliului, o instanță poate solicita instanței competente dintro țară străină să acopere următoarele costuri până la executarea cererii de obținere de probe din către țara străină:
1) onorariile experților și interpreților;
2) costurile suportate atunci când cererea de obținere de probe depusă de țara străină este executată la cererea autorității competente din țara străină, în conformitate cu procedurile din țara străină;
3) costurile suportate atunci când cererea de obținere de probe depusă de țara străină este executată la cererea autorității competente din țara străină, prin mijloace tehnice.
Țara străină pregătește informațiile relevante pentru persoana în cauză.
Instanța verifică identitatea persoanei în conformitate cu dispozițiile Codul de procedură civilă.
Codul de procedură civilă nu prevede o astfel de procedură. Cu toate acestea, autoritatea competentă dintr-o țară străină poate solicita curții să decidă cu privire la jurământ.
Înainte de data unei videoconferințe și înainte de efectuarea testelor în vederea unei videoconferințe, părțile își comunică reciproc informații privind parametrii tehnici și detaliile privind persoanele lor de contact (persoana aflată în instanță și persoana de la instituția care furnizează asistența tehnică).
Sunt necesare informații tehnice și detalii privind specificațiile tehnice.
Versiunea în limba naţională a acestei pagini este administrată de punctul de contact RJE respectiv. Traducerile au fost efectuate de serviciile Comisiei Europene. Este posibil ca eventualele modificări aduse originalului de către autoritatea naţională competentă să nu se regăsească încă în traduceri. Nici RJE și nici Comisia Europeană nu-și asumă nicio răspundere sau responsabilitate în legătură cu informațiile sau datele pe care le conține ori la care face trimitere acest document. Pentru a afla care sunt regulile privind protecția drepturilor de autor aplicabile de statul membru responsabil pentru această pagină, vă invităm să consultați avizul juridic.