Yleiskuvaus
Peruskoulutus on pakollinen kaikille oikeusalan harjoittelijoille ja uusille tuomareille. Koulutusta järjestää Belgian oikeusalan koulutuslaitos molemmilla kansallisilla pääkielillä (ranska ja hollanti).
Peruskoulutukseen pääsy
Peruskoulutuksella on kaksi kohderyhmää:
- Oikeusalan harjoittelijat
Oikeusalan harjoittelijat valitaan korkean oikeusneuvoston vuosittain järjestämän kilpailuun perustuvan pääsykokeen jälkeen. Oikeusministeriö määrittää vuosittain käytettävissä olevien paikkojen määrän kummankin kielen osalta. Vain riittävän pätevät hakijat voivat aloittaa oikeusalan harjoittelun, joka alkaa joka vuosi 1. lokakuuta ja kestää kaksi vuotta. Pakollinen peruskoulutus tapahtuu harjoittelun aikana.
- Uudet tuomarit
Korkea oikeusneuvosto järjestää vuosittain soveltuvuuskokeita tuomariehdokkaille, joilla on työkokemusta vähintään viisi vuotta (syyttäjänvirastoissa) tai kymmenen vuotta (tuomioistuimissa), sekä suullisia arviointikokeita (niin kutsuttu kolmas koe) asianajajille, joilla on vähintään 20 vuoden kokemus. Hyväksytyt hakijat saavat todistuksen, jonka perusteella he voivat hakea avointa tehtävää tuomarikunnassa viiden vuoden sisällä todistuksen vastaanottamisesta. Korkea oikeusneuvosto järjestää myös tämän valintamenettelyn. Nimityksen jälkeen heidän on suoritettava räätälöity peruskoulutusohjelma (ranskaksi tai hollanniksi).
Peruskoulutuksen muoto ja sisältö
Oikeusalan harjoittelijoiden peruskoulutus kestää kaksi vuotta, ja se alkaa vuosittain 1. lokakuuta ja päättyy 30. syyskuuta kaksi vuotta myöhemmin. Koulutus alkaa 11 kuukauden harjoittelulla syyttäjänvirastossa. Sen aikana harjoittelija hoitaa yleisen syyttäjän tehtäviä mentorin valvonnassa. Syyttäjänviraston harjoittelun päätteeksi mentori laatii harjoitteluraportin. Seuraavan vuoden syys–joulukuussa harjoittelija suorittaa kolmen kuukauden harjoittelun ulkopuolisissa oikeudellisissa palveluissa (esim. oikeustalo, vankila, poliisivoimat). Joulukuussa käynnistyy tuomioistuinharjoittelu, jossa harjoittelija valmistelee tuomioita tuomioistuimen mentorin valvonnassa. Mentori laatii harjoittelun päätyttyä (syyskuun lopussa) harjoitteluraportin.
Tämän kaksivuotisen harjoittelun aikana harjoittelijoiden on suoritettava yhteensä 60 päivän pakollinen koulutusohjelma (ranskaksi tai hollanniksi), johon kuuluu kolme viikon pituista seminaaria ja useita koulutuspäiviä tietyistä aiheista. Kansainväliselle yhteistyölle rikosasioissa on oma kurssinsa. Myös muilla pakollisilla kursseilla käsitellään EU:n lainsäädäntöä soveltuvin osin.
Myös osallistuminen EJTN:n AIAKOS-ohjelmaan on pakollista: Harjoittelijat osallistuvat viikon kestävään ulkomaanvaihtoon, minkä jälkeen he osallistuvat myös Belgian oikeusalan koulutusinstituutin (IGO-IFJ) ulkomaisille osallistujille järjestämään AIAKOS-viikkoon, jossa keskitytään pääasiassa eurooppalaiseen lainsäädäntöön, kielitaitoon ja verkostoitumiseen.
Jos harjoittelija suorittaa harjoittelun onnistuneesti ja läpäisee kaikki pakolliset koulutukset, hän saa harjoittelutodistuksen, jonka perusteella hän voi hakea avoinna olevia tuomarinvirkoja. Lisäkokeita ei ole.
Uusille tuomareille, jotka hakevat kelpoisuustodistuksensa perusteella ja aloittavat suoraan tuomareina nimityksen jälkeen, järjestetään lyhennetty koulutusohjelma. Siihen sisältyy pakollisia kursseja, jotka liittyvät tuomareiden tehtäviin.
Sekä oikeusalan harjoittelijat että uudet tuomarit voivat osallistua kielikursseille, mutta ne eivät ole pakollisia.
Suurinta osaa kursseista opettavat tehtävässään toimivat tuomarit ja ulkopuoliset asiantuntijat. Kaikilla kursseilla kiinnitetään erityistä huomiota hankittujen taitojen käytännön soveltamiseen järjestämällä työpajoja, harjoituksia tai roolipelejä.
Peruskoulutuksen ja pätevöitymisprosessin päättäminen
Kaikki tuomarien avoimet työpaikat julkaistaan Belgian virallisessa lehdessä.
Ammatillisen kelpoisuuskokeen ja suullisen arviointikokeen hyväksytysti suorittaneet hakijat, harjoittelutodistuksen saaneet harjoittelijat ja jo nimetyt tuomarit voivat hakea näihin avoimiin tehtäviin oikeusministeriön kautta.
Oikeusministeriö pyytää ehdokkaasta lausunnon esimerkiksi asianajajaliitolta (asianajajille), tulevan tuomioistuimen johtajalta ja nykyisen tuomioistuimen johtajalta (tarvittaessa).
Hakijan asiakirjat (mukaan lukien vastaanotetut lausunnot) lähetetään korkealle oikeusneuvostolle, joka kutsuu ehdokkaat kuulemistilaisuuteen, jossa he voivat perustella hakemustaan ja antaa lisätietoja.
Kaikkien näiden seikkojen perusteella korkea oikeusneuvosto ehdottaa oikeusministerille parhaita ehdokkaita virallista nimitystä varten.
Tuomareiden valinnasta ja nimittämisestä vastaa korkea oikeusneuvosto.
Tätä sivustoa ylläpitää Euroopan komissio. Sivuston tiedot eivät välttämättä edusta Euroopan komission virallista kantaa. Komissio ei ole vastuussa tiedoista, joita esitetään tai joihin viitataan tällä sivustolla. EU:n sivustoihin sovellettavat tekijänoikeussäännöt löytyvät oikeudellisesta huomautuksesta.