Hae tietoja alueittain
Tuomarit
Yleiskuvaus
Kyproksen oikeusalan koulutuslaitos, joka perustettiin vuonna 2020 (laki 101(I)/2020), vastaa koulutuksen tarjoamisesta Kyproksen oikeuslaitokselle, jossa on tällä hetkellä 130 tuomaria. Koulutuslaitoksen toiminnan pääpaino on täydennyskoulutuksessa, jossa käsitellään EU:hun liittyviä aiheita sekä tuomarin taitoja ja kansallista lainsäädäntöä.
Muuta kuin common law -oikeutta noudattavat oikeusalan koulutuslaitokset Euroopassa järjestävät koulutettaville tuomareille koulutusta ennen nimitystä, mutta Kyproksen järjestelmässä näin ei ole. Kun lisäksi otetaan huomioon maan koko ja tuomareiden hyvin pieni vuosittainen tarve, peruskoulutuksen järjestäminen hyvin pienelle tuomarimäärälle ei ole aina mahdollista. Peruskoulutusta ei näin ollen tarjota joka vuosi tai muutenkaan kovin usein. Yleensä uusia tuomareita nimitetään silloin, kun tuomareita ylennetään tai jää eläkkeelle. Nimityksiä saattaa olla vuosittain vain 1–2. Vuodet 2020 ja 2021 olivat poikkeuksellisia, sillä kumpanakin vuonna nimitettiin 12–15 uutta tuomaria. Siksi pystyimme järjestämään peruskoulutusta vuodesta 2020 lähtien.
Kun tuomarit on nimitetty, he käyvät läpi perehdytysohjelman, jossa he seuraavat kokeneempien tuomareiden työskentelyä. Vastanimitetyille tuomareille tarjotaan perehdytysohjelman jälkeen mahdollisuuksien mukaan peruskoulutusta lainkäyttöalueesta riippumatta . (Lisätietoja on jäljempänä kohdassa ”Peruskoulutuksen muoto ja sisältö”.) Tämä tapahtuu 1–2 vuoden kuluessa nimityksestä. Peruskoulutuksessa ei ole eroa eri tuomarityyppien välillä, koska siinä käsitellään tuomarin ammattiin liittyviä perustaitoja. Tarjottu koulutus on pakollista, ja tavoitteena on, että siihen osallistuu vähintään 15 tuomaria.
Kyproksen oikeusjärjestelmä noudattaa common law -oikeutta, jossa syyttäjien ei katsota kuuluvan oikeuslaitokseen. Koulutuslaitos ei siis vastaa syyttäjien kouluttamisesta. Koulutuslaitos koordinoi kuitenkin myös syyttäjien osallistumista EJTN:n koulutusseminaareihin.
Peruskoulutukseen pääsy
Kuten edellä mainittiin, Kyproksen tuomareiden peruskoulutus tapahtuu sen jälkeen, kun heidät on nimitetty tuomioistuimeen. Tuomareiden peruskoulutukseen osallistumiselle ei siten ole säädetty edellytyksiä tai palvelukseenottomenettelyä.
Peruskoulutuksen muoto ja sisältö
Vastanimitetyt tuomarit käyvät 10–15 päivän perehdytysohjelman ennen kuin aloittavat viralliset tehtävänsä käytännössä. Tänä aikana he ovat korkeimman oikeuden tuomarin suorassa valvonnassa. Korkeimman oikeuden tuomari nimeää vastanimitettyä tuomaria varten tuomioistuimen puheenjohtajan, joka ohjaa perehdytysohjelmaa, vastaa tämän perehdytysjakson aikana esiin nouseviin kysymyksiin ja opastaa tuomioistuinmenettelyihin liittyvissä päivittäisissä asioissa. Perehdytysjakson aikana vastanimitetyt tuomarit seuraavat tuomioistuimen tuomareiden työskentelyä, vierailevat tuomioistuinten kirjaamoissa ja tapaavat muita tuomareita.
Koska tuomareiden määrä on kasvanut vuodesta 2020, peruskoulutukseen sisältyy myös tuomarin ammattitaitoa käsittelevää koulutusta (ns. tuomarin taidot). Kurssilla käsitellään oikeusetiikkaa ja -menettelyitä, oikeuslaitoksen häiriönsietokykyä, tiedostamattomia ennakkoasenteita ja suullisten tuomioiden antamista. Tuomareita kouluttavat koulutuslaitoksen sertifioidut kouluttajat, jotka hyödyntävät erilaisia opetusmenetelmiä, kuten esitelmiä, videoita, ryhmäharjoituksia, tapaustutkimuksia ja täysistuntokeskusteluja.
Vastanimitetyistä tuomareista valitaan myös osallistujat ERA:n, EJTN:n ja muiden ulkomaisten järjestäjien koulutuksiin pian nimittämisen jälkeen.
Peruskoulutuksen ja pätevöitymisprosessin päättäminen
Kypros ei noudata tätä mallia tuomareiden osalta. Koulutuslaitos ei osallistu millään tavalla tuomareiden rekrytointiprosessiin. Kuten edellä mainittiin, peruskoulutus tapahtuu tuomioistuimen nimittämisen jälkeen, joten se ei ole rekrytointiprosessin kuuluva vaihe. Tuomariksi pääsemiseksi ei ole loppukokeita tai muita rekrytointiprosesseja. Koulutuslaitos antaa osallistumistodistuksen, joka talletetaan korkeimman oikeuden arkistoon ja osaksi tuomareiden henkilökohtaisia koulutusasiakirjoja.
Syyttäjät
Tätä sisältöä ei ole toimitettu.
Tätä sivustoa ylläpitää Euroopan komissio. Sivuston tiedot eivät välttämättä edusta Euroopan komission virallista kantaa. Komissio ei ole vastuussa tiedoista, joita esitetään tai joihin viitataan tällä sivustolla. EU:n sivustoihin sovellettavat tekijänoikeussäännöt löytyvät oikeudellisesta huomautuksesta.