Formarea inițială a judecătorilor și procurorilor în Uniunea Europeană

Beļģija

Beļģija

Descriere generală

Formarea inițială este obligatorie pentru toți stagiarii judiciari și magistrații nou numiți. Aceasta este organizată de Institutul de Formare Judiciară din Belgia în ambele limbi naționale principale (franceză sau neerlandeză).

Accesul la formarea inițială

Formarea inițială are două grupuri-țintă:

  1. Stagiarii judiciari

Stagiarii judiciari sunt selectați în urma unui concurs de admitere organizat anual de Consiliul Superior de Justiție. Numărul de locuri disponibile este stabilit în fiecare an de Ministerul Justiției pentru fiecare categorie lingvistică. Numai candidații admiși pot începe stagiul judiciar, care începe la 1 octombrie în fiecare an și durează doi ani. Formarea inițială obligatorie are loc în timpul stagiului.

  1. Magistrații nou numiți

Consiliul Superior de Justiție organizează anual examene de aptitudine pentru magistrații candidați cu cel puțin 5 ani (în parchete) sau 10 ani (în instanțe) de experiență profesională, precum și examene de evaluare orală (așa-numita „a treia cale de examen”) pentru avocații cu cel puțin 20 de ani de experiență. Candidații care au reușit la concurs primesc un certificat care le permite să candideze pentru un post vacant în magistratură în termen de cinci ani de la primirea certificatului. Procedura de selecție este organizată, de asemenea, de Consiliul Superior de Justiție. După numire, aceștia trebuie să urmeze un program de formare inițială personalizat (în limba franceză sau în limba neerlandeză).

Formatul și conținutul formării inițiale

Pentru stagiarii judiciari, formarea inițială durează doi ani, cu începerea anuală la 1 octombrie până la 30 septembrie, doi ani mai târziu. Formarea începe cu un stagiu de 11 luni la parchet, în cursul căruia stagiarul îndeplinește atribuțiile unui procuror sub supravegherea unui mentor stagiar. La sfârșitul stagiului la parchet, mentorul întocmește un raport de stagiu. Din luna septembrie până în luna decembrie a anului următor, stagiarul continuă un stagiu extern de trei luni în cadrul serviciilor judiciare (instanță, penitenciar, forțe de poliție etc.). Începând cu luna decembrie, stagiul începe la instanța în care stagiarul pregătește hotărâri, tot sub supravegherea unui mentor stagiar în cadrul instanței, care întocmește apoi un raport de stagiu la sfârșitul stagiului (sfârșitul lunii septembrie).

În cursul acestui stagiu de doi ani, stagiarii trebuie să urmeze un program de formare obligatoriu (francez sau neerlandez) de 60 de zile în total, care să includă trei seminare practice de o săptămână fiecare și un număr de zile de formare pe teme specifice. Un curs special de formare este dedicat cooperării internaționale în materie penală. Celelalte cursuri de formare obligatorii se referă, de asemenea, la legislația europeană, atunci când este cazul.

Participarea la programul AIAKOS al EJTN este, de asemenea, obligatorie: stagiarii participă la un schimb în străinătate, după care iau parte, de asemenea, la săptămâna AIAKOS în Belgia, organizată de Institutul de formare judiciară (IGO-IFJ) din Belgia pentru participanții străini, care se axează în principal pe dreptul european, pe competențele lingvistice și pe crearea de rețele.

În cazul în care stagiarul încheie cu succes stagiul și a urmat toate cursurile de formare obligatorii, acesta va primi un certificat de stagiu care îi permite să candideze pentru posturile vacante de magistrat. Nu mai există o examinare suplimentară.

Pentru magistrații nou numiți, care depun o cerere pe baza certificatului lor de aptitudini și apoi încep activitatea direct în calitate de magistrat după numire, se oferă un program de formare abreviat. Acesta include cursuri de formare obligatorii relevante pentru funcția lor.

Atât stagiarii judiciari, cât și magistrații nou numiți pot urma cursuri de limbă, însă acestea nu sunt obligatorii.

Majoritatea cursurilor de formare sunt predate de magistrați aflați în funcție și de experți externi. Toate cursurile de formare acordă o atenție deosebită aplicării practice a competențelor dobândite, prin organizarea de ateliere, exerciții sau jocuri de rol.

Încheierea procesului de formare inițială și de calificare

Toate posturile vacante de magistrați sunt publicate în Monitorul Oficial al Belgiei.

Candidații care au promovat examenul profesional de aptitudini și examenul de evaluare orală, stagiarii care dețin un certificat de stagiu și magistrații deja numiți pot candida la aceste posturi vacante prin intermediul Ministerului Justiției.

Ministerul Justiției solicită unele avize cu privire la candidat, de exemplu la Barou (pentru avocații candidați), la viitorul director al instanței și la actualul director al instanței (dacă este cazul).

Dosarul de candidatură (inclusiv avizele primite) este trimis Consiliului Superior de Justiție, care invită apoi candidații la o audiere în cadrul căreia pot argumenta și furniza informații suplimentare cu privire la candidatura lor.

Pe baza tuturor acestor elemente, Consiliul Superior de Justiție propune ministrului justiției candidații cel mai bine clasați în vederea unei numiri oficiale.

Consiliul Superior de Justiție este responsabil de selectarea și numirea magistraților.

Ultima actualizare: 27/05/2024

Această pagină este administrată de Comisia Europeană. Informațiile de pe această pagină nu reflectă în mod necesar poziția oficială a Comisiei Europene. Comisia nu își asumă nici o răspundere în legătură cu oricare din informațiile sau datele conținute în prezentul document sau la care acesta face referire. Vă rugăm să consultați avizul juridic în legătură cu normele privind drepturile de autor în cazul paginilor de internet ale Comunității Europene.