Informații pe regiuni
Judecători
Descriere generală
Școala de Formare Judiciară din Cipru, înființată oficial în 2020 [Legea 101(I)/2020], este responsabilă de furnizarea de cursuri de formare pentru magistratura cipriotă, care numără în prezent 130 de judecători. În calitate de școală, ne concentrăm în principal pe formarea continuă, care cuprinde subiecte legate de UE, precum și pe cursuri referitoare la competențele specifice profesiei de judecător și de formare privind legislația națională.
Spre deosebire de alte școli de drept din Europa care nu aparțin sistemului de common law (drept jurisprudențial), care oferă formare judecătorilor stagiari înainte de numire, Cipru se remarcă prin faptul că judecătorii nu urmează cursuri de formare înainte de a fi numiți în post. Mai mult, având în vedere ordinul de mărime al acestei țări și numărul foarte mic de judecători admiși anual, nu este întotdeauna posibil să se organizeze activități de formare inițială pentru un număr foarte mic de judecători. În această privință, formarea inițială nu este propusă anual sau cu o frecvență ridicată. De obicei, noii judecătorii sunt numiți după promovarea și pensionarea altor judecători; drept pentru care nu au loc decât 1-2 numiri pe an. 2020 și 2021 au constituit o excepție, deoarece în fiecare din acești doi ani au fost numiți între 12 și 15 noi judecători. De aceea, începând din 2020 am fost în măsură să organizăm cursuri de formare inițială.
După ce sunt numiți, judecătorii urmează un curs introductiv constând în a observa direct la locul de muncă judecători de rang superior. În urma cursului introductiv, judecătorilor nou-numiți li se oferă, în funcție de posibilități, cursuri de pregătire inițială, indiferent de organul de jurisdicție de care aparțin. (Pentru detalii, a se vedea secțiunea „Formatul și conținutul formării inițiale” de mai jos). Această formare are loc în primii 1-2 ani de la numirea judecătorilor. Nu se face nicio distincție între diferitele categorii de judecători, întrucât formarea inițială cuprinde un program axat pe dobândirea competențelor specifice profesiei. Atunci când este oferită, formarea este obligatorie și urmărim să asigurăm participarea a cel puțin 15 judecători.
În sfârșit, Ciprul fiind o țară care aplică sistemul de common law, procurorii nu sunt considerați ca făcând parte din magistratură, drept pentru care școala nu este responsabilă cu formarea lor. Cu toate acestea, școala coordonează participarea acestora la seminarele de formare ale Rețelei Europene de Formare Judiciară (EJTN).
Accesul la formarea inițială
După cum s-a menționat mai sus, în Cipru formarea inițială a judecătorilor are loc după ce aceștia sunt numiți în funcție. În acest sens, nu există condiții de acces sau o procedură de recrutare pentru participarea la formarea inițială a judecătorilor.
Formatul și conținutul formării inițiale
Judecătorii nou-numiți urmează un curs introductiv de 10-15 zile înainte de a-și prelua atribuțiile oficiale în cadrul completelor de judecată. În această perioadă, se află sub supravegherea directă a unui judecător de la Curtea Supremă. Judecătorul de la Curtea Supremă va repartiza judecătorii nou-numiți la diferiți președinți de instanță care vor fi responsabili de programul cursurilor introductive, vor răspunde la orice întrebări care vor apărea în cursul acestui stagiu de pregătire și îi vor îndruma pe judecătorii nou-numiți cu privire la chestiunile zilnice apărute în cadrul procedurilor judiciare. În cursul stagiului de pregătire, judecătorii nou-numiți vor observa judecătorii direct în instanță, vor vizita grefele instanțelor și se vor întâlni cu alți judecători.
Începând din 2020, având în vedere numărul mai mare de judecători admiși, în cadrul formării inițiale a judecătorilor oferim cursuri axate pe dobândirea competențelor specifice profesiei. Este vorba de cursuri de formare profesională privind etica și conduita judiciară, reziliența judiciară, prejudecățile neconștientizate și pronunțarea de hotărâri ex tempore. Judecătorii sunt pregătiți de formatorii certificați din cadrul școlii, care aplică o combinație de competențe didactice, cum ar fi prezentări, materiale video, exerciții de grup, studii de caz și discuții în plen.
La scurt timp după numirea lor, judecătorii nou-numiți sunt selectați și în vederea participării la cursurile oferite de Academia de Drept European (ERA) și EJTN, precum și la alte cursuri de formare în străinătate.
Încetarea procesului de formare inițială și de calificare
Ciprul nu urmează acest model pentru judecători. Școala nu participă sub nicio formă la procesul de recrutare a judecătorilor. După cum s-a menționat mai sus, formarea inițială are loc după numirea în funcția de judecător, nefiind, astfel, o etapă a procesului de recrutare. Nu există examene finale sau alte proceduri de recrutare pentru a deveni judecător. Școala eliberează un certificat de participare care este depus în arhivele Curții Supreme și în dosarele de dezvoltare personală ale judecătorilor.
Procurori
Acest conținut nu a fost furnizat.
Această pagină este administrată de Comisia Europeană. Informațiile de pe această pagină nu reflectă în mod necesar poziția oficială a Comisiei Europene. Comisia nu își asumă nici o răspundere în legătură cu oricare din informațiile sau datele conținute în prezentul document sau la care acesta face referire. Vă rugăm să consultați avizul juridic în legătură cu normele privind drepturile de autor în cazul paginilor de internet ale Comunității Europene.