Formarea inițială a judecătorilor și procurorilor în Uniunea Europeană

Cehia

Cehia

Descriere generală

În Republica Cehă, formarea inițială este asigurată de Academia Judiciară din Cehia.

Academia Judiciară oferă formare inițială stagiarilor, și anume stagiarilor judiciari (viitorii judecători) și stagiarilor din domeniul dreptului (viitorii procurori) și, mai recent, candidaților la funcția de judecător (viitorii judecători).

Stagiarii judiciari și stagiarii din domeniul dreptului urmează un stagiu de pregătire de trei ani în cursul căruia își desfășoară activitatea în cadrul unei instanțe/parchet și participă la evenimente de formare organizate de Academia Judiciară și de instanțe/parchete´. Modificarea Legii privind instanțele și judecătorii (nr. 6/2002 Sb.) a eliminat postul de stagiar judiciar cu aplicare de la 1 ianuarie 2022. Stagiarii judiciari care au fost admiși la stagiul de pregătire înainte de această dată își vor finaliza stagiul în conformitate cu planul existent al stagiului de pregătire.

Modificarea menționată mai sus a introdus recent categoria de candidat la funcția de judecător. Un candidat la funcția de judecător urmează un curs de formare cu o durată de un an. Scopul său este de a pregăti candidatul pentru funcția de judecător în cel mai bun mod posibil. Acest lucru este asigurat atât prin activitatea în diferite departamente ale instanțelor de prim grad de jurisdicție și ale curților de apel, cât și prin participarea la evenimente de formare ale Academiei Judiciare, care iau în principal forma unor seminare practice. Participarea candidaților la unele seminare ale Academiei Judiciare este obligatorie. Primele procese de selecție a candidaților la funcția de judecător sunt în desfășurare în unele instanțe. Anticipăm că, în 2022, în Cehia vor exista aproximativ 30 de candidați la funcția de judecător la sfârșitul acestei prime etape a procesului de selecție. Alte procese de selecție vor avea loc în toamna anului 2022. La 1 ianuarie 2022, existau 74 de stagiari în domeniul dreptului.

Cadrul juridic pentru formarea inițială a candidaților la funcția de judecător, a se vedea Legea nr. 6/2002 Coll. privind instanțele, judecătorii, judecătorii nespecialiști și administrarea instanțelor, astfel cum a fost modificată (https://www.zakonyprolidi.cz/cs/2002-6) și în Regulamentul nr. 516/20021 Coll. privind selecția, stagiul și examinarea candidaților la funcția de judecător, astfel cum a fost modificat (https://www.zakonyprolidi.cz/cs/2021-516); Cadrul juridic pentru formarea inițială a stagiarilor în domeniul dreptului, a se vedea Legea nr. 283/1993 Coll. privind parchetul, cu modificările ulterioare (https://www.zakonyprolidi.cz/cs/1993-283) și Regulamentul nr. 383/2017 Coll. privind selecția, stagiul și examinarea stagiarilor în domeniul dreptului.

Accesul la formarea inițială

Anunțul privind procesul de selecție pentru admiterea la stagiul de pregătire al stagiarilor în domeniul dreptului este publicat de procurorul regional în consultare cu Ministerul Justiției, atunci când este necesar ca posturile vacante să fie ocupate de stagiarii în domeniul dreptului. Stagiarul în domeniul dreptului trebuie să îndeplinească următoarele cerințe: să aibă cetățenia Republicii Cehe, capacitate juridică deplină, un caracter integru și o diplomă universitară în drept obținută în Cehia. Procesul de selecție cuprinde un test scris, un interviu și un examen psihologic. Scopul testului scris și al interviului este de a verifica cunoștințele și aptitudinile profesionale ale candidatului pentru a fi admis în cadrul stagiului de pregătire. Promovarea testului scris este o condiție prealabilă pentru trecerea în etapa orală a procesului de selecție. Rezultatul interviului va fi prezentat de comisia de examinare procurorului regional, care va accepta candidatul selectat pentru un stagiu de pregătire de trei ani.

Anunțul privind procedura de selecție pentru admiterea la stagiul de pregătire a candidaților la funcția de judecător este publicată de președintele instanței regionale în funcție de necesitatea de a ocupa posturile vacante de candidații la funcția de judecător. Cerințele care trebuie îndeplinite de un candidat la funcția de judecător sunt: cetățenia Republicii Cehe, o diplomă universitară în drept eliberată de o universitate din Republica Cehă, un examen judiciar profesional (sau un alt examen profesional echivalent), capacitatea juridică și un caracter integru, experiența și calitățile sale morale oferă garanția că își va exercita funcția în mod corespunzător, că va reuși în procesul de selecție a unui candidat la funcția de judecător și depune jurământ în fața președintelui instanței regionale. Procesul de selecție constă într-o probă scrisă, un examen psihologic și un interviu. Proba scrisă include studii de caz privind un nivel de bază de dificultate în dreptul civil, dreptul penal, dreptul administrativ și dreptul insolvenței, precum și întrebări de raționament logic. Proba scrisă a procesului de selecție este asigurată și organizată de Academia Judiciară. Promovarea testului scris este o condiție prealabilă pentru trecerea în etapa orală a procesului de selecție. Candidatul care ajunge în etapa orală a procesului de selecție trebuie să se supună unui examen psihologic înainte de a fi admis în etapa orală a procesului. Rezultatul examenului psihologic este unul dintre documentele prezentate comisiei de selecție. Membrii comisiei de selecție adresează întrebări cu privire la proba scrisă a procesului de selecție, precum și întrebări privind cunoștințele profesionale și calitățile personale ale candidatului. Fiecare membru al comisiei notează candidatul cu note între 0 și 10 puncte. Vor fi luate în considerare toate documentele aflate la dispoziția comisiei de selecție, rezultatele obținute la proba scrisă susținută de candidat, rezultatele examenului psihologic și răspunsurile candidatului în etapa orală a procesului de selecție, inclusiv prezentarea și exprimarea sa generală. Rezultatele procesului de selecție pentru postul de candidat la funcția de judecător sunt publicate de președintele instanței regionale în formă pseudonimizată pe site-ul web al Curții.

Formatul și conținutul formării inițiale

Formarea inițială a stagiarilor în domeniul dreptului durează trei ani. În această perioadă, ei pot participa la cursuri de formare oferite de Academia Judiciară, concepute special pentru acest grup-țintă.

Printre acestea se numără seminare privind aplicarea dreptului material și procedural, cursuri de adaptare, ateliere și webinare. Stagiarii în domeniul dreptului au, de asemenea, acces la o serie de materiale de învățare la distanță, cursuri video, metodologii sau înregistrări de prelegeri sub formă de cărți audio. Cursul de adaptare, care este obligatoriu, are loc în primele șase luni de formare inițială. Scopul său este de a familiariza stagiarii în domeniul dreptului nou recrutați cu conținutul stagiului de pregătire și cu legislația de bază care reglementează activitatea Ministerului Public. Printre activitățile de formare oferite acestui grup-țintă se numără, de asemenea, procesele simulate, un seminar axat pe formarea practică în materie de condamnare, seminare periodice axate pe modificări ale legislației penale și cursuri pregătitoare finale pentru examenul profesional final. Fiecare stagiar în domeniul dreptului are un formator desemnat din cadrul parchetului, care supraveghează evoluția stagiului de pregătire din punct de vedere profesional și pedagogic. De asemenea, formatorul oferă îndrumări stagiarilor în ceea ce privește învățarea principiilor eticii profesionale. Formatorul este numit și revocat de procurorul regional și ales dintre procurorii cu cea mai mare experiență.

Un candidat la funcția de judecător este obligat să participe la seminare specifice în cursul formării inițiale de un an. Printre seminarele obligatorii se numără un seminar care oferă candidaților o introducere în sistemul judiciar și elementele de bază ale eticii profesionale. Ulterior, candidatul la funcția de judecător trebuie să participe la un seminar practic și interactiv de cinci zile privind procedura civilă, denumit „Procedura de la cererea introductivă la pronunțarea unei hotărâri”, care se axează pe procedurile civile desfășurate în fața instanței civile de prim grad de jurisdicție. În plus, candidatul la funcția de judecător trebuie să participe la un seminar interactiv privind procedura penală, denumit „Procedura de la trimiterea în judecată până la pronunțarea unei sentințe”, care se axează pe procedura într-o instanță penală de prim grad de jurisdicție. Ulterior, candidatul la funcția de judecător este obligat să participe la o ședință de judecată simulată, și anume „Ședință de judecată în materie de drept civil” sau „Ședință de judecată în materie de drept penal”. Aceste ședințe de judecată simulate se desfășoară în sala de judecată și se bazează pe rolul activ al participanților. Pe lângă seminarele obligatorii, candidații la funcția de judecător pot participa la seminare opționale. Aceste seminare se axează pe reprezentarea în sala de judecată, elementele de bază ale retoricii și comunicarea eficientă, competențele de scriere și sfaturi practice privind utilizarea principalelor sisteme informatice juridice. Seminarul „Justiție administrativă” servește drept pregătire pentru viitorii judecători administrativi. De asemenea, aceștia au la dispoziție o serie de materiale de studiu online, orientări metodologice și materiale video de formare. Aceștia pot participa, de asemenea, la alte evenimente de formare oferite de Academia Judiciară și concepute pentru alte grupuri-țintă.

Pe tot parcursul stagiului de pregătire în instanță, candidații la funcția de judecător se află, de asemenea, sub îndrumarea unor formatori care supraveghează evoluția stagiului din punct de vedere profesional și pedagogic. Un candidat la funcția de judecător are un formator în fiecare dintre serviciile judiciare în care lucrează. Formatorii sunt judecători, fiind desemnați sau revocați ca formatori de președintele instanței regionale. Formatorii întocmesc, de asemenea, o evaluare a performanței candidatului la funcția de judecător din serviciul respectiv.

Încheierea procesului de formare inițială și de calificare

Stagiul de pregătire inițial al unui stagiar în domeniul dreptului durează trei ani. După încheierea stagiului de pregătire de trei ani, stagiarul în domeniul dreptului susține un examen final. Acesta constă într-o probă scrisă și un interviu în fața unei comisii de selecție. La proba scrisă a examenului final, stagiarul în domeniul dreptului redactează un rechizitoriu, o altă hotărâre sau o cerere într-o cauză penală sau o cerere într-o cauză civilă în care procurorul este autorizat să acționeze, precum și o cale de atac împotriva hotărârii instanței de prim grad de jurisdicție. Etapa orală a examenului final verifică cunoștințele candidatului cu privire la

  1. dreptul constituțional;
  2. dreptul civil material și procedural;
  3. dreptul muncii și legislația în materie de securitate socială;
  4. dreptul familiei;
  5. dreptul penal material și procedural;
  6. dreptul comercial;
  7. justiția administrativă și dreptul administrativ material și procedural;
  8. dreptul financiar;
  9. dreptul notarial și Codul de executare;
  10. Regulamentul de procedură al instanțelor și al parchetelor, normele interne și de funcționare ale acestora și organizarea instanțelor și a parchetelor.

De asemenea, se dobândesc cunoștințe de bază privind dreptul Uniunii Europene și o orientare privind sursele de bază ale dreptului internațional. Examenul ține seama, de asemenea, de orientarea generală a candidatului în sistemul juridic și de regulamentul de procedură al parchetului, de capacitatea candidatului de a aplica și de a interpreta în mod corect dispozițiile legale, precum și de exprimarea sa verbală. Rezultatul examenului final constă în calificările următoare: „admis cu rezultate excelente”, „admis” și „respins”. Candidatul admis va primi un certificat de absolvire din partea Ministerului Justiției. Promovarea examenului final este o condiție prealabilă pentru exercitarea ulterioară a funcției de procuror. Printre condițiile de exercitare a funcției de procuror se numără: cetățenia Republicii Cehe, capacitatea juridică, un caracter integru, vârsta de cel puțin 25 de ani, o diplomă universitară în drept eliberată de o universitate din Republica Cehă, promovarea examenului final, calitățile sale morale oferă garanția că va exercita funcția în mod corespunzător și faptul că este de acord cu numirea sa în funcția de procuror și cu numirea sa într-un anumit parchet. Ministerul Justiției numește un procuror pentru o perioadă nelimitată, la propunerea Procurorului General.

Formarea unui candidat la funcția de judecător durează un an. La sfârșitul acestei perioade, un candidat la funcția de judecător poate candida la o procedură de selecție pentru funcția de judecător, care este anunțată de ministrul justiției. Nu numai candidații la funcția de judecător, ci și alte persoane pot candida la procesul de selecție pentru funcția de judecător. De exemplu, persoanele care au deținut funcția de procuror, avocat, notar, executor judecătoresc și judecător al Curții Constituționale timp de cinci ani, precum și persoanele care au desfășurat activități juridice sau științifice ori didactice timp de 10 ani într-un domeniu juridic legat de activitățile decizionale ale instanțelor. Procesul de selecție constă într-o probă scrisă și una orală. Proba scrisă a procesului de selecție este organizată de Academia Judiciară și include studii de caz cu un nivel mai ridicat de dificultate în dreptul civil, dreptul penal, dreptul administrativ, dreptul insolvenței și dreptul constituțional. Examenul scris verifică cunoștințele profesionale și aptitudinile candidatului pentru postul de judecător. Candidatul care a reușit la proba scrisă și care ajunge în etapa orală va fi supus unui examen psihologic înainte de a fi admis în etapa orală a procedurii de selecție (dacă nu a fost deja supus acestuia în procesul de selecție pentru postul de candidat la funcția de judecător). Etapa orală a procesului de selecție pentru funcția de judecător ia forma unui interviu. Comisia de selecție este alcătuită din cinci membri (judecători și experți din cadrul Ministerului Justiției). În timpul interviului, membrii comisiei de selecție adresează întrebări axate pe proba scrisă a procesului de selecție, precum și întrebări axate pe aspectul profesional al exercitării funcției de judecător și pe calificările personale ale candidatului. Fiecare membru al comisiei de selecție notează candidatul pe o scară de la 0 la 10, ținând seama de documentele aflate la dispoziția comisiei de selecție, de rezultatele obținute la proba scrisă susținută de candidat, de rezultatele la examenul psihologic și de răspunsurile candidatului în etapa orală a procesului de selecție, inclusiv de prezentarea și exprimarea sa generală. Numărul de puncte acordate determină succesul sau eșecul unui candidat în cadrul procedurii de selecție. Promovarea în urma procesului de selecție a judecătorilor este o condiție prealabilă pentru îndeplinirea eventuală a funcției de judecător. În momentul numirii, candidatul trebuie să aibă cel puțin 30 de ani. Un judecător este numit în funcție de președintele republicii.

Ultima actualizare: 16/09/2024

Această pagină este administrată de Comisia Europeană. Informațiile de pe această pagină nu reflectă în mod necesar poziția oficială a Comisiei Europene. Comisia nu își asumă nici o răspundere în legătură cu oricare din informațiile sau datele conținute în prezentul document sau la care acesta face referire. Vă rugăm să consultați avizul juridic în legătură cu normele privind drepturile de autor în cazul paginilor de internet ale Comunității Europene.