Hitta information per region
- Belgienbe
- Bulgarienbg
- Tjeckiencz
- Danmarkdk
- Tysklandde
- Estlandee
- Irlandie
- Greklandel
- Spanienes
- Frankrikefr
- Kroatienhr
- Italienit
- Cyperncy
- Lettlandlv
- Litauenlt
- Luxemburglu
- Ungernhu
- Maltamt
- Nederländernanl
- Österrikeat
- Polenpl
- Portugalpt
- Rumänienro
- Sloveniensi
- Slovakiensk
- Finlandfi
- Sverigese
- Förenade kungariketuk
Domare
Allmän beskrivning
Domstolsverket och Domstolsakademin ansvarar för juridisk utbildning för domare, föredragande och beredningsjurister. Fiskalsutbildningen dvs. domarutbildningen för fiskaler på allmän och förvaltningsdomstol är obligatorisk. Utbildningen vilar på legal grund.
Tillträde till grundutbildningen
Domarutbildningen omfattar fyra år. Efter universitetsutbildningen, som vanligtvis tar sex år söker man till notarieutbildningen i Sveriges domstolar, vilket tar två år. Nästa steg för att bli domare är att söka till en hovrätt eller kammarrätt och bli antagen som hovrättsfiskal eller kammarrättsfiskal. Under dessa år arbetar faktiskt på domstolarna. Under det inledande året bereder fiskalerna målen. Efter ett år fortsätter de som tingsrättsfiskaler alternativt förvaltningsrättsfiskaler på tingsrätt eller förvaltningsrätt under två år, då de dömer i enklare mål. Sedan återvänder man som adjunkt till överrätt och deltar i dömandet där. Efter det fjärde året utnämns de till hovrättsassessor alternativt kammarrättsassessor. De är icke-ordinarie domare.
Grundutbildningens format och innehåll
Den centrala domarutbildningen omfattar 10 kurser, inom bl.a. civilrätt, straffrätt, förvaltningsprocessrätt, socialförsäkringsrätt, skatterätt, avtalsrätt, arbetsrätt, domarrollen och mänskliga rättigheter.
Slutexamen, kvalifikation och fortsatt karriär
Utbildningen avslutas inte med någon formell examen, men deltagarna får betyg. Efter domarutbildningen så måste de domarutbildade assessorerna fortsätta under några år med att arbeta med andra kvalificerade juridiska arbetsuppgifter, såsom i regeringskansliet eller som justitiesekreterare i någon av de högsta domstolarna innan de kan söka en ordinarie domartjänst.
Domstolsverket annonserar ut lediga domartjänster. Själva utnämningen görs av regeringen efter Domarnämndens förslag. Domarnämnden är en oberoende statlig myndighet vars ledamöter utses av regeringen. Domarnämnden sammanställer kandidaternas cv inklusive senare års referenser. Den aktuella domstolen genomför sedan intervjuer med de sökande och skickar in en lista med kommentarer på vilka som anses lämpliga efter ranking. Domarnämnden gör sedan egen bedömning och prioritering av kandidaterna som sammanställs och skickas till regeringen. Regeringen är inte bunden av Domarnämndens förslag, men ska efterhöra nämndens synpunkter om den frångår nämndens förslag.
Åklagare
Allmän beskrivning
De första anställningsåren går alla nyanställda åklagare en obligatorisk grundutbildning.
Under aspiranttjänstgöringen (9–12 månader) består utbildningen av praktisk träning och utbildning på den lokala arbetsplatsen under ledning av en erfaren handledare. Under den perioden får aspiranten också möjlighet att genomföra praktik hos polisen.
Efter att aspiranttjänstgöringen övergått till en tillsvidareanställning som assistentåklagare, påbörjas en grundutbildning som är arbetsintegrerad på så sätt att teori varvas med praktik. Den består av åtta delkurser där internat- och distansundervisning varvas. Grundutbildningen är utspridd över två år.
För åklagare som genomgått grundutbildningen finns det ett 20-tal vidareutbildningar som erbjuds en eller ett par gånger per år.
Tillträde till grundutbildningen
Alla nya åklagare ska genomgå den obligatoriska grundutbildningen.
Grundutbildningens format och innehåll
Se svaret under ”Allmän beskrivning”.
Slutexamen, kvalifikation och fortsatt karriär
Se svaret under ”Allmän beskrivning”.
Den här sidan sköts av Europeiska kommissionen. Informationen på denna sida avspeglar inte nödvändigtvis Europeiska kommissionens officiella ståndpunkt. Kommissionen påtar sig inte något som helst ansvar för information eller uppgifter som ingår eller åberopas i detta dokument. Vänligen läs den rättsliga informationen för upplysningar om upphovsrätten till EU-sidor.