Kamatlábak

Csehország
Tartalomszolgáltató:
European Judicial Network
Európai Igazságügyi Hálózat (polgári és kereskedelmi ügyek)

1 Rendelkeznek a tagállamban a törvényes kamatról? Ha igen, miként határozzák meg a törvényes kamatot e tagállamban?

Igen. A kamatot általánosságban a 89/2012. törvény (polgári törvénykönyv) 1802-1806. szakaszai szabályozzák; meghatározásuk szerint ez egy pénzügyi szankció, amely automatikusan, ex lege kamat formájában akkor keletkezik, ha az adós valamilyen esedékes kifizetést nem teljesít. A törvényes kamat a másodlagos jognak (jelenleg a 351/2013. kormányrendelet) megfelelően került meghatározásra.

2 Ha igen, mekkora az összege/mértéke és mi a jogalapja? Ha a törvényes kamatnak különböző mértékei vannak, azokat mely körülmények és feltételek mellett kell alkalmazni?

A törvényes kamat összege az adós késedelembe esésének első napján hatályban lévő jogszabályok szerint kerül kiszámításra.

A 2013. október 16-i 351/2013. cseh kormányrendelet 2014. január 1-je óta hatályos. Meghatározza a késedelmi kamat összegét és az adósság behajtásával kapcsolatos költségeket, a felszámoló, a csődbiztos és a jogi személyt képviselő szerv bíróság által kinevezett tagjának javadalmazását, valamint szabályoz bizonyos kérdéseket a Kereskedelmi Közlönnyel és a jogi és természetes személyek nyilvántartásával kapcsolatosan. A rendelet értelmében a késedelmi kamat évi összegének alapja a Cseh Nemzeti Bank által a késedelem által érintett naptári időszak első napjára meghatározott repokamatláb, plusz nyolc százalékpont. Ez a kamatösszeg ezt követően változatlan marad a késedelem ideje alatt.

3 Szükség esetén rendelkezésre áll-e egyéb információ a törvényes kamat számításáról?

A 351/2013. kormányrendelet hatályba lépését megelőzően kezdődött késedelem kamatját korábban hatályban lévő jogszabály, azaz a 142/1994. kormányrendelet szabályozza; mindig hivatkozni kell a késedelem első napján hatályban lévő változatra.

4 Van-e ingyenes online hozzáférés a fent említett jogalaphoz?

http://www.psp.cz/sqw/sbirka.sqw?cz=351&r=2013

Utolsó frissítés: 22/05/2023

Ennek a lapnak a különböző nyelvi változatait az Európai Igazságügyi Hálózat tagállami kapcsolattartói tartják fenn. Az Európai Bizottság szolgálata készíti el a fordításokat a többi nyelvre. Előfordulhat, hogy az eredeti dokumentumon az illetékes tagállami hatóság által végzett változtatásokat a fordítások még nem tükrözik. Sem az Európai Igazságügyi Hálózat, sem a Bizottság nem vállal semmilyen felelősséget, illetve kötelezettséget az e dokumentumban közzétett vagy hivatkozott információk és adatok tekintetében. Az ezen oldalért felelős tagállam szerzői jogi szabályait a Jogi nyilatkozatban tekintheti meg.