Az átmeneti időszak vége előtt indított, folyamatban lévő polgári eljárásokat az uniós jog alapján fogják lefolytatni. Az európai igazságügyi portálon 2024 végéig még olvashatók lesznek az Egyesült Királyságra vonatkozó releváns információk, az országgal kötött kölcsönös megállapodás alapján.

Kamatlábak

Gibraltár
Tartalomszolgáltató:
European Judicial Network
Európai Igazságügyi Hálózat (polgári és kereskedelmi ügyek)

1 Rendelkeznek a tagállamban a törvényes kamatról? Ha igen, miként határozzák meg a törvényes kamatot e tagállamban?

A törvényes kamat az a kamat, amely törvényi előírás alapján egy fennálló pénztartozás után fizetendő. Gibraltár joga rendelkezik az adott esetben alkalmazandó törvényes kamatról.

2 Ha igen, mekkora az összege/mértéke és mi a jogalapja? Ha a törvényes kamatnak különböző mértékei vannak, azokat mely körülmények és feltételek mellett kell alkalmazni?

A törvényes kamat összege/mértéke

A törvényes kamat alkalmazásának feltételei

(szükség esetén, például késedelem, fogyasztói szerződés, stb. esetén)

Jogalap

8%

Egyéb irányadó törvényes kamat vagy szerződéses kamat hiányában a hitelező Anglia felsőbírósága (High Court) által időről időre az ilyen adósságok esetére előírt mértékű kamatot követelhet – melynek mértéke jelenleg évi 8%.

A Legfelsőbb Bíróságról szóló 1960. évi törvény 36. szakasza

A perköltségtartozásokról (kamatlábakról) szóló 2000. évi rendelet

A Gibraltár Takarékbankja (Gibraltar Savings Bank) által a megtakarításokra a tartozás esedékessé válásának napján előírt alapkamatnál 8%-kal magasabb kamat.

A vállalkozások és a közjogi szervezetek törvényben biztosított joga, hogy a kereskedelmi adósságok késedelmes fizetése után kamatot követeljenek.

A kereskedelmi adósságok késedelmes kifizetéséről (kamatokról) szóló 2003. évi törvény

3 Szükség esetén rendelkezésre áll-e egyéb információ a törvényes kamat számításáról?

Bizonyos adósságok esetében kamat követelhető az összeg esedékessé válásától a követelés érvényesítésének időpontjáig, valamint azonos kamatlábbal a határozat meghozatalának napjáig. A határozat meghozatalának napjától Anglia felsőbírósága (High Court) által időről időre az ilyen adósságok esetére előírt mértékű kamat is követelhető – melynek mértéke jelenleg évi 8%. Kizárólag egyszerű kamat alkalmazható.

4 Van-e ingyenes online hozzáférés a fent említett jogalaphoz?

A vonatkozó jogi szabályozás elérhető az alábbi linkeken:

A Legfelsőbb Bíróságról szóló 1960. évi törvény

A perköltségtartozásokról (kamatlábakról) szóló 2000. évi rendelet

A kereskedelmi adósságok késedelmes kifizetéséről (kamatokról) szóló 2003. évi törvény

Utolsó frissítés: 11/08/2021

Ennek a lapnak a különböző nyelvi változatait az Európai Igazságügyi Hálózat tagállami kapcsolattartói tartják fenn. Az Európai Bizottság szolgálata készíti el a fordításokat a többi nyelvre. Előfordulhat, hogy az eredeti dokumentumon az illetékes tagállami hatóság által végzett változtatásokat a fordítások még nem tükrözik. Sem az Európai Igazságügyi Hálózat, sem a Bizottság nem vállal semmilyen felelősséget, illetve kötelezettséget az e dokumentumban közzétett vagy hivatkozott információk és adatok tekintetében. Az ezen oldalért felelős tagállam szerzői jogi szabályait a Jogi nyilatkozatban tekintheti meg.