Kamatlábak

Magyarország
Tartalomszolgáltató:
European Judicial Network
Európai Igazságügyi Hálózat (polgári és kereskedelmi ügyek)

1 Rendelkeznek a tagállamban a törvényes kamatról? Ha igen, miként határozzák meg a törvényes kamatot e tagállamban?

Igen. A Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény (a továbbiakban: Ptk.) 6:47. §-a határozza meg a törvényes kamat mértékét, amely a jegybanki kamatszabályozáshoz kötődik. A forintban meghatározott pénztartozás után járó törvényes kamat mértéke megegyezik a jegybanki alapkamattal, amelyet a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa határoz meg. Idegen pénznemben meghatározott pénztartozás esetén a kamat mértéke az adott pénznemre a kibocsátó jegybank által meghatározott alapkamat, vagy, ha ilyen nincs, a pénzpiaci kamat.

2 Ha igen, mekkora az összege/mértéke és mi a jogalapja? Ha a törvényes kamatnak különböző mértékei vannak, azokat mely körülmények és feltételek mellett kell alkalmazni?

A kamat jogalapja a törvény (Ptk.), mely abból indul ki, hogy a kamat az idegen pénz ára, amelyet a felek eltérő megállapodása hiányában (pl. ingyenes pénzhasználat, kamatmentesség) minden pénztartozás kötelezettjének meg kell fizetnie. A pénztartozásra alkalmazandó törvényes kamat egy-egy naptári félévben állandó: az érintett félév első napján érvényes kamat irányadó az adott naptári félév teljes idejére, függetlenül attól, hogy a félév során a jegybanki alapkamat mértéke miként változik.

3 Szükség esetén rendelkezésre áll-e egyéb információ a törvényes kamat számításáról?

Nincs.

4 Van-e ingyenes online hozzáférés a fent említett jogalaphoz?

Igen, a Ptk. elérhető a Nemzeti Jogszabálytárban. A jegybanki alapkamat mértékére vonatkozó információk a Magyar Nemzeti Bank honlapján érhetők el.

Utolsó frissítés: 07/02/2020

Ennek a lapnak a különböző nyelvi változatait az Európai Igazságügyi Hálózat tagállami kapcsolattartói tartják fenn. Az Európai Bizottság szolgálata készíti el a fordításokat a többi nyelvre. Előfordulhat, hogy az eredeti dokumentumon az illetékes tagállami hatóság által végzett változtatásokat a fordítások még nem tükrözik. Sem az Európai Igazságügyi Hálózat, sem a Bizottság nem vállal semmilyen felelősséget, illetve kötelezettséget az e dokumentumban közzétett vagy hivatkozott információk és adatok tekintetében. Az ezen oldalért felelős tagállam szerzői jogi szabályait a Jogi nyilatkozatban tekintheti meg.