Kamatlábak

Luxemburg
Tartalomszolgáltató:
European Judicial Network
Európai Igazságügyi Hálózat (polgári és kereskedelmi ügyek)

1 Rendelkeznek a tagállamban a törvényes kamatról? Ha igen, miként határozzák meg a törvényes kamatot e tagállamban?

A törvényes kamatláb a törvény által évente meghatározott kamatláb, amely az esedékes összeg késedelmes fizetése esetén alkalmazandó, amennyiben a felek korábban nem egyeztek meg más kamatláb alkalmazásában.

2 Ha igen, mekkora az összege/mértéke és mi a jogalapja? Ha a törvényes kamatnak különböző mértékei vannak, azokat mely körülmények és feltételek mellett kell alkalmazni?

A 2000. június 29-i 2000/35/EK irányelvet átültető 2004. április 18-i törvény óta a kereskedelmi ügyletekhez (azaz vállalkozások, illetve vállalkozások és hatóságok között lebonyolított olyan ügyletekhez, amelyek fizetés ellenében áruk szállítását vagy szolgáltatás nyújtását eredményezik) kapcsolódó késedelmes fizetés esetén alkalmazott kamatlábat külön határozzák meg, hivatkozással a marginális kamatlábra, amely az Európai Központi Bank által az adott félév első naptári napja előtt lebonyolított legutóbbi fő refinanszírozási műveletnél alkalmazott változó kamatú tender eljárás eredménye. Késedelmes fizetés esetén ezen kamatot kamatfelárral kell növelni (amennyiben a szerződés másképp nem rendelkezik a 2004. április 18-i, késedelmes fizetésekről és késedelmi kamatlábakról szóló módosított törvény 3. szakaszával összhangban).

3 Szükség esetén rendelkezésre áll-e egyéb információ a törvényes kamat számításáról?

/

4 Van-e ingyenes online hozzáférés a fent említett jogalaphoz?

LEGILUX

Igazságügyi Minisztérium

Utolsó frissítés: 08/08/2022

Ennek a lapnak a különböző nyelvi változatait az Európai Igazságügyi Hálózat tagállami kapcsolattartói tartják fenn. Az Európai Bizottság szolgálata készíti el a fordításokat a többi nyelvre. Előfordulhat, hogy az eredeti dokumentumon az illetékes tagállami hatóság által végzett változtatásokat a fordítások még nem tükrözik. Sem az Európai Igazságügyi Hálózat, sem a Bizottság nem vállal semmilyen felelősséget, illetve kötelezettséget az e dokumentumban közzétett vagy hivatkozott információk és adatok tekintetében. Az ezen oldalért felelős tagállam szerzői jogi szabályait a Jogi nyilatkozatban tekintheti meg.