Figyelem: az oldal eredeti nyelvű változata holland nemrég módosult. Az Ön által kiválasztott nyelvi változatot most készítik fordítóink.
Swipe to change

Kamatlábak

Hollandia
Tartalomszolgáltató:
European Judicial Network
Európai Igazságügyi Hálózat (polgári és kereskedelmi ügyek)

1 Rendelkeznek a tagállamban a törvényes kamatról? Ha igen, miként határozzák meg a törvényes kamatot e tagállamban?

Hollandiában van törvényes kamat. Ez az a kamat, amelyet a hitelező törvényesen követelhet fizetési késedelem esetén.

Különbség van a nem kereskedelmi ügyletekkel kapcsolatos törvényes kamat (a polgári törvénykönyv 6:119. cikke) és a kereskedelmi ügyletekkel kapcsolatos törvényes kamat (a polgári törvénykönyv 6:119a. cikke) között.

A nem kereskedelmi ügyletekkel kapcsolatos törvényes kamat alkalmazandó a magánszemélyekkel vagy fogyasztókkal kötött minden megállapodásra.

A kereskedelmi ügyletekkel kapcsolatos törvényes kamat alkalmazandó a vállalkozásokkal és kormányzati szervezetekkel kötött minden megállapodásra.

2 Ha igen, mekkora az összege/mértéke és mi a jogalapja? Ha a törvényes kamatnak különböző mértékei vannak, azokat mely körülmények és feltételek mellett kell alkalmazni?

A nem kereskedelmi ügyletekkel kapcsolatos törvényes kamat 2%. A kereskedelmi ügyletekkel kapcsolatos törvényes kamat 8%.

A törvényes kamat változhat.

3 Szükség esetén rendelkezésre áll-e egyéb információ a törvényes kamat számításáról?

4 Van-e ingyenes online hozzáférés a fent említett jogalaphoz?

Utolsó frissítés: 16/11/2022

Ennek a lapnak a különböző nyelvi változatait az Európai Igazságügyi Hálózat tagállami kapcsolattartói tartják fenn. Az Európai Bizottság szolgálata készíti el a fordításokat a többi nyelvre. Előfordulhat, hogy az eredeti dokumentumon az illetékes tagállami hatóság által végzett változtatásokat a fordítások még nem tükrözik. Sem az Európai Igazságügyi Hálózat, sem a Bizottság nem vállal semmilyen felelősséget, illetve kötelezettséget az e dokumentumban közzétett vagy hivatkozott információk és adatok tekintetében. Az ezen oldalért felelős tagállam szerzői jogi szabályait a Jogi nyilatkozatban tekintheti meg.