Figyelem: az oldal eredeti nyelvű változata lengyel nemrég módosult. Az Ön által kiválasztott nyelvi változatot most készítik fordítóink.
Swipe to change

Kamatlábak

Lengyelország
Tartalomszolgáltató:
European Judicial Network
Európai Igazságügyi Hálózat (polgári és kereskedelmi ügyek)

1 Rendelkeznek a tagállamban a törvényes kamatról? Ha igen, miként határozzák meg a törvényes kamatot e tagállamban?

A polgári törvénykönyvről szóló 1964. április 23-i törvény (a Lengyel Köztársaság Jogi Közlönye, 2014, 121. poz., a módosítások szerint; a továbbiakban: lengyel polgári törvénykönyv) 359. cikkének (1) bekezdése értelmében pénzösszeg után kamat csak akkor esedékes, ha az jogügyletből, jogszabályból, bírósági határozatból vagy más illetékes hatóság határozatából következik. Ha a kamat szintje másként nincs meghatározva, a törvényes kamat a Lengyel Nemzeti Bank referencia-kamatlába és 3,5 százalékpont összegének megfelelő mértékben esedékes.

Másrészről, ami a késedelmi kamatot illeti, a lengyel polgári törvénykönyv 481. cikkének (2) bekezdése szerint ha nincs kikötve késedelmi kamatláb, a Lengyel Nemzeti Bank referencia-kamatlába és 5,5 százalékpont összegének megfelelő mértékű törvényes késedelmi kamat esedékes. Ha azonban a követelés ennél nagyobb mértékben kamatozik, a hitelező magasabb késedelemi kamatot igényelhet.

2 Ha igen, mekkora az összege/mértéke és mi a jogalapja? Ha a törvényes kamatnak különböző mértékei vannak, azokat mely körülmények és feltételek mellett kell alkalmazni?

A lengyel polgári törvénykönyv 359. cikkének (2) bekezdése a törvényes kamatot a Lengyel Nemzeti Bank referencia-kamatlába és 3,5 százalékpont összegének megfelelő mértékben rögzíti. Az igazságügyi miniszter a Lengyel Köztársaság „Monitor Polski” című hivatalos értesítőjében hirdetményben teszi közzé a törvényes kamat szintjét. Az igazságügyi miniszter 2016. január 7-i hirdetménye értelmében jelenleg, 2016. január 1. óta a törvényes kamat szintje évi 5%, a törvényes késedelmi kamat szintje pedig évi 7%.

Másrészről a kereskedelemi ügyletek során felmerülő kamatot a kereskedelmi ügyletek fizetési határidőiről szóló 2013. március 8-i törvény (a Lengyel Köztársaság Jogi Közlönye, 2019, 118. poz.) szabályozza, a mindenkori kamatlábat pedig a vállalkozás- és technológiapolitikai miniszter által kiadott hirdetmények határozzák meg. A 2019. január 14-én kiadott hirdetmény értelmében jelenleg (2019. január 1-jétől 2019. június 30-ig) a kereskedelmi ügyletek esetében fizetendő törvényes késedelmi kamat szintje évi 9,50%.

3 Szükség esetén rendelkezésre áll-e egyéb információ a törvényes kamat számításáról?

A Lengyel Nemzeti Bank jelenlegi kamatlábai, ideértve a referencia-kamatlábat is, részletesebben a Lengyel Nemzeti Bank (NBP) weboldalán tekinthetők meg a következő címen: http://www.nbp.pl/home.aspx?f=/dzienne/stopy.htm

4 Van-e ingyenes online hozzáférés a fent említett jogalaphoz?

Az igazságügyi miniszter és a fejlesztési miniszter által a kereskedelmi ügyletekre vonatkozó törvényes kamat szintjéről közzétett hirdetmények a Kormányzati Jogalkotási Központ (Rządowe Centrum Legislacji) weboldalán tekinthetők meg a következő címen: http://www.monitorpolski.gov.pl/Wyszukiwanie/tabid/114/Title/odsetki/Default.aspx

Utolsó frissítés: 17/08/2021

Ennek a lapnak a különböző nyelvi változatait az Európai Igazságügyi Hálózat tagállami kapcsolattartói tartják fenn. Az Európai Bizottság szolgálata készíti el a fordításokat a többi nyelvre. Előfordulhat, hogy az eredeti dokumentumon az illetékes tagállami hatóság által végzett változtatásokat a fordítások még nem tükrözik. Sem az Európai Igazságügyi Hálózat, sem a Bizottság nem vállal semmilyen felelősséget, illetve kötelezettséget az e dokumentumban közzétett vagy hivatkozott információk és adatok tekintetében. Az ezen oldalért felelős tagállam szerzői jogi szabályait a Jogi nyilatkozatban tekintheti meg.