Figyelem: az oldal eredeti nyelvű változata lengyel nemrég módosult. Az Ön által kiválasztott nyelvi változatot most készítik fordítóink.
Az oldal jelenleg a következő nyelveken olvasható.
Swipe to change

Kamatlábak

Lengyelország
Tartalomszolgáltató:
European Judicial Network
Európai Igazságügyi Hálózat (polgári és kereskedelmi ügyek)

1 Rendelkeznek a tagállamban a törvényes kamatról? Ha igen, miként határozzák meg a törvényes kamatot e tagállamban?

A polgári törvénykönyvről szóló – 1964. április 23-i (módosított) törvény [a Lengyel Köztársaság „Dziennik Ustaw” című 2014. évi Jogi Közlönyének 121. sz., a továbbiakban: a CC] 359. cikkének (1) bekezdése értelmében, egy pénzösszeg után kamat csak akkor esedékes, ha az jogügyletből, jogszabályból, bírósági határozatból vagy egy másik illetékes hatóság határozatából következik. Ha a kamat szintje másként nincs meghatározva, a törvényes kamat a Lengyel Nemzeti Bank referencia-kamatlába és 3,5 százalékpont összegének megfelelő mértékben esedékes.

Másrészről, ami a késedelmi kamatot illeti, a CC. 481. cikkének (2) bekezdése szerint ha nincs kikötve késedelmi kamatláb, a Lengyel Nemzeti Bank referencia-kamatlába és 5,5 százalékpont összegének megfelelő mértékű törvényes késedelmi kamat esedékes. Ha azonban valamely követelés ennél nagyobb mértékben kamatozik, a hitelező magasabb késedelemi kamatot igényelhet.

2 Ha igen, mekkora az összege/mértéke és mi a jogalapja? Ha a törvényes kamatnak különböző mértékei vannak, azokat mely körülmények és feltételek mellett kell alkalmazni?

A CC 359. cikkének (2) bekezdése a törvényes kamatot a Lengyel Nemzeti Bank referencia-kamatlába és 3,5 százalékpont összegének megfelelő mértékben rögzíti. Az igazságügyi miniszter a Lengyel Köztársaság „Monitor Polski” című Hivatalos Értesítőjében megjelentetett hirdetményben teszi közzé a törvényes kamat szintjét. Az igazságügyi miniszter 2016. január 7-i hirdetménye értelmében jelenleg, 2016. január 1-je óta a törvényes kamat szintje évi 5 %, a törvényes késedelmi kamat szintje pedig évi 7 %.

Másrészről a kereskedelemi ügyletek során felmerülő kamatot a kereskedelmi ügyletek fizetési feltételeiről szóló 2013. március 8-i (módosított) törvény (2013. évi Jogi Közlöny, 403.sz.) szabályozza, a kamat szintjét pedig mindenkor a fejlesztési miniszter által kiadott hirdetmény határozza meg. A 2016. január 7-i hirdetmény értelmében jelenleg, 2016. január 1-jétől 2016. június 30-ig a kereskedelmi ügyletek során bekövetkező késedelem esetében a törvényes kamat szintje évi 9,50 %.

3 Szükség esetén rendelkezésre áll-e egyéb információ a törvényes kamat számításáról?

A Lengyel Nemzeti Bank kamatlábainak jelenlegi szintjére vonatkozó részletekért, ideértve a referencia-kamatlábat is, látogassa meg a Lengyel Nemzeti Bank (NBP) weboldalát a következő címen: http://www.nbp.pl/home.aspx?f=/dzienne/stopy.htm

4 Van-e ingyenes online hozzáférés a fent említett jogalaphoz?

Az igazságügyi miniszter és a fejlesztési miniszter által a (kereskedelmi ügyletekre vonatkozó) törvényes kamat szintjéről közzétett hirdetmények hozzáférhetőek a Kormányzati Jogalkotó Központ (Rządowe Centrum Legislacji RCL) weboldalán: http://www.monitorpolski.gov.pl/Wyszukiwanie/tabid/114/Title/odsetki/Default.aspx

Utolsó frissítés: 07/02/2020

Ennek a lapnak a különböző nyelvi változatait az Európai Igazságügyi Hálózat tagállami kapcsolattartói tartják fenn. Az Európai Bizottság szolgálata készíti el a fordításokat a többi nyelvre. Előfordulhat, hogy az eredeti dokumentumon az illetékes tagállami hatóság által végzett változtatásokat a fordítások még nem tükrözik. Sem az Európai Igazságügyi Hálózat, sem a Bizottság nem vállal semmilyen felelősséget, illetve kötelezettséget az e dokumentumban közzétett vagy hivatkozott információk és adatok tekintetében. Az ezen oldalért felelős tagállam szerzői jogi szabályait a Jogi nyilatkozatban tekintheti meg.