Kamatlábak

A törvényes kamatláb számítási módjaira vonatkozó nemzeti információ az egyes uniós tagállamok vonatkozásában.

A polgári és kereskedelmi ügyekben folytatott igazságügyi együttműködés keretében több európai uniós jogi eszköz is előírhatja törvényes kamat számítását. E jogi eszközök azonban részletesen nem szabályozzák a kérdést, vagyis a törvényes kamat kiszámításának alapja és módja tekintetében a nemzeti jog az irányadó.

Határon átnyúló ügyekben ez releváns információnak minősül, amelyhez hozzáférést kell biztosítani. A polgári és kereskedelmi ügyekben illetékes Európai Igazságügyi Hálózat ezért az általa kidolgozott tájékoztatókkal kíván információt szolgáltatni arról, hogy a tagállamok miként határozzák meg a törvényes kamatot, nemzeti joguk tartalmaz-e a törvényes kamatra vonatkozó rendelkezést, és ha igen, annak mi a jogalapja, illetve milyen rátát/összeget ír elő. Információt szolgáltat továbbá e ráták alkalmazási körülményeiről és feltételeiről, illetve számításuk módjáról is.

Ha szeretne részletesebben tájékozódni valamelyik tagállamról, válassza ki a kívánt ország zászlaját.

Utolsó frissítés: 30/05/2023

A honlapot az Európai Bizottság tartja fenn. Az ezen az oldalon található információ nem feltétlenül tükrözi az Európai Bizottság hivatalos álláspontját. A Bizottság semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal az e dokumentumban foglalt vagy említett információk és adatok tekintetében. Kérjük, az európai oldalak szerzői jogi szabályai vonatkozásában vegye figyelembe a jogi nyilatkozatot.