Obrestne mere

Nacionalne informacije o tem, kako vsaka država EU izračuna zakonske obrestne mere.

Izračun zakonskih obresti je lahko na področju pravosodnega sodelovanja v civilnih in gospodarskih zadevah relevanten na podlagi več instrumentov prava Evropske unije. Vendar ti instrumenti ne urejajo podrobnosti o zakonskih obrestih, zato nacionalna zakonodaja določa, kako in na kateri podlagi se izračunajo zakonske obrestne mere.

V čezmejni zadevi so te informacije lahko relevantne, dostop do njih pa potreben. Evropska pravosodna mreža v civilnih in gospodarskih zadevah je zato pripravila informativne preglede, ki zagotavljajo informacije o tem, kako so zakonske obresti opredeljene v državah članicah, ali nacionalna zakonodaja določa zakonske obresti in če jih, na kateri pravni podlagi in s kakšno obrestno mero/v kakšnem znesku. Na voljo so tudi informacije o okoliščinah in pogojih, pod katerimi se te obrestne mere uporabljajo, ter o tem, kako se izračunajo.

Za podrobnejše informacije o posamezni državi izberite ustrezno zastavico.

Zadnja posodobitev: 09/07/2024

Stran vzdržuje Evropska komisija. Informacije na teh straneh ne izražajo nujno uradnega stališča Evropske komisije. Komisija ne sprejema nobene odgovornosti v zvezi z informacijami in podatki, vsebovanimi ali navedenimi v tem dokumentu. Pravila glede avtorskih pravic spletnih strani EU so navedena v pravnem obvestilu.