

Informații pe regiuni
Procedura națională privind somația de plată se aplică următoarelor creanțe:
În conformitate cu procedura privind somația de plată prevăzută de legislația națională, în cazurile menționate mai sus și dacă creanța este necontestată, creditorul poate obține un titlu executoriu (título executivo) fără necesitatea de a formula o acțiune declarativă.
Procedura privind somația de plată este stabilită prin Decretul-lege nr. 269/98 și reglementată prin capitolul II din anexa la respectiva lege. Articolul 10 se referă la modelul de cerere de somație de plată aprobat prin Ordinul ministerial de punere în aplicare nr. 21 din 28 ianuarie 2020.
Pentru creanțele care rezultă din contracte, suma maximă este de 15 000 EUR.
Pentru creanțele care rezultă din tranzacțiile comerciale, nu există limită superioară.
Utilizarea procedurii este opțională.
Normele juridice privind procedura de somație de plată nu exclud situațiile în care debitorul locuiește în afara teritoriului Portugaliei.
În Portugalia, organul competent este Oficiul Național pentru Somațiile de Plată (Balcão Nacional de Injunções), un registru unic situat în Porto. Datele de contact sunt disponibile aici.
Creditorul poate alege să depună cererea de somație de plată fie la Oficiul Național pentru Somațiile de Plată, fie la grefa instanței de la locul de executare a obligației, fie la grefa instanței de la domiciliul debitorului, care o va transmite ulterior Oficiului Național pentru Somațiile de Plată [articolul 8 alineatul (1) din anexa la Decretul-lege nr. 269/98].
Utilizatorii pot consulta procedura privind somația de plată și pot accesa titlul executoriu în format electronic pe portalul Citius.
În conformitate cu articolul 10 din anexa la Decretul-lege nr. 269/98, în cererea privind somația de plată reclamantul trebuie:
Normele privind transmiterea și depunerea cererii privind somația sunt stabilite la articolul 5 din Ordinul ministerial de punere în aplicare (Portaria) nr. 220-A/2008 coroborat cu articolul 8 din anexa la Decretul-lege 269/98. Acestea prevăd următoarele:
Formularul obligatoriu de cerere pentru o somație de plată, astfel cum este prevăzut de Ordinul ministerial de punere în aplicare nr. 21 din 18 ianuarie 2020, poate fi descărcat aici.
Registraturile instanțelor competente să primească cererea pe suport hârtie privind somația de plată pot pune la dispoziția cetățenilor formularul standard la cerere.
Formularul electronic este disponibil pentru avocați și consilieri juridici prin intermediul adresei de e-mail a portalului Citius.
Nu este necesar să fiți reprezentat(ă) de un avocat în această procedură, însă solicitanții pot desemna un reprezentant legal dacă doresc [articolul 10 alineatul (5) din anexa la Decretul-lege nr. 269/98].
Articolul 10 alineatul (2) litera (d) din Decretul-lege nr. 269/98 prevede ca solicitanții să prezinte succint faptele care stau la baza creanței.
Nu.
Trebuie să se prezinte probe numai atunci când se depune o obiecție, caz în care somația de plată este instrumentată ca o acțiune declarativă specială sau ordinară, în conformitate cu cazurile prevăzute la articolul 3 din Decretul-lege nr. 269/98, respectiv articolul 10 alineatele (2)-(4) din Decretul-lege nr. 62/2013.
Cererea privind somația de plată poate fi respinsă din motivele prevăzute la articolul 11 din Decretul-lege 269/98 dacă:
O cale de atac împotriva deciziei de a respinge o cerere poate fi prezentată judecătorului sau, în cazul în care există mai mulți judecători în cadrul instanței, judecătorului de serviciu [articolul 11 alineatul (2) din anexa la Decretul-lege nr. 269/98].
Termenul-limită pentru contestarea somației de plată este de 15 zile [articolul 12 alineatul (1) din anexa la Decretul-lege nr. 269/98].
În cazul în care pârâtul contestă somația, aceasta nu are un caracter executoriu.
Cauza este apoi transferată înapoi către cauzele obișnuite, luând forma unei acțiuni declarative speciale sau ordinare, în conformitate cu cazurile prevăzute la articolul 3 din anexa la Decretul-lege nr. 269/98, respectiv articolul 10 alineatele (2)-(4) din Decretul-lege nr. 62/2013.
În cazul în care pârâtul, după ce a primit o notificare corespunzătoare în conformitate cu articolele 12 și 13 din anexa la Decretul-lege nr. 269/98, nu depune o declarație de opoziție, grefierul adaugă următoarea mențiune la cererea privind somația de plată: „Acest document are caracter executoriu” (Este documento tem força executiva) [articolul 14 alineatul (1) din anexa la Decretul-lege nr. 269/98].
Somația dobândește astfel titlu executoriu.
Odată ce a fost anexată clauza executorie, grefierul pune somația la dispoziția solicitantului, de preferință prin mijloace electronice [articolul 14 alineatul (5) din anexa la Decretul-lege nr. 269/98].
O reclamație împotriva refuzului caracterului executoriu poate fi înaintată instanței. Includerea clauzei executorii poate fi respinsă dacă cererea nu corespunde valorii sau scopului procedurii [articolul 14 alineatele (3) și (4) din anexa la Decretul-lege nr. 269/98].
Link-uri aferente:
Ordinul ministerial de punere în aplicare 220-A/2008
Ordinul ministerial de punere în aplicare 21/2020
Aviz:
RJE-Punctul de contact cu societatea civilă, instanțele sau alte entități și autorități nu au obligații în temeiul informațiilor cuprinse în această fișă, care pot face obiectul unor modificări de interpretare pe baza jurisprudenței. Deși fișele sunt actualizate în mod regulat, este totuși necesar să se citească legislația în vigoare.
Versiunea în limba naţională a acestei pagini este administrată de punctul de contact RJE respectiv. Traducerile au fost efectuate de serviciile Comisiei Europene. Este posibil ca eventualele modificări aduse originalului de către autoritatea naţională competentă să nu se regăsească încă în traduceri. Nici RJE și nici Comisia Europeană nu-și asumă nicio răspundere sau responsabilitate în legătură cu informațiile sau datele pe care le conține ori la care face trimitere acest document. Pentru a afla care sunt regulile privind protecția drepturilor de autor aplicabile de statul membru responsabil pentru această pagină, vă invităm să consultați avizul juridic.