Figyelem: az oldal eredeti nyelvű változata finn nemrég módosult. Az Ön által kiválasztott nyelvi változatot most készítik fordítóink.
Az oldal jelenleg a következő nyelveken olvasható.
Swipe to change

Kis értékű követelések

Finnország
Tartalomszolgáltató:
European Judicial Network
Európai Igazságügyi Hálózat (polgári és kereskedelmi ügyek)

1 A kis értékű követelésekre vonatkozó speciális eljárás létezése

Finnország jelenleg hatályos jogszabályai nem tartalmaznak a felperes által követelt pénzösszegtől függő eljárási szabályokat. Egy adott ügyben azonban az ügy jellegétől függően elrendelhetik a megfelelő eljárási formát. Egy ügy csak akkor megy át a teljes jogi eljárás összes szakaszán, ha megvan a jogalapja, és az érdekelt felek ezt kívánják. Az ügyben például határozhat egyesbíró, akár szóbeli előkészítő tárgyalás nélkül, vagy akár kizárólag írásbeli eljárás útján. A nemperes polgári ügyeknek is megvan a saját külön eljárásuk. A nem vitatott követelések feldolgozása a fent említett egyszerűsített eljárással történik (lásd: „Fizetési meghagyásos eljárás – Finnország” és „Automatikus feldolgozás – Finnország”).

1.1 Az eljárás alkalmazási köre, küszöbérték

Mint már fentebb említettük, a követelés pénzbeli értéke nem számít. Az eljárás formája az ügy jellegétől függ.

1.2 Az eljárás alkalmazása

Polgári jogi eljárást írásos kereseti kérelem benyújtásával lehet kezdeményezni a kerületi bíróságon (käräjäoikeus). A nem vitatott követeléseknél elektronikus kérelem benyújtására is van mód (lásd: „Fizetési meghagyásos eljárás – Finnország”).

1.3 Nyomtatványok

A valamely kerületi bíróság határozata elleni fellebbezési szándék benyújtására szolgáló nyomtatványon kívül nem léteznek országos szinten használt formanyomtatványok. Bizonyos levelezési formákra egyes kerületi bíróságok kidolgoztak formanyomtatványokat; ezek általában kérelem benyújtásához vagy válaszadáshoz használandó formanyomtatványok. Nincs kötelezően használandó formanyomtatvány.

A nem vitatott követeléseket elektronikus kérelem benyújtására szolgáló formanyomtatványon is be lehet terjeszteni (lásd: „Fizetési meghagyásos eljárás – Finnország”).

1.4 Segítségnyújtás

A bírósági hivatalok szükség esetén adhatnak tájékoztatást az eljárásról.

1.5 A bizonyításfelvételre vonatkozó szabályok

Ha a követelést nem vitatják, nincs szükség bizonyítékokra. Teljes mértékben írásbeli eljárás alkalmazása esetén csak az írásos bizonyítékokat kell vizsgálni. Kis értékű követelések esetében a bizonyításfelvételre nem vonatkoznak külön szabályok.

1.6 Írásbeli eljárás

Egy adott ügyet akár szóbeli tárgyalás nélkül, pusztán az írásos bizonyítékok alapján is meg lehet oldani. A nemperes ügyek kezelése mindig így zajlik. A vitatott követeléseket akkor lehet kizárólag írásos bizonyítékok alapján kezelni, ha az ügy jellege alapján nem szükséges főtárgyalást tartani, és az érdekelt felek egyike sem ellenzi az írásbeli eljárás alkalmazását.

1.7 Az ítélet tartalma

A kis értékű követelésekkel kapcsolatban hozott határozatok tartalmára nem vonatkoznak külön rendelkezések.

1.8 A költségek megtérítése

Általános szabály, hogy a pervesztes félnek kell megfizetnie az ellenérdekelt fél részéről az üggyel kapcsolatos szükséges lépések megtétele során felmerült ésszerű jogi költségeket. Ugyanakkor a megtérítendő költségek tekintetében felső értékhatárt állapítottak meg a nem vitatott követelésekre és a lakbérrel kapcsolatos ügyekre vonatkozóan. Ezekben az esetekben a pervesztes alperes által a felperes részére fizetendő maximális összeget egy költségtáblázat alapján számítják ki.

1.9 Fellebbezési lehetőség

Az ügy jellege nincs hatással a fellebbezési jogra. A fellebbezési eljárás minden esetben ugyanaz. Valamely kerületi bíróság határozata elleni fellebbezési szándékról szóló nyilatkozatot adott határidőn belül kell benyújtani, a fellebbezés ügyében a fellebbviteli bíróságok (hovioikeus) járnak el.

Utolsó frissítés: 07/06/2021

Ennek a lapnak a különböző nyelvi változatait az Európai Igazságügyi Hálózat tagállami kapcsolattartói tartják fenn. Az Európai Bizottság szolgálata készíti el a fordításokat a többi nyelvre. Előfordulhat, hogy az eredeti dokumentumon az illetékes tagállami hatóság által végzett változtatásokat a fordítások még nem tükrözik. Sem az Európai Igazságügyi Hálózat, sem a Bizottság nem vállal semmilyen felelősséget, illetve kötelezettséget az e dokumentumban közzétett vagy hivatkozott információk és adatok tekintetében. Az ezen oldalért felelős tagállam szerzői jogi szabályait a Jogi nyilatkozatban tekintheti meg.