1 Existenţa unei proceduri specifice pentru cereri cu valoare redusă
Cererile cu valoare redusă nu fac obiectul unor reglementări speciale, intrând sub incidența dispozițiilor generale privind procedurile civile. În cazul cererilor care nu depășesc suma de 2 000 EUR nu au loc audieri, pentru soluționarea acestora nefiind necesară decât o analiză.
1.1 Sfera de aplicare a procedurii, plafon
Procedura este reglementată de dispozițiile generale privind procedurile civile.
1.2 Aplicarea procedurii
Procedura este inițiată la cerere, conform procedurii obișnuite pentru orice acțiune în justiție.
1.3 Formulare
Nu există formulare specifice.
1.4 Asistenţă
Părțile beneficiază de asistență. Astfel, instanțele au obligația generală de a informa întotdeauna părțile cu privire la drepturile și obligațiile lor procedurale, precum și cu privire la posibilitatea de a alege un avocat sau de a contacta Centrul de asistență judiciară (Centrum právnej pomoci).
https://www.centrumpravnejpomoci.sk
1.5 Norme privind administrarea probelor
Procedura este reglementată de dispozițiile generale privind procedurile civile.
1.6 Procedura scrisă
Se aplică aceleași norme ca în cazul altor proceduri civile.
1.7 Conţinutul hotărârii
Se aplică aceleași norme ca în cazul altor proceduri civile.
1.8 Rambursarea cheltuielilor
Se aplică aceleași norme ca în cazul altor proceduri civile.
Instanța acordă unei părți rambursarea costurilor judiciare în funcție de măsura în care aceasta a obținut câștig de cauză. Dacă o parte nu a obținut decât parțial câștig de cauză, instanța repartizează proporțional rambursarea costurilor judiciare sau, după caz, hotărăște că nicio parte nu are dreptul la rambursarea acestora. Dacă o parte este responsabilă, din punct de vedere procedural, de încetarea procedurii, instanța acordă rambursarea costurilor judiciare părții adverse. Dacă o parte este responsabilă de costuri judiciare care altfel nu ar fi fost suportate, instanța acordă rambursarea acestora părții adverse. Cu titlu excepțional, instanța nu acordă rambursarea costurilor judiciare dacă există motive care necesită o atenție specială.
1.9 Posibilitatea de a ataca hotărârea
O parte poate introduce o cale de atac împotriva hotărârii în conformitate cu procedura aplicabilă în mod obișnuit cauzelor civile. Calea de atac poate fi introdusă la instanța a cărei hotărâri este contestată în termen de 15 zile de la comunicarea acesteia.
Versiunea în limba naţională a acestei pagini este administrată de punctul de contact RJE respectiv. Traducerile au fost efectuate de serviciile Comisiei Europene. Este posibil ca eventualele modificări aduse originalului de către autoritatea naţională competentă să nu se regăsească încă în traduceri. Nici RJE și nici Comisia Europeană nu-și asumă nicio răspundere sau responsabilitate în legătură cu informațiile sau datele pe care le conține ori la care face trimitere acest document. Pentru a afla care sunt regulile privind protecția drepturilor de autor aplicabile de statul membru responsabil pentru această pagină, vă invităm să consultați avizul juridic.