Figyelem: az oldal eredeti nyelvű változata angol nemrég módosult. Az Ön által kiválasztott nyelvi változatot most készítik fordítóink.
Swipe to change

Az európai esetjogi azonosító keresésére szolgáló program

Ezen a nyelven nem áll rendelkezésre hivatalos fordítás.
Az oldal tartalmának a gépi fordítása megtekinthető itt. Figyelem: a gépi fordítás csakis általános tájékoztatási célt szolgál. A weboldal tulajdonosa nem vállal semminemű felelősséget a gépi fordítás minőségéért.

Európai esetjogi azonosító keresési szolgáltatás

1. Áttekintés

Az európai esetjogi azonosító keresőfelülete az Európai Bizottság és a részt vevő bíróságok és más intézmények együttműködésében a nyilvánosság számára kínált szolgáltatás. A Bizottság azzal a céllal biztosítja ezt a szolgáltatást, hogy a határokon átnyúló kontextusban megkönnyítse az igazságszolgáltatáshoz való jog gyakorlását azáltal, hogy az uniós polgárok és a jogi szakemberek számára lehetővé teszi, hogy könnyen megtalálják az európai esetjogi azonosítóval ellátott bírósági határozatokat, amint azt a Tanács következtetései az európai esetjogi azonosító (European Case Law Identifier — ECLI) és a minimális számú egységes esetjogi metaadat (metadata) bevezetésére való felkérésről tartalmazzák.

2. Részvételi feltételek

E szolgáltatás igénybevételével Ön elfogadja az európai igazságügyi portálra vonatkozó feltételeket és az ahhoz tartozó adatvédelmi nyilatkozatot. Ezek itt érhetők el.

3. A sütik használata

Az európai igazságügyi portál sütihasználatának ismertetése itt található.

4. Gyakran feltett kérdések

Kérdés: Honnan származnak az adatok?
Válasz: Az európai esetjogi azonosítóval rendelkező bírósági határozatokat közvetlenül az ügyben résztvevő bíróságok, vagy az igazságszolgáltatási rendszer keretében működő, közzétételt végző egyéb szervezetek és szervek teszik hozzáférhetővé.

Kérdés: Miért korlátozódik a szolgáltatás egyes országokra és/vagy bíróságokra illetve szervezetekre?
Válasz: Jelenleg még nem minden tagállam vezette be nemzeti szinten az európai esetjogi azonosító rendszert. Ezen kívül az európai esetjogi azonosítóban szereplő bírósági határozatokhoz való hozzáférés céljából szükséges az európai igazságügyi portálon az európai esetjogi azonosító keresőfelületével való technikai összekapcsolás. Folyamatosan dolgozunk a szolgáltatás földrajzi hatókörének bővítésén.

Kérdés: Valós idejű-e a keresés?
Válasz: Igen, a keresés valós idejű. A bírósági határozatok indexálása azonban szabályos időközönként (általában naponta) történik, ezért a rendszer esetleg nem mindig közöl naprakész eredményeket a legfrissebb határozatokkal kapcsolatban annak ellenére, hogy azokat a kibocsátó szervezet már közzétette.

Kérdés: Technikai gondjaim vannak / nem érhető el a szolgáltatás, meg tudják oldani a problémát?
Válasz: Nem tudjuk garantálni, hogy a szolgáltatás a hét minden napján és a nap minden órájában rendelkezésre álljon. Amennyiben rendszeresen elérhetetlen az Ön számára a szolgáltatás vagy más technikai nehézséget tapasztal, ezt bejelentheti; a Bizottság minden tőle telhetőt megtesz a probléma mielőbbi megoldása érdekében.

Kérdés: Közjogi/magánjogi szervezetként bírósági/vitarendezési határozatokat teszünk közzé, és szeretnénk adatokat megjeleníteni az európai igazságügyi portál európai esetjogi azonosító keresőfelületén. Van erre lehetőség?
Válasz: Igen, lehetséges. Kérjük, lépjen kapcsolatba velünk, és tájékoztatni fogjuk a szervezési és technikai részletekről.

Kérdés: Létezik-e olyan internetes szolgáltatás, amely lehetővé teszi az európai esetjogi azonosító rendszerben szereplő határozatok automatizált keresését?
Válasz: Igen, pontosan ebből a célból létrehoztunk egy SOAP-alapú internetes szolgáltatást. Kérjük, lépjen kapcsolatba velünk, és tájékoztatni fogjuk a szervezési és technikai részletekről.

Kérdés: További kérdésem van / ötleteim vannak a szolgáltatás javítására, kihez fordulhatok?
Válasz: Lásd alább.

5. Kapcsolattartási adatok

Az európai igazságügyi portált és az európai esetjogi azonosító keresési szolgáltatását az Európai Bizottság Jogérvényesülési és Fogyasztópolitikai Főigazgatósága kezeli.

A szolgáltatást érintő általános kérdésekkel, technikai probléma bejelentésével vagy javaslataival az alábbi e-mail címen keresheti meg az Európai Bizottságot: JUST-E-JUSTICE@ec.europa.eu

Utolsó frissítés: 09/07/2021

A honlapot az Európai Bizottság tartja fenn. Az ezen az oldalon található információ nem feltétlenül tükrözi az Európai Bizottság hivatalos álláspontját. A Bizottság semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal az e dokumentumban foglalt vagy említett információk és adatok tekintetében. Kérjük, az európai oldalak szerzői jogi szabályai vonatkozásában vegye figyelembe a jogi nyilatkozatot.