Figyelem: az oldal eredeti nyelvű változata német nemrég módosult. Az Ön által kiválasztott nyelvi változatot most készítik fordítóink.
Az oldal jelenleg a következő nyelveken olvasható: angol.
Swipe to change

A hálózatról

Ausztria
Tartalomszolgáltató:
European Judicial Network
Európai Igazságügyi Hálózat (polgári és kereskedelmi ügyek)

Ausztria az alkotmánnyal, a reformokkal, a deregulációval és az igazságüggyel foglalkozó minisztérium (Bundesministerium für Verfassung, Reformen, Deregulierung und Justiz) I.9. osztályán létrehozott egy központi kapcsolattartó pontot, amely intézi a külföldi kapcsolattartó pontok által a hálózaton keresztül küldött jogi tartalmú megkereséseket, különböző koordinációs és szervezeti feladatokat lát el, szervezi és szerkeszti az osztrák bejegyzéseket az európai igazságügyi portálon közzétett hálózati adatlapok tekintetében.

Ezenfelül a négy regionális felsőbíróság (Oberlandesgericht) illetékességi területe tekintetében két-két bírót jelöltek ki kapcsolattartó pontként (hármat a bécsi illetékességi területre). Segítséget és támogatást nyújtanak a külföldi kapcsolattartó pontoknak és az osztrák bíróságoknak a határokon átnyúló igazságügyi együttműködéssel érintett egyedi ügyekben (például amikor nehézségek merülnek fel a határokon átnyúló bizonyításfelvétellel vagy iratkézbesítéssel kapcsolatban). Ilyen esetekben a külföldi kapcsolattartó pontoknak az érintett helyi igazságügyi kapcsolattartó ponttal kell felvenniük a kapcsolatot, nem pedig az alkotmánnyal, a reformokkal, a deregulációval és az igazságüggyel foglalkozó minisztériumban található központi kapcsolattartó ponttal. A bécsi fellebbviteli bíróság illetékességi területe magában foglalja Bécs, Alsó-Ausztria és Burgenland tartományokat, a linzi fellebbviteli bíróság illetékessége Felső-Ausztria és Salzburg tartományokra, az innsbrucki fellebbviteli bíróság illetékessége Tirol és Vorarlberg, a grazi fellebbviteli bíróság illetékessége Stájerország és Karintia tartományokra terjed ki.

Az osztrák EIH kapcsolattartó pontok neve és elérhetősége az alábbi linken tekinthetők meg: https://e-justice.europa.eu/contactPoint.do

Magánszemélyek/az eljárásban részt vevő magánfelek vagy jogi képviselőik nem vehetik fel közvetlenül a kapcsolatot a hálózat kapcsolattartó pontjaival. Az eljáró bírót azonban megkérhetik arra, hogy a kérdéseiket utalja valamely kapcsolattartó pont elé.

Az Osztrák Ügyvédi Kamara (Österreichische Rechtsanwaltskammertag) és az Osztrák Közjegyzői Kamara (Österreichische Notariatskammer) 2011. január 1. óta tagja az Európai Igazságügyi Hálózatnak (EIH); a 2009. június 18-i 568/2009/EK határozattal módosított, az Európai Igazságügyi Hálózatról szóló 2001. május 28-i határozat (2001/470/EK) szerint azonban egyedi ügyekben nem jogosultak eljárni.

Österreichischer Rechtsanwaltskammertag
1010 Wien, Tuchlauben 12
Tel.: +43/1/535-1275, Fax: +43/1/535-1275-13
E-mail: rechtsanwaelte@oerak.at
Nyelvek: német és angol

Österreichische Notariatskammer
1010 Wien, Landesgerichtsstraße 20
Tel.: +43/1/4024-5090, Fax: +43/1/406-3475
E-mail: kammer@notar.or.at
Nyelvek: német, francia és angol

Utolsó frissítés: 22/04/2020

Ennek a lapnak a különböző nyelvi változatait az Európai Igazságügyi Hálózat tagállami kapcsolattartói tartják fenn. Az Európai Bizottság szolgálata készíti el a fordításokat a többi nyelvre. Előfordulhat, hogy az eredeti dokumentumon az illetékes tagállami hatóság által végzett változtatásokat a fordítások még nem tükrözik. Sem az Európai Igazságügyi Hálózat, sem a Bizottság nem vállal semmilyen felelősséget, illetve kötelezettséget az e dokumentumban közzétett vagy hivatkozott információk és adatok tekintetében. Az ezen oldalért felelős tagállam szerzői jogi szabályait a Jogi nyilatkozatban tekintheti meg.