A hálózatról

Ausztria
Tartalomszolgáltató:
European Judicial Network
Európai Igazságügyi Hálózat (polgári és kereskedelmi ügyek)

Ausztria a Szövetségi Igazságügyi Minisztérium I.9. osztályán létrehozott egy központi kapcsolattartó pontot, amely intézi a külföldi kapcsolattartó pontok által a hálózaton keresztül küldött jogi tartalmú megkereséseket, különböző koordinációs és szervezeti feladatokat lát el, szervezi és szerkeszti az osztrák bejegyzéseket az európai igazságügyi portálon közzétett hálózati adatlapok tekintetében.

Ezenfelül a négy regionális felsőbíróság (Oberlandesgericht) illetékességi területe tekintetében két-két bírót jelöltek ki kapcsolattartó pontként (hármat-hármat a bécsi és a linzi illetékességi területre). Segítséget és támogatást nyújtanak a külföldi kapcsolattartó pontoknak és az osztrák bíróságoknak a határokon átnyúló igazságügyi együttműködéssel érintett egyedi ügyekben (például abban az esetben, ha nehézségek merülnek fel a határokon átnyúló bizonyításfelvétellel vagy iratkézbesítéssel kapcsolatban). Ilyen esetekben a külföldi kapcsolattartó pontoknak az érintett helyi igazságügyi kapcsolattartó ponttal kell felvenniük a kapcsolatot, nem pedig a Szövetségi Igazságügyi Minisztériumban található központi kapcsolattartó ponttal. A bécsi fellebbviteli bíróság illetékességi területe magában foglalja Bécs, Alsó-Ausztria és Burgenland tartományokat, a linzi fellebbviteli bíróság illetékessége Felső-Ausztria és Salzburg tartományokra, az innsbrucki fellebbviteli bíróság illetékessége Tirol és Vorarlberg, a grazi fellebbviteli bíróság illetékessége Stájerország és Karintia tartományokra terjed ki.

A polgári és kereskedelmi ügyekben illetékes Európai Igazságügyi Hálózat egyes osztrák (és külföldi) kapcsolattartó pontjainak nevei és elérhetőségei az alábbi linken tekinthetők meg:https://e-justice.europa.eu/contactPoint.do.

Magánszemélyek/az eljárásban részt vevő magánfelek vagy jogi képviselőik nem vehetik fel közvetlenül a kapcsolatot a hálózat kapcsolattartó pontjaival. Az eljáró bírót azonban megkérhetik arra, hogy a kérdéseiket utalja valamely kapcsolattartó pont elé.

Az Osztrák Ügyvédi Kamara (Österreichischer Rechtsanwaltskammertag) és az Osztrák Közjegyzői Kamara (Österreichische Notariatskammer) 2011. január 1. óta tagja a polgári és kereskedelmi ügyekben illetékes Európai Igazságügyi Hálózatnak, a 2009. június 18-i 568/2009/EK határozattal módosított, a polgári és kereskedelmi ügyekben illetékes EIH-ról szóló 2001. május 28-i határozat (2001/470/EK) szerint azonban egyedi ügyekben nem jogosultak eljárni.

Osztrák Ügyvédi Kamara
1010 Bécs, Wollzeile 1-3
Tel.: +43/1/535-1275, Fax: +43/1/535-1275-13
E-mail: rechtsanwaelte@oerak.at
Nyelvek: német és angol.

Osztrák Közjegyzői Kamara
1010 Bécs, Landesgerichtsstraße 20
Tel.: +43/1/402 45 09 0, Fax: +43/1/406 34 75
E-mail: kammer@notar.or.at
Nyelvek: német, francia és angol

Utolsó frissítés: 26/03/2024

Ennek a lapnak a különböző nyelvi változatait az Európai Igazságügyi Hálózat tagállami kapcsolattartói tartják fenn. Az Európai Bizottság szolgálata készíti el a fordításokat a többi nyelvre. Előfordulhat, hogy az eredeti dokumentumon az illetékes tagállami hatóság által végzett változtatásokat a fordítások még nem tükrözik. Sem az Európai Igazságügyi Hálózat, sem a Bizottság nem vállal semmilyen felelősséget, illetve kötelezettséget az e dokumentumban közzétett vagy hivatkozott információk és adatok tekintetében. Az ezen oldalért felelős tagállam szerzői jogi szabályait a Jogi nyilatkozatban tekintheti meg.