A hálózatról

Belgium
Tartalomszolgáltató:
European Judicial Network
Európai Igazságügyi Hálózat (polgári és kereskedelmi ügyek)

Kapcsolattartó pontok és a hálózat belga tagjai

Belgiumban kettő kapcsolattartó pont került kijelölésre. Egyikőjük a Semmítőszék (Cour de cassation) egyik bírája, aki a bírák hálózatának kapcsolatait koordinálja; a másik a Szövetségi Igazságügyi Közszolgálat (Service public fédéral Justice) köztisztviselője, aki a polgári ügyek nemzetközi jogi együttműködési osztályánál dolgozik.

Emellett a belga hálózat jelenleg 15 bírót foglal magában, akik a 2001/470/EK tanácsi határozat 2. cikke (1) bekezdésének d) pontja értelmében tagjai a hálózatnak. A Fellebbviteli Bíróság (cour d’appel) valamennyi feladatkörére három vagy négy bírót jelöltek ki, akik mindannyian családjogra, kereskedelmi jogra vagy eljárásjogra szakosodtak. Ezek a bírák különböző szintű bíróságokon dolgoznak (Fellebbviteli Bíróság, elsőfokú bíróságok (tribunaux de première instance), kereskedelmi bíróságok (tribunaux de commerce) és békebíróságok (justices de paix)).

A fent említett határozat 2. cikke (1) bekezdésének d) pontja értelmében a Hivatalvezetők Nemzeti Tanácsának (Conseil national des greffiers en chef) egy képviselője is a belga hálózat tagja.

Belgium a jogi szakma négy képviselőjét is kijelölte hálózati tagnak, a 2. cikk (1) bekezdésének e) pontja szerint: a közjegyzők egy képviselőjét, a bírósági végrehajtók egy képviselőjét és két képviselőt az ügyvédi kamarákból (egyik a francia és a német nyelvű kamarákat, a másik pedig a flamand kamarákat képviseli).

A számos különböző rendelet (2201/2003/EK rendelet, 4/2009/EK rendelet, 1393/2001/EK rendelet stb.) értelmében kijelölt különböző központi hatóságokkal is együttműködés áll fenn.

Az Európai Fogyasztói Központ belga szekciójával is kialakult a kapcsolat.

A hálózat üzemeltetésének módja

A kommunikáció nagy része elektronikus levelezés útján történik. Az Európai Bizottságtól és különösen a Főtitkárságról érkező információt főként a kapcsolattartó pontok egyikén keresztül juttatják el a tagoknak. A tagok a hálózati megbeszélésekben a témától függően vesznek részt. Emellett évente egyszer megrendezik a hálózathoz tartozó belga bírák találkozóját is.

A tagokat rendszeresen felkérik arra, hogy a lehető legszélesebb körben adják át az új szabályozásokról szóló információkat, vagy arra, hogy kollégáikhoz kérdőíveket juttassanak el. Általában véve az Európai Bizottság által közzétett dokumentáció és a hasznos internet linkek széles körben terjesztésre kerülnek a bíróságokon. Továbbá néhány hálózati tag részt vesz az európai szabályozásról szóló hírlevél (Eur-alert!) közzétételében.

Együttműködés alakult ki az Igazságügyi Képzési Intézettel, lehetővé téve, hogy az intézet által szervezett képzéseken a kapcsolattartó pontok és a tagok előadást tarthassanak a legfrissebb európai szabályozásról és különösen a polgári és kereskedelmi ügyek európai és nemzetközi jogi együttműködési rendelkezéseiről.

A specifikus kérdések – így a külföldi jog tartalmához, vagy a határon átnyúló hatással járó eljárások fejleményeihez kapcsolódó kérdések – kezelése tekintetében a kapcsolatfelvétel elsődlegesen e-mailben történik, egyrészt a belga kapcsolattartó pont és a belga bíró között, aki a folyamatban lévő eljárás részeként az ügyet kivizsgálta, másrészt az érintett tagállamok kapcsolattartó pontjai között.

Utolsó frissítés: 18/02/2021

Ennek a lapnak a különböző nyelvi változatait az Európai Igazságügyi Hálózat tagállami kapcsolattartói tartják fenn. Az Európai Bizottság szolgálata készíti el a fordításokat a többi nyelvre. Előfordulhat, hogy az eredeti dokumentumon az illetékes tagállami hatóság által végzett változtatásokat a fordítások még nem tükrözik. Sem az Európai Igazságügyi Hálózat, sem a Bizottság nem vállal semmilyen felelősséget, illetve kötelezettséget az e dokumentumban közzétett vagy hivatkozott információk és adatok tekintetében. Az ezen oldalért felelős tagállam szerzői jogi szabályait a Jogi nyilatkozatban tekintheti meg.