Figyelem: az oldal eredeti nyelvű változata horvát nemrég módosult. Az Ön által kiválasztott nyelvi változatot most készítik fordítóink.
Swipe to change

A hálózatról

Horvátország
Tartalomszolgáltató:
European Judicial Network
Európai Igazságügyi Hálózat (polgári és kereskedelmi ügyek)

A Horvát Köztársaságban két kapcsolattartó tevékenykedik a polgári és kereskedelmi ügyekben illetékes Európai Igazságügyi Hálózat keretében.

A kapcsolattartók a Horvát Köztársaság igazságügyi és közigazgatási minisztériumának európai ügyekkel, nemzetközi és igazságügyi együttműködéssel, illetve korrupció elleni fellépéssel foglalkozó igazgatóságán, valamint a polgári ügyekben nyújtott nemzetközi jogsegéllyel és a polgári ügyekben folytatott nemzetközi igazságügyi együttműködéssel foglalkozó osztályán dolgoznak.

A fent említett osztályon a kapcsolattartókat számos tisztviselő segíti, miáltal a polgári és kereskedelmi ügyekben illetékes Európai Igazságügyi Hálózat (EIH) keretében zajló munka ellátására ténylegesen a polgári ügyekben nyújtott nemzetközi jogsegéllyel és a polgári ügyekben folytatott nemzetközi igazságügyi együttműködéssel foglalkozó osztály csapatmunkája révén kerül sor, amely munkát az osztályhoz tartozó egyéb tevékenységek mellett látják el.

Jóllehet Horvátországban nem létezik hivatalos nemzeti hálózat, a kapcsolattartók együttműködnek a bírákkal, valamint az igazságügyi minisztérium és az egyéb illetékes hatóságok többi szakértőjével, jogász professzorokkal, közjegyzőkkel és különböző jogterületek más szakértőivel és szakembereivel. A munkaügyi, nyugdíjügyi, családügyi és szociálpolitikai minisztérium szintén közreműködik a hálózat működtetésében, és néhány rendelet szerinti központi hatóságként tevékenyen részt vesz a hálózat Európai Bizottság által szervezett ülésein. A hálózat minden olyan érdeklődő jogi szakember előtt nyitva áll, aki részt kíván venni az európai jogi eszközök horvátországbeli alkalmazásában.

A kommunikációra Horvátországban elektronikus levelek és telefon útján, az ülésekre pedig szükség szerint kerül sor.

A más tagállambeli kapcsolattartókkal a kommunikáció elektronikus levelezés útján folyik, és a hálózat kapcsolattartói, valamint más tagjai rendszeresen részt vesznek az EIH Európai Bizottság által szervezett ülésein.

Mivel egyes rendeletek tekintetében az igazságügyi és közigazgatási minisztérium a központi hatóság, a kapcsolattartók ellátják a központi hatóság feladatait, tudakozódnak, és (szükség szerint bírákkal, valamint más szakemberekkel és szakértőkkel együttműködve) megválaszolják más tagállamok kapcsolattartóinak kérdéseit, eljuttatják a Bizottsághoz a kért adatokat, és megteszik az információknak az Európai Bizottság vonatkozó portáljain való közzétételéhez szükséges intézkedéseket. A kapcsolattartók terjesztik az Európai Bizottság kiadványait a bíróságok, a lakosság és más célcsoportok között, és folyamatosan dolgoznak a hálózat láthatóságának növelésén.

Kapcsolat: EJNcontact@mpu.hr

Utolsó frissítés: 30/03/2024

Ennek a lapnak a különböző nyelvi változatait az Európai Igazságügyi Hálózat tagállami kapcsolattartói tartják fenn. Az Európai Bizottság szolgálata készíti el a fordításokat a többi nyelvre. Előfordulhat, hogy az eredeti dokumentumon az illetékes tagállami hatóság által végzett változtatásokat a fordítások még nem tükrözik. Sem az Európai Igazságügyi Hálózat, sem a Bizottság nem vállal semmilyen felelősséget, illetve kötelezettséget az e dokumentumban közzétett vagy hivatkozott információk és adatok tekintetében. Az ezen oldalért felelős tagállam szerzői jogi szabályait a Jogi nyilatkozatban tekintheti meg.