A hálózatról

Csehország
Tartalomszolgáltató:
European Judicial Network
Európai Igazságügyi Hálózat (polgári és kereskedelmi ügyek)

Az Európai Igazságügyi Hálózatnak a Cseh Köztársaságban jelenleg hat kapcsolattartó pontja van: öt a Cseh Köztársaságban az Igazságügyi Minisztériumban és egy Brüsszelben (a Cseh Köztársaság Európai Unió mellett működő Állandó Képviseletén).

Az Európai Igazságügyi Hálózat Cseh Köztársaságban található kapcsolattartó pontjai a többi uniós tagállamban található kapcsolattartó pontokkal kommunikálnak, kezelik a más országok törvényeiről tájékoztatást kérő bíróságoktól és közjegyzőktől érkező megkereséseket és a kérések kezelésével kapcsolatos emlékeztetőket, különösen a bizonyításfelvételről szóló 1206/2001/EK rendelet és az iratkézbesítésről és más ügyekről szóló 1393/2007/EK rendelet alapján.

Az Európai Igazságügyi Hálózat létrehozásáról polgári és kereskedelmi ügyekben című 2001. május 28-i 2001/470/EK tanácsi határozat alapján a Cseh Köztársaság 2004-ben a polgári és kereskedelmi ügyekben való együttműködés céljából létrehozta az Belső Igazságügyi Hálózatot (a továbbiakban: a Hálózat), amely polgári és kereskedelmi ügyekben felelős a Cseh Köztársaságnak az Európai Igazságügyi Hálózatban való tényleges részvételének biztosításáért.

A Hálózat tagjai közé bírák, a Cseh Ügyvédi Kamara képviselői, a Cseh Közjegyzői Kamara képviselői, a Cseh Végrendeleti Végrehajtók Kamarájának képviselői, a Gyermekek Nemzetközi Jogvédő Hivatalának képviselői, az Európai Fogyasztói Központ képviselői, a Károly Egyetem Jogi Karának képviselői, valamint az Igazságügyi Minisztérium kijelölt alkalmazottai tartoznak.

A Hálózat tagjai részt vesznek különösen az Európai Igazságügyi Hálózat polgári és kereskedelmi ügyekkel kapcsolatos tevékenységeiben és az azokból fakadó feladatok ellátásában, valamint az Európai Unió Tanácsa és a Bizottság munkacsoportjainak és bizottságainak polgári és kereskedelmi ügyekkel kapcsolatos tevékenységeiben. A Hálózat tagjai véleményezik az Európai Közösségek tervezett jogszabályait és más, a polgári és kereskedelmi ügyekben való igazságügyi együttműködéssel kapcsolatos javaslatokat.

Jelenleg a Hálózatnak körülbelül 130 tagja van. Az Igazságügyi Minisztérium évente egyszer a Hálózat valamennyi tagját összehívó ülést szervez. Az ülés napirendje aktuális témákat foglal magában, különösen az Európai Igazságügyi Hálózattal, az európai igazságügyi portál működésével és az Európai Unió Bíróságának ítélkezési gyakorlatával kapcsolatosan. Ezeken az üléseken a Hálózat tagjai egyedülálló lehetőséget kapnak a személyes találkozásra és az uniós eszközök alkalmazása során szerzett gyakorlati tapasztalataik egymással való megosztására.

Az Európai Igazságügyi Hálózat keretei között készült kézikönyveket és más kiadványokat kiosztják a Hálózat tagjai között.

A Hálózat tagjai informálisan e-mailben levelezhetnek. A Hálózatnak saját e-mail címlistája van, amely segítségével a Hálózat tagjai kérdéseket küldhetnek és tapasztalatokat oszthatnak meg. Ezen a kommunikációs csatornán keresztül az Igazságügyi Minisztérium gyorsan tájékoztatni tudja a Hálózat tagjait az Európai Unión belüli igazságügyi együttműködéssel kapcsolatos hírekről.

Utolsó frissítés: 25/02/2021

Ennek a lapnak a különböző nyelvi változatait az Európai Igazságügyi Hálózat tagállami kapcsolattartói tartják fenn. Az Európai Bizottság szolgálata készíti el a fordításokat a többi nyelvre. Előfordulhat, hogy az eredeti dokumentumon az illetékes tagállami hatóság által végzett változtatásokat a fordítások még nem tükrözik. Sem az Európai Igazságügyi Hálózat, sem a Bizottság nem vállal semmilyen felelősséget, illetve kötelezettséget az e dokumentumban közzétett vagy hivatkozott információk és adatok tekintetében. Az ezen oldalért felelős tagállam szerzői jogi szabályait a Jogi nyilatkozatban tekintheti meg.