A hálózatról

Finnország
Tartalomszolgáltató:
European Judicial Network
Európai Igazságügyi Hálózat (polgári és kereskedelmi ügyek)

Kapcsolattartó pontok Finnországban

Finnország kapcsolattartó pontjainak szerepét két erre a feladatra kijelölt tisztviselő tölti be, akik az Igazságügyi Minisztérium nemzetközi igazságügyi Jogsegély Osztályán dolgoznak. A kapcsolattartó pont a polgári és büntetőjog területén több uniós rendelet és nemzetközi megállapodás központi hatóságaként eljáró csoporthoz tartozik. A kapcsolattartáson túl a kapcsolattartó pont kötelezettségei közé tartoznak a központi hatósági és más polgári jogi együttműködési feladatok is.

A kapcsolattartó pontnak külön e-mail-címe van a határokon átnyúló, polgári és kereskedelmi jogi ügyekkel kapcsolatos problémák során gyakorlati segítségnyújtást igénylő, igazságügyi együttműködésben részt vevő bíróságok, valamint más jogi és közigazgatási hatóságok részére.

A kapcsolattartó pont aktívan együttműködik a nemzeti igazságügyi hatóságokkal, ügyvédekkel és más jogi szakemberekkel. A kapcsolattartó pont feladatai közé tartozik az uniós polgári és kereskedelmi jogra vonatkozó jogi rendelkezésekkel és azok gyakorlati alkalmazásával kapcsolatos információk terjesztése, valamint kapcsolódó kérdésekben képzés nyújtása. A kapcsolattartó pont a nemzeti igazságügyi hatóságokat is segíti a határokon átnyúló segítségnyújtási kérelmekkel kapcsolatban felmerülő problémák során, valamint aktívan részt vesz az érintett hálózatokban és munkacsoportokban.

A finn ügyvédi kamarát jelölték ki az alapító határozat 2. cikke (1) bekezdésének e) pontja értelmében a Hálózat tagjának.

A kapcsolattartó pontokhoz és a finn ügyvédi kamarához hasonlóan a finn polgári jogi hálózat tagjai is részt vesznek a Hálózat munkájában (lásd a részleteket alább).

A finn nemzeti hálózat határon átnyúló polgári jogi ügyekben

Finnországban 2016-ban létrehozták a határon átnyúló polgári jogi ügyek nemzeti hálózatát.

A nemzeti hálózat munkája magában foglalja a tudásmegosztást, továbbá az uniós polgári jogi jogszabályokról és kapcsolódó információforrásokról szóló információáramlásnak a biztosítását egyrészről az európai polgári jogi hálózat, másrészről a finn igazságügyi hatóságok, valamint egyéb jogi hivatásrendek képviselői között.

A járásbíróságok, a fellebbviteli bíróságok, a végrehajtásért felelős hatóságok, a jogi segítségnyújtásért felelős hatóság, a finn ügyvédi kamara és az igazságügyi minisztérium képviselőit nevezték ki a nemzeti hálózatban való részvételre. A Hálózat kapcsolattartó pontja koordinálja Finnországban a hálózat működését.

A nemzeti hálózat évente kétszer ülésezik. A nemzeti hálózat képviselői részt vesznek az európai polgári jogi hálózat találkozóin és munkájában is.

Utolsó frissítés: 15/02/2024

Ennek a lapnak a különböző nyelvi változatait az Európai Igazságügyi Hálózat tagállami kapcsolattartói tartják fenn. Az Európai Bizottság szolgálata készíti el a fordításokat a többi nyelvre. Előfordulhat, hogy az eredeti dokumentumon az illetékes tagállami hatóság által végzett változtatásokat a fordítások még nem tükrözik. Sem az Európai Igazságügyi Hálózat, sem a Bizottság nem vállal semmilyen felelősséget, illetve kötelezettséget az e dokumentumban közzétett vagy hivatkozott információk és adatok tekintetében. Az ezen oldalért felelős tagállam szerzői jogi szabályait a Jogi nyilatkozatban tekintheti meg.