Figyelem: az oldal eredeti nyelvű változata francia nemrég módosult. Az Ön által kiválasztott nyelvi változatot most készítik fordítóink.
Az oldal jelenleg a következő nyelveken olvasható.
Swipe to change

A hálózatról

Franciaország
Tartalomszolgáltató:
European Judicial Network
Európai Igazságügyi Hálózat (polgári és kereskedelmi ügyek)

Franciaországban a polgári és kereskedelmi ügyekben illetékes Európai Igazságügyi Hálózat tagjai bírák, ügyvédek (avocats), közjegyzők és bírósági végrehajtók (huissiers de justice). A hálózat ugyanakkor valamennyi olyan jogi szakma számára nyitott, mely érdeklődik iránta, különösen amikor uniós jog végrehajtásában vesznek részt polgári és kereskedelmi ügyek vonatkozásában (bírósági tisztviselők (greffiers), vezető tisztviselők, bírák és a kereskedelmi bíróságok tisztviselői).

A nemzeti kapcsolattartó pont egy bíró, aki bírósági tapasztalattal rendelkezik és az Igazságügyi Minisztérium Polgári Ügyek Osztályán dolgozik. Az európai jogi, a nemzetközi magánjogi és a polgári jogi segítségnyújtási iroda része, mely a számos, polgári és kereskedelmi ügyekre vonatkozó nemzetközi együttműködési megállapodás alkalmazásában központi hatóság is egyben.

Minden egyes Fellebbviteli Bíróságon és a Semmítőszéken belül is kinevezésre került egy-egy 'előadó bíró' (vagy 'helyi kapcsolattartó'). Az ő feladata a hálózaton keresztül ismertté vált együttműködési nehézségek feloldásának helyileg történő elősegítése, az igazságszolgáltatás információval történő ellátása a polgári igazságügyi együttműködés és általánosságban az uniós jog eszközeinek működéséről. A Fellebbviteli Bíróságokon és a Semmítőszéken dolgozó előadó bírák emellett tájékoztathatják a nemzeti kapcsolattartó pontot az európai jogszabályok alkalmazásának nehézségeiről is. A nemzeti kapcsolattartó pont pedig továbbítja ezt az információt.

A bírósági végrehajtókat (huissiers de justice) az Igazságügyi Tisztviselők Nemzeti Kamarája képviseli.

Az ügyvédeket (avocats) a Francia Ügyvédi Kamara Delegációja képviseli (a Nemzeti Kamarai Tanácsok brüsszeli delegációja).

A közjegyzőket (notaires) az Országos Közjegyzői Kamara képviseli.

Az Európai Unió országaiban dolgozó francia összekötő bírák szintén részét képezik a hálózatnak, csakúgy, mint a polgári és kereskedelmi együttműködési megállapodások alkalmazására kijelölt központi hatóságok.

Évente egyszer, az igazságszolgáltatás európai napjához közeli dátumon, a francia hálózat összes tagja Párizsban találkozik, hogy áttekintse a hálózat tevékenységeit, megvitassa a polgári és kereskedelmi ügyekre vonatkozó uniós jog fejlődését és végrehajtását.

Utolsó frissítés: 08/08/2017

Ennek a lapnak a különböző nyelvi változatait az Európai Igazságügyi Hálózat tagállami kapcsolattartói tartják fenn. Az Európai Bizottság szolgálata készíti el a fordításokat a többi nyelvre. Előfordulhat, hogy az eredeti dokumentumon az illetékes tagállami hatóság által végzett változtatásokat a fordítások még nem tükrözik. Sem az Európai Igazságügyi Hálózat, sem a Bizottság nem vállal semmilyen felelősséget, illetve kötelezettséget az e dokumentumban közzétett vagy hivatkozott információk és adatok tekintetében. Az ezen oldalért felelős tagállam szerzői jogi szabályait a Jogi nyilatkozatban tekintheti meg.