A hálózatról

Litvánia
Tartalomszolgáltató:
European Judicial Network
Európai Igazságügyi Hálózat (polgári és kereskedelmi ügyek)

Polgári és kereskedelmi ügyekben az Európai Igazságügyi Hálózat kapcsolattartó személye az Igazságügyi Minisztérium Nemzetközi Jogi Csoportjában dolgozó jogász, aki egyben a polgári ügyekben folytatott igazságügyi együttműködés területét szabályozó európai uniós jogi aktusokkal összefüggésben is ellátja a központi vagy illetékes hatóság feladatkörét. Emellett a kapcsolattartó személy a büntetőügyekben folytatott igazságügyi együttműködés területén is lát el feladatokat mind az európai uniós jogi aktusok, mind pedig a két- és a többoldalú nemzetközi szerződések összefüggésében, továbbá részt vesz az Európai Unió Tanácsa és az Európai Bizottság keretei között működő, polgári jogi kérdésekkel foglalkozó munkacsoportok munkájában.

Nem létesült Litvániában olyan nemzeti igazságügyi struktúra, amely egységes keretbe foglalja a nemzeti hálózat tagjait. A hálózattal kapcsolatos együttműködés és kommunikáció általában eseti alapon szerveződik, és e-mailben zajlik.

Az Európai Bizottság által a hálózat üléseivel és más, a hálózat tevékenységével összefüggő kérdésekkel kapcsolatban küldött információk az Igazságügyi Minisztérium kijelölt hálózati kapcsolattartó személyéhez futnak be, aki ezeket a kérdés természetétől, illetve az ülés tárgyától függően továbbítja az illetékes nemzeti hatóságokhoz vagy bíróságokhoz (a Bíróságok Nemzeti Igazgatási Hivatalán keresztül). Ez biztosítja, hogy a hálózattal kapcsolatos információk és kérdések eljussanak a megfelelő szervezethez.

A kapcsolattartó személy és az illetékes nemzeti hatóságok és bíróságok képviselői szükség szerint összeköttetésben maradnak egymással, és nemcsak e-mailben, hanem telefonon is egyeztetnek a problémákról. A más országok kapcsolattartó személyei által küldött megkeresésekre a kapcsolattartó személy vagy maga válaszol, vagy pedig válaszadás céljából továbbítja őket az illetékes hatósághoz; a kapcsolattartó személy ilyenkor koordinációs feladatokat lát el annak érdekében, hogy a válasz eljusson a megkeresést küldő kollégához. Mindemellett a kapcsolattartó személy segíti a bíróságokat a többi tagállammal folytatott együttműködés területén a tevékenységük kapcsán felmerülő gyakorlati kérdések megválaszolásában, és a szükséges információk beszerzése céljából eligazítja a bíróságok képviselőit és a feleket az e-igazságügyi portál használatát illetően.

Litvániában a rendeletben meghatározott feladatok ellátásáért felelős tagok és/vagy központi hatóságok a következők: az Igazságügyi Minisztérium (és annak érintett szervezeti egységei), az összekötő bírák, a Bíróságok Nemzeti Igazgatási Hivatala, az Állami Jogsegélyszolgálat, az Állami Gyermekvédelmi és Örökbefogadási Szolgálat, a Litván Bírósági Végrehajtói Kamara, a Litván Közjegyzői Kamara, valamint az Állami Társadalombiztosítási Alap mažeikiai hivatala.

Utolsó frissítés: 10/04/2020

Ennek a lapnak a különböző nyelvi változatait az Európai Igazságügyi Hálózat tagállami kapcsolattartói tartják fenn. Az Európai Bizottság szolgálata készíti el a fordításokat a többi nyelvre. Előfordulhat, hogy az eredeti dokumentumon az illetékes tagállami hatóság által végzett változtatásokat a fordítások még nem tükrözik. Sem az Európai Igazságügyi Hálózat, sem a Bizottság nem vállal semmilyen felelősséget, illetve kötelezettséget az e dokumentumban közzétett vagy hivatkozott információk és adatok tekintetében. Az ezen oldalért felelős tagállam szerzői jogi szabályait a Jogi nyilatkozatban tekintheti meg.