A hálózatról

Luxemburg
Tartalomszolgáltató:
European Judicial Network
Európai Igazságügyi Hálózat (polgári és kereskedelmi ügyek)

Luxemburgban a polgári és kereskedelmi ügyekben illetékes Európai Igazságügyi Hálózat (a továbbiakban: a hálózat) kapcsolattartói és tagjai a következők:

Kapcsolattartó pontok

– A polgári és kereskedelmi ügyekben az Európai Igazságügyi Hálózat létrehozásáról szóló 2001/470/EK tanácsi határozat módosításáról szóló, 2009. június 18-i 568/2009/EK európai parlamenti és tanácsi határozat 3. cikke (1) bekezdésének a) pontjában, 5. cikke (2) bekezdésének a)–c) pontjában, valamint 5. cikkének (3) és (4) bekezdésében előírt „igazságügyi együttműködési” feladatokat az ügyészségen (Parquet Général) a 2. cikk (1) bekezdésének a) pontja alapján kijelölt kapcsolattartó pont látja el.

Az ügyészségen szolgálatot teljesítő bíró foglalkozik a hálózaton belül benyújtott információkérésekkel és igazságügyi együttműködés iránti megkeresésekkel.

Az ügyészség kapcsolattartó pontja központi hatóságként is működik, különösen a 4/2009/EK rendelet és a gyermektartás és a családi tartásdíjak egyéb formáinak nemzetközi behajtásáról szóló, 2007. évi hágai egyezmény keretében.

– A polgári és kereskedelmi ügyekben az Európai Igazságügyi Hálózat létrehozásáról szóló 2001/470/EK tanácsi határozat módosításáról szóló, 2009. június 18-i 568/2009/EK európai parlamenti és tanácsi határozat 3. cikke (1) bekezdésének b) pontjában, 5. cikke (2) bekezdésének d)–e) pontjában, 5. cikkének (3) és (4) bekezdésében, valamint 14., 15. és 18. cikkében előírt igazgatási feladatokat az Igazságügyi Minisztériumban kijelölt kapcsolattartó pont látja el.

Az Igazságügyi Minisztérium kapcsolattartó pontja felel az adminisztratív nyomon követésért, a koordinációért és a kommunikációért az Európai Bizottsággal, konkrétabban a hálózat titkárságával és a hálózat nemzeti szintű tagjaival.

A hálózat nemzeti tagjai:

– A polgári és kereskedelmi ügyekben az Európai Igazságügyi Hálózat létrehozásáról szóló 2001/470/EK tanácsi határozat 2. cikke (1) bekezdésének d) pontja alapján kijelölt szakértők.

– A polgári és kereskedelmi ügyekben az Európai Igazságügyi Hálózat létrehozásáról szóló 2001/470/EK tanácsi határozat módosításáról szóló, 2009. június 18-i 568/2009/EK európai parlamenti és tanácsi határozat 2. és 5a. cikke alapján kijelölt szakmai szövetségek.

  • Végrehajtók (huissiers de justice), akiket a Luxemburgi Nagyhercegség Végrehajtói Kamarája (Chambre des huissiers de justice) képvisel.
  • Ügyvédek (avocats), akiket a Luxemburgi Ügyvédi Kamara (Barreau de Luxembourg) és a Diekirch-i Ügyvédi Kamara (Barreau de Diekirch) képvisel.
  • Közjegyzők (notaires), akiket a Luxemburgi Nagyhercegség Közjegyzői Kamarája (Chambre des notaires) képvisel.

Kapcsolattartás a kapcsolattartópontok és a hálózat tagjai között:

Luxemburg nem rendelkezik hivatalos nemzeti szintű hálózattal.

A hálózat tagjai a megvitatandó napirendi pontok alapján kapnak meghívást a hálózat üléseire.

A hálózat tagjai és a kapcsolattartó pontok közötti információcserére és koordinációra elektronikus kommunikációs eszközök vagy telefon útján kerül sor.

Utolsó frissítés: 14/05/2024

Ennek a lapnak a különböző nyelvi változatait az Európai Igazságügyi Hálózat tagállami kapcsolattartói tartják fenn. Az Európai Bizottság szolgálata készíti el a fordításokat a többi nyelvre. Előfordulhat, hogy az eredeti dokumentumon az illetékes tagállami hatóság által végzett változtatásokat a fordítások még nem tükrözik. Sem az Európai Igazságügyi Hálózat, sem a Bizottság nem vállal semmilyen felelősséget, illetve kötelezettséget az e dokumentumban közzétett vagy hivatkozott információk és adatok tekintetében. Az ezen oldalért felelős tagállam szerzői jogi szabályait a Jogi nyilatkozatban tekintheti meg.