A hálózatról

Málta
Tartalomszolgáltató:
European Judicial Network
Európai Igazságügyi Hálózat (polgári és kereskedelmi ügyek)

Máltán jelenleg három (3) EJN kapcsolattartó létezik. Az e kapcsolattartók közötti koordinációt az a tény biztosítja, hogy az említett kapcsolattartók ugyanabban az irodában tevékenykednek, és folyamatosan együttműködnek egymással a máltai hálózat működéséből származó valamennyi ügyben. A kapcsolattartók kiépített együttműködési rendszerekkel rendelkeznek egymás között, ami nagyobb hatékonyságot garantál a hálózat működésében, különösen azokban az esetekben, amikor információt kérő magánügyvédeknek kell tájékoztatást adni.

A nemzeti hálózatról

  • Jogsegélykérelmek

A jogsegélyek területén a továbbító és a fogadó hatóság a jogsegélyügyek tanácsnoka, aki a máltai Valletta város Republic Street-i polgári bíróságának nyilvántartásából dolgozik.

  • Az iratok kézbesítése

A vallettai St. George’s Square-en a The Palace épületében székelő Legfőbb Ügyészség a központi hatóság, amely mind továbbító, mind fogadó intézményként működik az iratok kézbesítése tekintetében. Ez a szervezet felel az igénylési nyomtatványok küldéséért és a külföldi továbbító intézményektől származó kézbesítendő iratok érkeztetéséért, mely dokumentumok aztán továbbításra kerülnek egy kijelölt személyhez a bíróságon kézbesítésre, az iratok kézbesítésére vonatkozó máltai eljárási törvényeknek megfelelően.

Az iratok kézbesítésében végzett tevékenységének részeként a Legfőbb Ügyészség továbbító és/vagy fogadó intézményi minőségében a kérelmezőkkel és/vagy azok jogi képviselőivel is együttműködik a kézbesítés alatt.

  • Kis értékű követelések

Az e területen hatáskörrel rendelkező fórum a kis értékű követelések bírósága, amely a vallettai bíróságon működik. Az e bíróság határozatai ellen benyújtott fellebbezéseket a fellebbviteli bíróságon (alsóbb szintű hatáskörrel) tárgyalják, amely szintén a vallettai bíróságon működik.

Az egyes ügyekben illetékes hatóság annak a személynek a lakhelyétől függ, akivel szemben a végrehajtást követelik. A Magisztrátusi Bíróság (Málta) és a Magisztrátusi Bíróság (Gozo) rendelkezik hatáskörrel a végrehajtási ügyekben, valamint a 23. cikk céljaira is a kis értékű követelések bíróságára vonatkozó törvény 10. cikkének (4) bekezdése alapján (a máltai törvénytár 380. fejezete).

  • Bizonyításfelvétel

A központi szerv a vallettai Legfőbb Ügyészség.

A megkeresett bíróságok a következők:

  1. A polgári bíróságok, első kollégiumok
  2. A polgári bíróság családjogi csoportja
  3. Magisztrátusi Bíróság (Málta)
  4. Magisztrátusi Bíróság (Gozo) (felsőbb szintű hatáskörrel) vagy (alsóbb szintű hatáskörrel)

A bíróságok hatáskörébe tartozik a kérelmek végrehajtása, amelyeket a a polgári és kereskedelmi ügyekben a bizonyításfelvétel tekintetében történő, a tagállamok bíróságai közötti együttműködéséről szóló, 1206/2001/EK tanácsi rendelet alapján nyújtottak be.

Utolsó frissítés: 22/05/2017

Ennek a lapnak a különböző nyelvi változatait az Európai Igazságügyi Hálózat tagállami kapcsolattartói tartják fenn. Az Európai Bizottság szolgálata készíti el a fordításokat a többi nyelvre. Előfordulhat, hogy az eredeti dokumentumon az illetékes tagállami hatóság által végzett változtatásokat a fordítások még nem tükrözik. Sem az Európai Igazságügyi Hálózat, sem a Bizottság nem vállal semmilyen felelősséget, illetve kötelezettséget az e dokumentumban közzétett vagy hivatkozott információk és adatok tekintetében. Az ezen oldalért felelős tagállam szerzői jogi szabályait a Jogi nyilatkozatban tekintheti meg.