Az átmeneti időszak vége előtt indított, folyamatban lévő polgári eljárásokat az uniós jog alapján fogják lefolytatni. Az európai igazságügyi portálon 2024 végéig még olvashatók lesznek az Egyesült Királyságra vonatkozó releváns információk, az országgal kötött kölcsönös megállapodás alapján.

A hálózatról

Észak-Írország
Tartalomszolgáltató:
European Judicial Network
Európai Igazságügyi Hálózat (polgári és kereskedelmi ügyek)

Kapcsolattartó pontok

Az Egyesült Királyság négy jogi joghatósága mindegyikéhez tartozik egy kapcsolattartó pont. Mivel minden joghatóság különálló, nincs átfedés ezen kapcsolattartó pontok munkájában, akik kizárólag a joghatóságuk alá tartozó hálózatért felelősek. Az Európai Igazságügyi Hálózaton (EIH) keresztül érkezett megkereséseket a joghatósági szempontból érintett kapcsolattartó ponthoz kell irányítani.

A kapcsolattartó pont az északír igazságügyi minisztériumban dolgozik. A kapcsolattartó pont nem teljes munkaidőben dolgozik hálózati kérdésekkel, de számos operatív és szakpolitikai kolléga segítségét kérheti a hálózati tevékenysége során. A hálózattal kapcsolatos munka egyéb feladatokkal is párosul.

Az EIH működése Észak-Írországban

Észak-Írországban nincsen hivatalos nemzeti hálózat. Az igazságügyi minisztériumon belül ugyanakkor szakértői hálózat épült ki a különös szakpolitikai területeken. A kapcsolattartó pont számos állandó kapcsolattal rendelkezik azon más releváns minisztériumokon belül, amelyekhez a kapcsolattartó pont minisztériumának hatáskörén kívül álló kérdések címezhetők. Mivel Észak-Írország joghatósága kis területre terjed ki, a kapcsolattartó pont jól kiépített belső kapcsolattartó hálózattal rendelkezik, amely segítséget nyújt a legtöbb beérkezett kérdés és tájékoztatás iránti megkeresés megválaszolásában.

A kérelmek és információk továbbításának leghatékonyabb módja az e-mail. Ez lehetővé teszi az üzenetek gyors és teljes körű továbbítását, különösen a külső kapcsolattartók számára, ezáltal biztosítva, hogy az érintett személyzet rendelkezzen a szükséges információkkal a kérdések megválaszolásához.

A kapcsolattartó pont gondoskodik arról, hogy az érintett szakpolitikai, igazgatási vagy igazságügyi szakértőkkel konzultáljon a beérkező kérdések megválaszolása során és a hálózat vonatkozó ülései előtt. Az ülésről készített feljegyzéseket és a releváns cselekvési javaslatokat adott esetben közzéteszi.

Tájékoztatás

Az EIH-nak nincsen önálló nemzeti honlapja Észak-Írországban. Az információkat más létező weboldalakon keresztül nyújtják. Az e-Justice portálra egyre többször hivatkoznak. A kapcsolattartó pont másokkal együttműködve nyújt különböző információkat, beleértve az északír bírósági szolgálatot (https://www.justice-ni.gov.uk/topics/courts-and-tribunals), amely egy olyan nyilvános weboldallal rendelkezik, amely a hálózat munkájához kapcsolódó információkat, a külföldön hozott ítéletek végrehajtásával, a kis értékű követelések európai eljárásával, az európai fizetési meghagyásos eljárással stb. kapcsolatos információkat tartalmaz. Az északír kormányzati honlapon (http://www.nidirect.gov.uk) is találhatók információk a kis értékű követelések európai eljárásával kapcsolatban.

Lehetőség nyílik az EIH és az e-Justice portál oldalaival kapcsolatos figyelemfelhívásra a megfelelő üléseken és konferenciákon, valamint a vonatkozó kiadványokban.

Utolsó frissítés: 03/02/2021

Ennek a lapnak a különböző nyelvi változatait az Európai Igazságügyi Hálózat tagállami kapcsolattartói tartják fenn. Az Európai Bizottság szolgálata készíti el a fordításokat a többi nyelvre. Előfordulhat, hogy az eredeti dokumentumon az illetékes tagállami hatóság által végzett változtatásokat a fordítások még nem tükrözik. Sem az Európai Igazságügyi Hálózat, sem a Bizottság nem vállal semmilyen felelősséget, illetve kötelezettséget az e dokumentumban közzétett vagy hivatkozott információk és adatok tekintetében. Az ezen oldalért felelős tagállam szerzői jogi szabályait a Jogi nyilatkozatban tekintheti meg.