Figyelem: az oldal eredeti nyelvű változata lengyel nemrég módosult. Az Ön által kiválasztott nyelvi változatot most készítik fordítóink.
Az oldal jelenleg a következő nyelveken olvasható: angol.
Swipe to change

A hálózatról

Lengyelország
Tartalomszolgáltató:
European Judicial Network
Európai Igazságügyi Hálózat (polgári és kereskedelmi ügyek)

Lengyelország a polgári és kereskedelmi ügyekben illetékes Európai Igazságügyi Hálózatba tizenkét kapcsolattartó pontot jelölt ki. Egy kapcsolattartó pont található az Igazságügyi Minisztériumban, a többi kapcsolattartó pont tizenegy regionális bíróságon található, és a fellebbviteli felsőbíróság illetékességi területét is magukba foglalják (a továbbiakban: bírósági kapcsolattartó pontok).

Az Igazságügyi Minisztérium kapcsolattartó pontja válaszol a lengyel polgári és kereskedelmi joggal kapcsolatos megkeresésekre és továbbítja a kölcsönös jogsegélyre irányuló kérelmek végrehajtásával kapcsolatos kérdéseket az illetékes bírósági kapcsolattartó pontnak abban az esetben, ha a kérdést nem továbbították közvetlenül az adott bírósági kapcsolattartó pontnak.

Az Igazságügyi Minisztérium kapcsolattartó pontja fogadja az Európai Bizottság tájékoztatását a hálózat találkozóival és egyéb kérdésekkel kapcsolatban, majd továbbítja ezeket az illetékes nemzeti hatóságok vagy bíróságok felé, a kérdés vagy a találkozó témájától függően.

A lengyel kapcsolattartó pontok tevékenységeinek koordinációját az Igazságügyi Minisztérium biztosítja.

A polgári és kereskedelmi ügyekben illetékes Európai Igazságügyi Hálózatban részt vesznek a polgári ügyekben a nemzetközi együttműködéssel és az emberi jogokkal foglalkozó bírói koordinátorok is, akik a bírósági kapcsolattartó pontként működő személyeket támogatják. A bírói koordinátorok az érintett regionális bíróság illetékességi területén található valamennyi bíróságon végeznek tevékenységet, azaz az adott regionális bíróság illetékességi területén található regionális és helyi bíróságokon is. Amennyiben a fellebbviteli bíróság az adott regionális bíróság illetékességi területén található, a koordinátorok e bíróságon is kifejtik tevékenységüket.

A polgári és kereskedelmi ügyekben illetékes Európai Igazságügyi Hálózat magában foglalja a tagállamokban a polgári és kereskedelmi ügyekben a bírósági és bíróságon kívüli iratok kézbesítéséről szóló 1393/2007/EK rendeletben, valamint a polgári és kereskedelmi ügyekben a bizonyításfelvétel tekintetében történő, a tagállamok bíróságai közötti együttműködésről szóló 1206/2001/EK rendeletben meghatározott központi szerveket, továbbá a házassági ügyekben és a szülői felelősségre vonatkozó eljárásokban a joghatóságról, valamint a határozatok elismeréséről és végrehajtásáról szóló, 2003. november 27-i 2201/2003/EK tanácsi rendelet (Brüsszel IIa. rendelet) szerinti központi hatóságot, és a tartással kapcsolatos ügyekben a joghatóságról, az alkalmazandó jogról, a határozatok elismeréséről és végrehajtásáról, valamint az e területen folytatott együttműködésről szóló, 2008. december 18-i 4/2009/EK tanácsi rendelet szerinti központi hatóságot is.

Utolsó frissítés: 29/04/2022

Ennek a lapnak a különböző nyelvi változatait az Európai Igazságügyi Hálózat tagállami kapcsolattartói tartják fenn. Az Európai Bizottság szolgálata készíti el a fordításokat a többi nyelvre. Előfordulhat, hogy az eredeti dokumentumon az illetékes tagállami hatóság által végzett változtatásokat a fordítások még nem tükrözik. Sem az Európai Igazságügyi Hálózat, sem a Bizottság nem vállal semmilyen felelősséget, illetve kötelezettséget az e dokumentumban közzétett vagy hivatkozott információk és adatok tekintetében. Az ezen oldalért felelős tagállam szerzői jogi szabályait a Jogi nyilatkozatban tekintheti meg.