A hálózatról

Lengyelország
Tartalomszolgáltató:
European Judicial Network
Európai Igazságügyi Hálózat (polgári és kereskedelmi ügyek)

Lengyelország a polgári és kereskedelmi ügyekben illetékes Európai Igazságügyi Hálózatba tizenkét kapcsolattartó pontot jelölt ki. Egy kapcsolattartó pont található az Igazságügyi Minisztériumban, a többi kapcsolattartó pont tizenegy regionális bíróságon található, és a fellebbviteli felsőbíróság illetékességi területét is magukba foglalják (a továbbiakban: bírósági kapcsolattartó pontok).

Az Igazságügyi Minisztérium kapcsolattartó pontja válaszol a lengyel polgári és kereskedelmi joggal kapcsolatos megkeresésekre és továbbítja a kölcsönös jogsegélyre irányuló kérelmek végrehajtásával kapcsolatos kérdéseket az illetékes bírósági kapcsolattartó pontnak abban az esetben, ha a kérdést nem továbbították közvetlenül az adott bírósági kapcsolattartó pontnak.

Az Igazságügyi Minisztérium kapcsolattartó pontja fogadja az Európai Bizottság tájékoztatását a hálózat találkozóival és egyéb kérdésekkel kapcsolatban, majd továbbítja ezeket az illetékes nemzeti hatóságok vagy bíróságok felé, a kérdés vagy a találkozó témájától függően.

A lengyel kapcsolattartó pontok tevékenységeinek koordinációját az Igazságügyi Minisztérium biztosítja.

A polgári és kereskedelmi ügyekben illetékes Európai Igazságügyi Hálózatban részt vesznek a polgári ügyekben a nemzetközi együttműködéssel és az emberi jogokkal foglalkozó bírói koordinátorok is, akik a bírósági kapcsolattartó pontként működő személyeket támogatják. A bírói koordinátorok az érintett regionális bíróság illetékességi területén található valamennyi bíróságon végeznek tevékenységet, azaz az adott regionális bíróság illetékességi területén található regionális és helyi bíróságokon is. Amennyiben a fellebbviteli bíróság az adott regionális bíróság illetékességi területén található, a koordinátorok e bíróságon is kifejtik tevékenységüket.

A polgári és kereskedelmi ügyekben illetékes Európai Igazságügyi Hálózat magában foglalja a tagállamokban a polgári és kereskedelmi ügyekben a bírósági és bíróságon kívüli iratok kézbesítéséről (iratkézbesítés) szóló, 2020. november 25-i (EU) 2020/1784 európai parlamenti és tanácsi rendeletben (átdolgozás), a tagállamok bíróságai között a polgári és kereskedelmi ügyekben a bizonyításfelvétel tekintetében történő együttműködésről (bizonyításfelvétel) szóló, 2020. november 25-i (EU) 2020/1783 európai parlamenti és tanácsi rendelet (átdolgozás), továbbá a házassági és szülői felelősségi ügyekben a joghatóságról, a határozatok elismeréséről és végrehajtásáról, valamint a gyermekek jogellenes külföldre viteléről szóló, 2019. június 25-i (EU) 2019/1111 tanácsi rendelet (átdolgozás) szerinti központi hatóságot, és a tartással kapcsolatos ügyekben a joghatóságról, az alkalmazandó jogról, a határozatok elismeréséről és végrehajtásáról, valamint az e területen folytatott együttműködésről szóló, 2008. december 18-i 4/2009/EK tanácsi rendelet szerinti központi hatóságot is.

Utolsó frissítés: 15/05/2024

Ennek a lapnak a különböző nyelvi változatait az Európai Igazságügyi Hálózat tagállami kapcsolattartói tartják fenn. Az Európai Bizottság szolgálata készíti el a fordításokat a többi nyelvre. Előfordulhat, hogy az eredeti dokumentumon az illetékes tagállami hatóság által végzett változtatásokat a fordítások még nem tükrözik. Sem az Európai Igazságügyi Hálózat, sem a Bizottság nem vállal semmilyen felelősséget, illetve kötelezettséget az e dokumentumban közzétett vagy hivatkozott információk és adatok tekintetében. Az ezen oldalért felelős tagállam szerzői jogi szabályait a Jogi nyilatkozatban tekintheti meg.