Figyelem: az oldal eredeti nyelvű változata román nemrég módosult. Az Ön által kiválasztott nyelvi változatot most készítik fordítóink.
Az oldal jelenleg a következő nyelveken olvasható: angol.
Swipe to change

A hálózatról

Románia
Tartalomszolgáltató:
European Judicial Network
Európai Igazságügyi Hálózat (polgári és kereskedelmi ügyek)

A Helyi Kapcsolattartók Nemzetközi Jogsegély Hálózata (Rețeaua de corespondenți locali în domeniul asistenţei judiciare internaţionale) az Európai Igazságügyi Hálózat modelljét követve 2001-ben jött létre az igazságügyi miniszter rendelete alapján. 2004 márciusában az igazságügyi miniszter két rendeletét követően a Hálózatot két szakosodott hálózatba szervezték át: a büntető ügyekben illetékes Román Igazságügyi Hálózatba (Reţeaua Judiciară Română în materie penală), amely az Európai Igazságügyi Hálózatnak felel meg, és a polgári és kereskedelmi ügyekben illetékes Román Igazságügyi Hálózatba (Reţeaua Judiciară Română în materie civilă şi comercială), amely a polgári és kereskedelmi ügyekben illetékes Európai Igazságügyi Hálózatnak felel meg. Később a két hálózatot többször (2005-ben, 2007-ben, 2010-ben, 2014-ben, 2016-ban és 2019-ben) átszervezték, miután a vonatkozó uniós jog módosult és változások történtek a nemzeti igazságügyi rendszerben dolgozó személyi állományban.

Legutóbb az igazságügyi miniszter 2014. május 29-i 1929/C. rendelete tette napra késszé a 2001. május 28-i 2001/470/EK tanácsi határozatot módosító 2009. június 18-i 568/2009/EK európai parlamenti és tanácsi határozatnak megfelelően. A rendeletet az Európai Unió tagállamaival folytatott igazságügyi együttműködés megerősítését szolgáló egyes intézkedésekről szóló 123/2007. kormányrendeletnek megfelelően fogalmazták meg, amelyet a 85/2008. törvény módosításokkal hagyott jóvá.

A polgári és kereskedelmi ügyekben illetékes Román Igazságügyi Hálózat a polgári és kereskedelmi ügyekben illetékes Európai Igazságügyi Hálózatnak felel meg nemzeti szinten.

Románia a polgári és kereskedelmi ügyekben illetékes Európai Igazságügyi Hálózatba két nemzeti kapcsolattartó pontot jelölt ki. A polgári és kereskedelmi ügyekben illetékes Európai Igazságügyi Hálózat kapcsolattartó pontjai az Igazságügyi Minisztériumban találhatóak. Ez biztosítja azt, hogy a polgári és kereskedelmi ügyekben illetékes Európai Igazságügyi Hálózat kötelezettségei teljesüljenek.

A 2001/470/EK tanácsi határozat 6. cikkének megfelelően a polgári és kereskedelmi ügyekben illetékes Román Igazságügyi Hálózatot a következő személyek alkotják: a Legfelsőbb Semmítő- és Ítélőszék (Înalta Curte de Casație și Justiție) I. polgári kollégiumának egy bírája és II. polgári (korábban: kereskedelmi) kollégiumának egy bírája; minden fellebbviteli bíróság I. polgári kollégiumának és II. polgári (korábban: kereskedelmi) kollégiumának egy-egy bírája; minden gyermek- és családügyi szakosodott törvényszék és kollégium gyermekek jogellenes külföldre vitelével , illetve a bűncselekmények áldozatainak járó kártérítés odaítélésével kapcsolatos polgári ügyekre szakosodott egy-egy bírája; a Nemzetközi Jogi és Igazságügyi Együttműködési Igazgatóság tisztviselői, akik az Igazságügyi Minisztérium mint a polgári és kereskedelmi ügyekben folytatott nemzetközi igazságügyi együttműködés központi hatóságának feladatait ellátják; valamint a romániai közjegyzők (notari), végrehajtók (executori judecătoreşti) és ügyvédek (avocaţi) szakmai szövetségeinek egy-egy kijelölt képviselője. A polgári és kereskedelmi ügyekben illetékes Európai Igazságügyi Hálózat nemzeti kapcsolattartó pontjai a polgári és kereskedelmi ügyekben illetékes Román Igazságügyi Hálózat teljes jogú tagjai.

A Román Igazságügyi Hálózatban tag bírákat a Magisztratúra Legfelsőbb Tanácsának (Consiliul Superior al Magistraturii) határozatában jelölték ki.

2001. óta az Igazságügyi Minisztériumon belül a Nemzetközi Jogi és Igazságügyi Együttműködési Igazgatóság a saját forrásait felhasználva (az Igazságügyi Minisztérium költségvetéséből) sok szemináriumot és munkaülést szervezett a hálózatok tagjainak. Ezeket a rendezvényeket 2007. óta nevezetesen több mint 15, az Európai Bizottság által finanszírozott európai program keretén belül szervezték meg. Ezen kívül a Román Igazságügyi Hálózat képviselői rendszeresen részt vesznek az Európai Igazságügyi Hálózat ülésein.

A polgári és kereskedelmi ügyekben illetékes Román Igazságügyi Hálózat tagjainak listája megtalálható a 2019. október 9-i 4008/C. rendelet mellékletében. A melléklet a rendelet elválaszthatatlan részét képezi.

A polgári és kereskedelmi ügyekben illetékes Román Igazságügyi Hálózat tagjai, a Legfelsőbb Semmítő- és Ítélőszék, fellebbviteli bíróságok, gyermek- és családügyi szakosodott törvényszékek/kollégiumok, a Bukaresti Törvényszék bírái (összekötő bírók a gyermekek jogellenes külföldre vitelének polgári jogi vonatkozásairól szóló 1980. évi Hágai Egyezményt szolgáló Nemzetközi Hágai Hálózatban, valamint a Bűncselekmények Áldozatainak Kártérítést Odaítélő Bizottság kijelölt bírája):

Legfelsőbb Semmítő- és Ítélőszék (Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie)

Nina-Ecaterina GRIGORAȘ, I. polgári kollégium

Andreia-Liana CONSTANDA, I. polgári kollégium

Roxana POPA, II. polgári kollégium

Gyulafehérvári Fellebbviteli Bíróság (Curtea de Apel)

Cristina Gheorghina NICOARĂ, I. polgári kollégium

Nicolae DURBACĂ, II. polgári kollégium

Bákói Fellebbviteli Bíróság

Cristina-Mădălina RADU, I. polgári kollégium

Loredana ALBESCU, II. polgári kollégium – közigazgatási és fiskális peres ügyek

Brassói Fellebbviteli Bíróság

Cristina ȘTEFĂNIȚĂ, polgári kollégium, gyermek és családügyi, valamint munkahelyi és társadalombiztosítási jogviták

Elena-Clara CIAPĂ, polgári kollégium

Simona Petrina GAVRILĂ, polgári kollégium

Gabriel ȘTEFĂNIȚĂ, polgári kollégium, gyermek és családügyi, valamint munkahelyi és társadalombiztosítási jogviták

Brassói Kiskorú és Családügyi Törvényszék (Tribunalul pentru Minori şi Familie)

Andrei IACUBA

Bukaresti Fellebbviteli Bíróság

Antonela BRĂTUIANU, IV. polgári kollégium

Ştefan CMECIU, V. polgári kollégium

Felix Lucian ȘALAR, VI. polgári kollégium

Romeo GLODEANU, V. polgári kollégium

Bogdan CRISTEA, VIII. közigazgatási és fiskális peres ügyi kollégium

Bukaresti Törvényszék

Andreea Florina MATEESCU, V. polgári kollégium (összekötő bíró a gyermekek jogellenes külföldre vitelének polgári jogi vonatkozásairól szóló 1980. évi Hágai Egyezményt szolgáló Nemzetközi Hágai Hálózatban)

Anca Magda VOICULESCU, IV. polgári kollégium (összekötő bíró a gyermekek jogellenes külföldre vitelének polgári jogi vonatkozásairól szóló 1980. évi Hágai Egyezményt szolgáló Nemzetközi Hágai Hálózatban)

Luminița TÂRȚĂU, I. büntető kollégium, a Bűncselekmények Áldozatainak Kártérítést Odaítélő Bizottság Törvényszék, Bukaresti Törvényszék

Kolozsvári Fellebbviteli Bíróság

Denisa-Livia BĂLDEAN, elnök

Axente-Irinel ANDREI, II. polgári kollégium elnöke – közigazgatási és fiskális peres ügyek

Konstancai Fellebbviteli Bíróság

Daniela PETROVICI, I. polgári kollégium

Ecaterina GRIGORE, II. polgári kollégium – közigazgatási és fiskális peres ügyek

Craiovai Fellebbviteli Bíróság

Adina-Georgeta PONEA, elnök

Lotus GHERGHINĂ, II. polgári kollégium

Galaţi Fellebbviteli Bíróság

Aneta-Luminița CRISTEA, I. polgári kollégium

Cosmin-Răzvan MIHĂILĂ, II. polgári kollégium

Andreea ARHIP, II. polgári kollégium

Alexandru BLEOANCĂ, II. polgári kollégium

Jászvásári Fellebbviteli Bíróság

Claudia Antoanela SUSANU, polgári kollégium

Elena Crizantema PANAINTE, munkahelyi és társadalombiztosítási jogvitákkal foglalkozó kollégium

Alina Gianina PRELIPCEAN, közigazgatási és fiskális peres ügyekkel foglalkozó kollégium

Nagyváradi Fellebbviteli Bíróság

Dorina Mihaela BEREȘ, I. polgári kollégium

Marcela FILIMON, II. polgári kollégium – közigazgatási és fiskális peres ügyek

Piteşti Fellebbviteli Bíróság

Corina PINCU IFRIM, I. polgári kollégium

Dumitru VĂDUVA, II. polgári kollégium – közigazgatási és fiskális peres ügyek

Mariana VÂRGĂ, polgári kollégium, Argyasi Törvényszék

Elena Cristina LUNGU, polgári kollégium, Vâlceai Törvényszék

Ploieşti Fellebbviteli Bíróság

Andra Corina BOTEZ, elnök

Adriana Maria RADU, I. polgári kollégium

Aida Liliana STAN, II. polgári kollégium – közigazgatási és fiskális peres ügyek

Suceavai Fellebbviteli Bíróság

Ştefania Fulga ANTON, I. polgári kollégium

Daniela MITREA MUNTEA, II. polgári kollégium – közigazgatási és fiskális peres ügyek

Marosvásárhelyi Fellebbviteli Bíróság

Andreea CIUCĂ, II. polgári kollégium – közigazgatási és fiskális peres ügyek

Loredana BERINDEAN, I. polgári kollégium elnöke, Marosvásárhelyi Körzeti Bíróság

Temesvári Fellebbviteli Bíróság

Cristian PUP, I. polgári kollégium

Ștefan LUCACIUC, II. polgári kollégium

Florin MOŢIU, II. polgári kollégium

A polgári és kereskedelmi ügyekben illetékes Román Igazságügyi Hálózat tagjai – A polgári és kereskedelmi ügyekben illetékes Európai Igazságügyi Hálózat nemzeti kapcsolattartó pontjai

Igazságügyi Minisztérium

Viviana ONACA, igazgató, Nemzetközi Jogi és Igazságügyi Együttműködési Igazgatóság

Ioana BURDUF (bírói vagy ügyészi minőségben eljáró jogász), Nemzetközi Jogi és Igazságügyi Együttműködési Igazgatóság

A polgári és kereskedelmi ügyekben illetékes Román Igazságügyi Hálózatnak az Igazságügyi Minisztérium Nemzetközi Jogi és Igazságügyi Együttműködési Igazgatósága – mint a nemzetközi igazságügyi együttműködés terén központi hatóság – által delegált tagjai

Camelia TOBĂ (bírói vagy ügyészi minőségben eljáró jogász), Nemzetközi Jogi és Igazságügyi Együttműködési Igazgatóság

Flavius George PĂNCESCU (bírói vagy ügyészi minőségben eljáró jogász), Nemzetközi Jogi és Igazságügyi Együttműködési Igazgatóság

A polgári és kereskedelmi ügyekben illetékes Román Igazságügyi Hálózat tagjai – a romániai közjegyzők, végrehajtók és ügyvédi kamarák nemzeti szövetségeinek elnökei által egyenként kijelölt egy-egy képviselő

Octavian ROGOJANU, közjegyző (notar public), a Román Közjegyzők Országos Szövetsége Tanácsának titkára

Constantin Adrian STOICA, végrehajtó, Végrehajtók Romániai Országos Szövetsége (Uniunea Executorilor Judecătorești din România)

Costea-Corin C. DĂNESCU, ügyvéd, Romániai Ügyvédi Kamara (Uniunea Națională a Barourilor din România)

Utolsó frissítés: 15/01/2021

Ennek a lapnak a különböző nyelvi változatait az Európai Igazságügyi Hálózat tagállami kapcsolattartói tartják fenn. Az Európai Bizottság szolgálata készíti el a fordításokat a többi nyelvre. Előfordulhat, hogy az eredeti dokumentumon az illetékes tagállami hatóság által végzett változtatásokat a fordítások még nem tükrözik. Sem az Európai Igazságügyi Hálózat, sem a Bizottság nem vállal semmilyen felelősséget, illetve kötelezettséget az e dokumentumban közzétett vagy hivatkozott információk és adatok tekintetében. Az ezen oldalért felelős tagállam szerzői jogi szabályait a Jogi nyilatkozatban tekintheti meg.