Az átmeneti időszak vége előtt indított, folyamatban lévő polgári eljárásokat az uniós jog alapján fogják lefolytatni. Az európai igazságügyi portálon 2024 végéig még olvashatók lesznek az Egyesült Királyságra vonatkozó releváns információk, az országgal kötött kölcsönös megállapodás alapján.

A hálózatról

Skócia
Tartalomszolgáltató:
European Judicial Network
Európai Igazságügyi Hálózat (polgári és kereskedelmi ügyek)

Kapcsolattartó pontok

Az Egyesült Királyság négy jogi joghatósága mindegyikéhez tartozik egy kapcsolattartó pont. Mivel minden joghatóság különálló, nincs átfedés ezen kapcsolattartó pontok munkájában, akik kizárólag a joghatóságuk alá tartozó hálózatért felelősek. Az Európai Igazságügyi Hálózaton (EIH) keresztül érkezett megkereséseket a joghatósági szempontból érintett kapcsolattartó ponthoz kell irányítani.

A skót kapcsolattartó pont a skót kormány brüsszeli uniós irodájában dolgozik. Számos kollégát hívhat fel a hálózati tevékenysége során. A hálózattal kapcsolatos munka összekapcsolódik más feladatokkal.

Az EIH működése Skóciában

Skóciában nincsen hivatalos nemzeti hálózat. Az igazságügyi minisztériumon belül ugyanakkor szakértői hálózat épült ki a különös szakpolitikai területeken. A kapcsolattartó pont e kollégákhoz fordulhat konkrét kérdéseivel.

A skót kormányzaton belül máshol is vannak kapcsolatok. A kapcsolattartó pont e személyekhez is fordulhat tanácsért vagy a munkájához kapcsolódó kérdéssel. A kapcsolattartó pont adott esetben a kormányzaton kívüli személyekkel is együttműködik. Ilyenek például a skót jogászegylet (Law Society of Scotland) és az ügyvédi kamara (Faculty of Advocates), amelyek az ügyvédeket képviselő testületek. A kapcsolattartó pont állandó kapcsolatban áll a végrehajtókat képviselő testülettel, a körzeti bírósági tisztviselők és a skót végrehajtók társaságával (Society of Messengers at Arms and Sheriff Officers, SMASO).

Az információkhoz való hozzáférés és az információcsere legáltalánosabb módja az e-mail. A kapcsolattartó pont személyes találkozókon is részt vesz.

A kapcsolattartó pont gondoskodik arról, hogy az érintett szakpolitikai, igazgatási vagy igazságügyi szakértőkkel konzultáljon a hálózat vonatkozó ülései előtt. Az ülésről készített jegyzeteket és a releváns cselekvési javaslatokat adott esetben közzéteszi.

Tájékoztatás

Az EIH-nak nincsen önálló nemzeti honlapja Skóciában. Az információkat más létező weboldalakon keresztül nyújtják. Az e-Justice portálra egyre többször hivatkoznak. A kapcsolattartó pont másokkal együttműködve nyújt különböző információkat, ideértve a skót bírósági szolgálatot (SCTS). Az SCTS weboldal útmutatást ad az állampolgároknak a határokon átnyúló keresetekkel kapcsolatban – különös tekintettel az európai végrehajtható okiratról, az európai fizetési meghagyásos eljárásról és a kis értékű követelések európai eljárásáról szóló rendeletekre. A megfelelő üléseken és konferenciákon, valamint a vonatkozó kiadványokban van lehetőség felhívni a figyelmet az EIH-ra és az e-justice portál oldalaira.

Utolsó frissítés: 03/02/2021

Ennek a lapnak a különböző nyelvi változatait az Európai Igazságügyi Hálózat tagállami kapcsolattartói tartják fenn. Az Európai Bizottság szolgálata készíti el a fordításokat a többi nyelvre. Előfordulhat, hogy az eredeti dokumentumon az illetékes tagállami hatóság által végzett változtatásokat a fordítások még nem tükrözik. Sem az Európai Igazságügyi Hálózat, sem a Bizottság nem vállal semmilyen felelősséget, illetve kötelezettséget az e dokumentumban közzétett vagy hivatkozott információk és adatok tekintetében. Az ezen oldalért felelős tagállam szerzői jogi szabályait a Jogi nyilatkozatban tekintheti meg.