Figyelem: az oldal eredeti nyelvű változata szlovén nemrég módosult. Az Ön által kiválasztott nyelvi változatot most készítik fordítóink.
Az oldal jelenleg a következő nyelveken olvasható: angol.
Swipe to change

A hálózatról

Szlovénia
Tartalomszolgáltató:
European Judicial Network
Európai Igazságügyi Hálózat (polgári és kereskedelmi ügyek)

Szlovéniában a polgári és kereskedelmi ügyekben illetékes Európai Igazságügyi Hálózat (EIH) 3 kapcsolattartó ponton keresztül, 16 hálózati taggal működik.

A kapcsolattartó pontok a Szlovén Köztársaság Igazságügyi Minisztériumának alkalmazottai. Ily módon a kapcsolattartó pontok munkáját napi szinten lehet harmonizálni és koordinálni.

A körzeti bíróságok - amelyekből 11 van a Szlovén Köztársaságban - felhatalmazással rendelkeznek polgári és kereskedelmi ügyekben nemzetközi jogsegély nyújtására. Ennek fényében Szlovénia a polgári és kereskedelmi ügyekben az Európai Igazságügyi Hálózat létrehozásáról szóló, 2001. május 28-i tanácsi határozat 2. cikke (1) bekezdése d) pontjának megfelelően minden körzeti bíróságtól egy képviselőt jelölt az EIH-ba tagként. Továbbá Szlovénia két szakosodott hálózati tagot (bírót) is kijelölt, akik értenek a családjogi igazságügyi együttműködéssel kapcsolatos ügyekhez; az egyik bíró a körzeti bíróságnál a másik pedig az Igazságügyi Minisztériumban áll alkalmazásban.

Az EIH-t létrehozó tanácsi határozat 2009. évi módosítása lehetővé tette a más igazságügyi szakemberekkel való együttműködést az EIH keretein belül. 2011. óta a Szlovén Közjegyzői Kamara (Notarska zbornica Republike Slovenije), a Szlovén Ügyvédi Kamara (Odvetniška zbornica Republike Slovenije) és a Szlovén Végrehajtói Kamara (Zbornica izvršiteljev Slovenije) is a hálózat tagja.

A bírák és más jogi szakemberek bevonása az EIH-ba fontos az EIH célkitűzésinek eléréséhez, mivel ez közvetlen együttműködést biztosít a bírák és más jogi szakemberek között, ami fontos a bíróságok előtt folyamatban lévő konkrét ügyek zökkenőmentesebb rendezéséhez.

A kapcsolattartó pontok és az EIH tagok gyakran és szükség szerint kommunikálnak egymással, többek között e-mailben, telefonon és személyesen, továbbá nemzeti szinten éves üléseket tartanak.

Utolsó frissítés: 01/02/2017

Ennek a lapnak a különböző nyelvi változatait az Európai Igazságügyi Hálózat tagállami kapcsolattartói tartják fenn. Az Európai Bizottság szolgálata készíti el a fordításokat a többi nyelvre. Előfordulhat, hogy az eredeti dokumentumon az illetékes tagállami hatóság által végzett változtatásokat a fordítások még nem tükrözik. Sem az Európai Igazságügyi Hálózat, sem a Bizottság nem vállal semmilyen felelősséget, illetve kötelezettséget az e dokumentumban közzétett vagy hivatkozott információk és adatok tekintetében. Az ezen oldalért felelős tagállam szerzői jogi szabályait a Jogi nyilatkozatban tekintheti meg.