Om nätverket

Frankrike
Innehåll inlagt av
European Judicial Network
Det europeiska rättsliga nätverket (på privaträttens område)

I Frankrike består det europeiska rättsliga nätverket på privaträttens område av domare, advokater (avocats), notarier och exekutionstjänstemän (commissaires de justice). Nätverket är emellertid öppet för alla juristyrken som har ett intresse för det, särskilt om de tillämpar EU:s privaträtt, såsom registratorer (greffiers), chefsregistratorn (directeurs des services des greffes) samt domare och registratorer vid handelsdomstolar).

Sedan nätverket upprättades har den franska kontaktpunkten alltid funnits vid justitieministeriets civildirektorat (Direction des affaires civiles et du Sceau du Ministère de la justice). I december 2023 inrättades två nationella kontaktpunkter. Dessa kontaktpunkter arbetar vid avdelningen för ömsesidigt bistånd, internationell privaträtt och EU-rätt (Département de l’entraide, du droit international privé et européen – DEDIPE), som har utsetts till central myndighet för tillämpningen av flera instrument för internationellt samarbete på privaträttens område. Kontaktpunkten kan ge franska rättstillämpare och nätverksmedlemmar från andra EU-länder praktisk sakkunskap i rättsligt samarbete på privaträttens område och hjälp med att undanröja hinder i gränsöverskridande fall.

Det franska nätverket är organiserat på nationell och lokal nivå. En ”ansvarig sambandsperson” (magistrat référent) utses således vid varje fransk appellationsdomstol och vid Högsta domstolen (Cour de cassation). Sambandspersonen ska underlätta samarbetet lokalt och informera rättsväsendet om genomförandet av instrument för civilrättsligt samarbete och särskilt om EU-rätten. De ansvariga sambandspersonerna vid appellationsdomstolarna och vid Högsta domstolen kan även signalera svårigheter med tillämpningen av EU-lagstiftning till de nationella kontaktpunkterna. De nationella kontaktpunkterna vidarebefordrar informationen om dessa svårigheter till nätverkets sekretariat vid Europeiska kommissionen.

Övriga yrken är medlemmar och deltar i nätverkets verksamhet genom sina respektive nationella organ:

-           Exekutionstjänstemännen (commissaires de justice, tidigare kallade huissiers de justice) företräds av Nationella kammaren för exekutionstjänstemän (Chambre nationale des commissaires de justice – CNCJ).

Advokater företräds av Nationella rådet för advokatsamfund (Conseil national des barreaux – CNB) och av Delegationen för advokatsamfund i Frankrike (Délégation des barreaux de France – DBF), CNB:s delegation i Bryssel. Fliken om det europeiska rättsliga nätverket på privaträttens område på DBF:s webbplats innehåller fullständig information om advokatnätverkets medverkan i Frankrike.

Notarier företräds av Högsta notarierådet (Conseil supérieur du notariat – CSN).

Dessutom ingår franska sambandsdomare (magistrats de liaison) som arbetar i EU-länderna (Belgien, Tyskland, Italien, Nederländerna, Rumänien, sydöstra Europa och Spanien) och Förenade kungariket också i nätverket, liksom de centrala myndigheter som utsetts för tillämpningen av avtal om civilrättsligt och kommersiellt samarbete (t.ex. byrån för återvinning av underhållsbidrag [Bureau de recouvrement des créances alimentaires] vid Europa- och utrikesministeriet).

Inom ramen för Clue-projektet Connaître la législation de l’Union européenne (Lär dig mer om EU-lagstiftningen), som subventioneras genom Europeiska kommissionens program Rättsliga frågor, har flera åtgärder vidtagits för att öka fransmännens medvetenhet om det europeiska rättsliga nätverket på privaträttens område.

Under de senaste åren har Clue I-projektet gjort det möjligt att synliggöra det rättsliga samarbetet och EU-rättens verktyg (genom ett månatligt nyhetsbrev, en video om nätverket och en särskild webbsida på ministeriets intranät). Dessutom har projektet främjat utbytet av god praxis mellan rättstillämpare (genom utbildningsseminarier om internationell privaträtt och en praktisk handbok för ansvariga sambandspersoner vid appellationsdomstolen). Clue II-projektet fortsätter i samma riktning, med ytterligare ambitioner (fler seminarier, fler ämnen och fler verktyg för att sprida EU-rätten, såsom poddsändningarna ”Droit vers l’Europe” [juridik för Europa]) och en önskan att dela bästa praxis med andra nationella nätverk. Projektet Clue III inleddes i februari 2024. Det eftersträvar samma mål som de tidigare projekten, särskilt när det gäller att öka nätverkets synlighet och introducera det för nya målgrupper. Det har även planerats nya verksamheter. Till exempel kommer man inom ramen för rättsturnén, som särskilt innefattar en av kontaktpunkterna och experter på relevanta områden, att besöka fem olika förstainstansdomstolar för att träffa yrkesverksamma på plats och med dem diskutera vilka svårigheter de stöter på i praktiken. På grundval av dessa utbyten kommer skräddarsydda utbildningsseminarier sedan att erbjudas i var och en av dessa jurisdiktioner.

En gång per år träffas medlemmarna i det franska nätverket i Paris för att se över nätverkets verksamhet och diskutera utvecklingen inom EU:s privaträtt.

Ytterligare information om det franska nätverket finns på följande webbplats: justice.gouv.fr.

Senaste uppdatering: 27/09/2024

De nationella versionerna av sidan sköts av respektive kontaktpunkt. Översättningarna har gjorts av EU-kommissionen. Det är möjligt att översättningarna ännu inte tar hänsyn till eventuella ändringar som de nationella myndigheterna har gjort. Varken det europeiska rättsliga nätverket eller kommissionen påtar sig något som helst ansvar för information eller uppgifter som ingår eller åberopas i detta dokument. För de upphovsrättsliga regler som gäller för den medlemsstat som ansvarar för denna sida hänvisas till det rättsliga meddelandet.