Obiteljskopravni predmeti

Obiteljsko pravo podrazumijeva sva zakonska pravila kojima su uređeni međusobni odnosi osoba povezanih porijeklom (npr. odnos djeteta i majke ili oca) ili brakom (ili registriranim partnerstvom).

Obiteljsko pravo uređuje pitanja poput braka, razvoda, usvajanja djece te razna pitanja iz područja roditeljske odgovornosti (skrbništvo, pravo na viđanje djeteta itd.).

Ta se pravila razlikuju od zemlje do zemlje jer su blisko povezana s povijesnim, kulturnim i društvenim razvojem svakog naroda.

Cilj je Europske unije utvrditi zajednička pravila u okviru obiteljskog prava kako bi europski građani mogli uživati svoja prava bez obzira na to žive li u različitim državama Europske unije i jesu li se tijekom života selili iz jedne države u drugu.

Međutim, da bi se takva pravila donijela, moraju se složiti sve države članice.

Na sljedećim podstranicama naći ćete više informacija o:

Posljednji put ažurirano: 28/04/2020

Stranicu održava Europska komisija. Informacije na ovoj stranici ne odražavaju nužno službeno stajalište Europske komisije. Europska komisija ne preuzima nikakvu odgovornost za informacije ili podatke sadržane ili navedene u ovom dokumentu. Pogledajte pravnu obavijest koja se odnosi na propise za autorska prava za europske stranice.