Családi ügyek

A családjog azon jogszabályok összessége, amelyek az egymással rokonságban (így például a gyermeket az édesanyjához vagy édesapjához fűző rokoni viszonyban) álló vagy házasságban (vagy bejegyzett élettársi kapcsolatban) élő személyek közötti kapcsolatokra alkalmazandók.

A családjog tehát foglalkozik például a házasságkötéssel, a házasságfelbontással, a gyermekek örökbefogadásával, a szülői felelősség körébe tartozó különböző kérdésekkel (szülői felügyeleti jog, láthatási jog,...).

Ezek a szabályok a különböző államokban eltérőek, hiszen szorosan kapcsolódnak az egyes országok történelméhez, kultúrájához és társadalmi fejlődéséhez.

Az Európai Unió célja, hogy közös szabályokat határozzon meg a családjog terén a célból, hogy az európai polgárokat ne akadályozza jogaik gyakorlásában az a tény, hogy az Európai Unió különböző országaiban élnek, vagy hogy életük során valamely másik országba költöztek.

A tagállamok között mindazonáltal egyetértésnek kell fennállnia e szabályok elfogadásához.

Az alábbi területekre vonatkozó részletes információkért tekintse meg a következő aloldalakat:

Utolsó frissítés: 28/04/2020

A honlapot az Európai Bizottság tartja fenn. Az ezen az oldalon található információ nem feltétlenül tükrözi az Európai Bizottság hivatalos álláspontját. A Bizottság semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal az e dokumentumban foglalt vagy említett információk és adatok tekintetében. Kérjük, az európai oldalak szerzői jogi szabályai vonatkozásában vegye figyelembe a jogi nyilatkozatot.