Družinske zadeve

Družinsko pravo so vsi pravni predpisi, ki se nanašajo na odnose med sorodniki (na primer sorodstveni odnos med otrokom in njegovo materjo ali očetom) ali osebami v zakonski zvezi (ali živečimi v registrirani partnerski skupnosti).

Družinsko pravo se torej nanaša na zakonsko zvezo, razvezo, posvojitve otrok, različna vprašanja v zvezi s starševsko odgovornostjo (pravica do varstva in vzgoje otroka, pravica do stikov z otrokom,...).

Ti predpisi so v posameznih državah zelo različni, ker so tesno povezani z njihovo zgodovino, kulturo in socialnim razvojem.

Cilj Evropske unije je določitev skupnih predpisov na področju družinskega prava, ki bodo evropskim državljanom omogočili uveljavljanje pravic tudi, če živijo v različnih državah Evropske unije ali so se tekom svojega življenja preselili iz ene države v drugo.

Za njihovo sprejetje pa je potrebno soglasje vseh držav članic.

Podrobnejše informacije so na voljo na podstraneh o:

Zadnja posodobitev: 28/04/2020

Stran vzdržuje Evropska komisija. Informacije na teh straneh ne izražajo nujno uradnega stališča Evropske komisije. Komisija ne sprejema nobene odgovornosti v zvezi z informacijami in podatki, vsebovanimi ali navedenimi v tem dokumentu. Pravila glede avtorskih pravic spletnih strani EU so navedena v pravnem obvestilu.